Slik tar du urinprøve

Morgenurinen gir riktigst resultat.

URINPRØVE: Når du leverer inn en vanlig urinprøve hos legen undersøkes det om det er blod, proteiner, sukker eller nitritt i urinen. Nitritt er en indikator på bakterier. Foto: NTB Scanpix
URINPRØVE: Når du leverer inn en vanlig urinprøve hos legen undersøkes det om det er blod, proteiner, sukker eller nitritt i urinen. Nitritt er en indikator på bakterier. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Å ta en urinprøve er en vanlig undersøkelse, men den utføres ofte på feil måte som kan gjøre at svaret blir unøyaktig.

– Hva er viktig å huske på før du skal ta en urinprøve?

– Du bør gjerne vaske deg litt nedentil, slik at det ikke følger proteiner eller hvite blodlegemer fra slimhinnene. Så er det viktig å ha med midtstråleurin. Det betyr at du ikke skal ha med den første eller siste skvetten, har Petter Brelin, fastlege og tidligere leder av Norsk forening for allmennmedisin (NFA), tidligere sagt til Lommelegen.no.

LES OGSÅ: Hva er CRP og hvor høy kan den bli?

Huden skal ikke være i kontakt med urinstrålen

For å unngå forurensing fra huden, bør du vaske hendene, og vaske deg nedentil før du tar prøven.

Slik gjør du det:

 • Menn: Vask deg nedentil først. Trekk forhuden tilbake, før du tisser i koppen. Den første og siste mengden urin skal ikke brukes.
 • Kvinner: Hold kjønnsleppene fra hverandre. Vask forfra og bakover. Hvis kvinnen du har mye utflod eller menstruasjon, kan det brukes tampong eller kompress i vagina når prøven skal tas. Den første og siste mengden urin skal ikke brukes.
 • Fyll prøveglasset med cirka 10 ml urin. Skru korken godt på.

Hva kan jeg bruke som uringlass?

Det er også viktig å tisse i et rent glass. Hvis glasset inneholder urenheter, kan dette innvirke på resultatet.

Du kan bruke for eksempel et syltetøyglass, som du har vasket på høy temperatur i oppvaskmaskin eller som du har kokt noen minutter i vann.

Du kan også kjøpe urinprøveglass på apoteket som er klar til bruk.

Sett urinprøven kaldt

– Hvis det er mange timer til du skal til lege, setter du den i kjøleskapet slik at det ikke blir oppvekst av fremmede bakterier. Morgenurin skal alltid leveres samme dag, påpeker Brelin.

Urinprøver skal merkes med navn, fødselsdato, dato prøven er tatt og klokkeslett prøven er tatt. Dette gjøres på legekontoret når du har levert prøven din.

Derfor er morgenurinen viktig

Urinprøven skal helst være morgenurin. Hvis det av ulike hensyn ikke er praktisk mulig, bør det ha gått minst 2–3 timer siden forrige vannlating.

– Hvorfor er det så viktig at det er akkurat morgenurin?

– Om natten får alt samle seg opp i blæra, og i morgenurinen kommer det da tydelig frem det som er i blæra. Hvis du for eksempel har en urinveisinfeksjon blir det masse bakterier og hvite blodlegemer i urinen, sier Brelin.

Hvis man drikker mye i løpet av dagen blir urinen fortynnet (utvannet), og det blir vanskelig å vise det som er i blæra.

Hva kan urinprøven påvise?

Urinprøven kan gi nyttig informasjon om en rekke tilstander.

Det er lurt å ta en urinprøve hvis ...

 • Du har plager fra urinveiene
 • Mistanke om blærekatarr
 • Er gravid
 • Ved mistanke om nyresykdommer

– En urinprøve kan være nyttig i mange sammenhenger. Pasienten trenger likevel ikke å ta med seg urinprøve hver gang de skal til lege - det skal avtales med legen om nødvendig, opplyser Brelin.

Dette viser en vanlig urinprøve

En urinprøve analyseres ved å dyppe en plaststrimmel med forskjellige indikatorer.

– Det er veldig mange ting som kan påvises ved urinen avhengig av hvilken plaststrimmel og ulike indikatorer man bruker. En urinprøve kan blant annet påvise graviditet, inefsjon, nyresykdom, eller andre ting, forklarer han.

Når du leverer inn en vanlig urinprøve hos legen undersøkes det om det er blod, proteiner, sukker eller nitritt i urinen. Nitritt er en indikator på bakterier.

En vanlig urinstix kan påvise:

 • glukose/sukker som påvises ved sukkersyke
 • leukocytter/hvite blodlegemer som kan slå ut ved betennelse/infeksjon
 • nitritt som er et bakterieprodukt og ses ved urinveisinfeksjon
 • proteiner/eggehvite som blant annet slår ut ved nyresykdommer, men også ved infeksjoner
 • blod som påvises ved en rekke lidelser; infeksjon, nyrestein, nyresykdommer.

– Legen kan videre mikroskopere urinen eller dyrke den for å påvise bakterier, har Pedersen uttalt.

LEGEN SVARER: Hvorfor fant de ingenting på urinprøven?

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring