Røntgen av tykktarm

Dersom du opplever at avføringsmønsteret ditt har endret seg, eller oppdager friskt blod fra endetarmen, kan du som ledd i en utredning bli sendt til en røntgenundersøkelse av tykktarmen (røntgen colon). Denne undersøkelsen foregår ved at det settes kontrastvæske inn i tykktarm via endetarmen.

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ble skrevet i 2005, og at opplysningene som fremkommer her ikke nødvendigvis gjelder lenger.

ForberedelserFor å forhindre at avføring kommer i veien for innsyn av tarmvegg bør du ha tømme tarmen grundig. Dette gjøres ved å ta avføringspiller 2 dager før undersøkelsen. I tillegg skal du faste i to dager før undersøkelsen. Du kan i midlertidig spise en lett frokost samme dag som du skal undersøkes.

Hvordan foregår undersøkelsen?Under undersøkelsen settes kontrasten inn i tarmen ved hjelp av en liten slange som føres inn i endetarmen og forbi lukkemuskelen. Dette kan oppleves som litt ubehagelig men kan lindres ved å slappe godt av i magen under innsettingen. Når slangen er kommet på plass, blåser radiografen opp en liten ballong som skal holde slangen på plass. På denne måten hindrer en at slangen faller ut under undersøkelsen.

Selve kontrasten er en relativ tykk - flytende væske som renner inn i tarmen. Når denne væsken har nådd enden av tykktarmen vil radiologen la kontrasten renne tilbake i posen slik at overflødig kontrast renner ut. Deretter setter radiologen litt luft inn i tarmen. På denne måten -�presses-� kontrasten mot tarmveggen og en får en slags -�maleeffekt-�. Dette kalles dobbelt kontrast og gjør at legen får et godt innsyn på tarmvegger. På den måten kan det oppdages utposninger eller innsnevringer i tarmvegg som kan ha forårsaket plagene.

AvsluttingNår legen har fått de bildene han vil ha er undersøkelsen over. Slangen fjernes fra endetarmen og overflødig kontrast vil renne ut. Det er derfor vanlig å bli sittende på toalettet en stund etter undersøkelsen. I tillegg er det viktig med rikelig med væske da kontrasten har en tendens til å gi hard/treg mage. Dette kan unngås ved å ta avføringstabletter. På den måten får en tømt tarmen for overflødig kontrast og en unngår forstoppelse.

 

 

 

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring