Anbefaling fra FHI: Nå er riktig tidspunkt å ta flåttvaksine

FHI anbefaler å påbegynne vaksinasjon mot TBE på seinvinteren, i god tid før flåttsesongen.

SKOGFLÅTTEN: Kan overføre TBE-viruset, som kan gi alvorlig sykdom hos noen mennesker. Foto: Aksenova Natalya / Shutterstock / NTB
SKOGFLÅTTEN: Kan overføre TBE-viruset, som kan gi alvorlig sykdom hos noen mennesker. Foto: Aksenova Natalya / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

De fleste flåttbitt fører ikke til sykdom. Likevel er det en liten risiko hvis du blir bitt av flått. Flåtten kan nemlig overføre virus eller bakterier til deg når den biter, for eksempel borrelia-bakterier eller TBE-virus.

TBE kalles også for skogflåttencefalitt, og kan føre til betennelse i hjernevevet. For noen blir sykdommen alvorlig. Det finnes ingen spesifikk behandling mot TBE, og den beste beskyttelsen er derfor vaksinasjon.

Disse bør vaksinere seg mot TBE

FHI har for nylig oppdatert anbefalingene om TBE-vaksinen, for å tydeliggjøre hvem anbefalingene gjelder for.

De som anbefales vaksinasjon er: Voksne og barn som ofte blir bitt av flått og som bor i kystområder på Sørlandet og vestkysten av Oslofjorden, fra og med Flekkefjord til og med Drammen, eller på østkysten av Oslofjorden fra og med Vestby til svenskegrensa.

Risikoen for smitte er nemlig høyest langs kysten, og i de tilgrensende geografiske områdene, fordi flåtten trives best i kyst -og dalområder med løvskog, kratt og frodig underskog i områder hvor vintrene ikke er for lange og kalde.

Du behøver ikke å vaksinere deg hvis du tidligere har gått igjennom en TBE-infeksjon. Da har du nemlig langvarig immunitet.

Disse bør ikke vaksinere seg

Noen mennesker bør ikke vaksinere seg mot TBE, selv om de oppfyller kriteriene. Det gjelder i følgende situasjoner:

  • Du har hatt alvorlig reaksjon på tidligere dose av samme vaksine
  • Du har kjent allergi mot innholdsstoffer i vaksinen.
  • Barn under 1 år. Sikkerheten av vaksinen er ikke undersøkt hos så små barn.
  • Ved akutt sykdom med feber over 38 grader celsius. Da bør du vente til du er frisk før du får vaksinen.
  • Ved graviditet bør du snakke med legen din, og nøye vurdere nytte og risiko ved vaksinasjon.

Slik foregår vaksinasjonen

Vaksinasjonen bør starte på seinvinteren, i god tid før flåttsesongen begynner i april. Det blir gitt to eller tre vaksinedoser, avhengig av alder og hvor god helse og immunsystem du har.

For friske personer under 60 år blir det gitt to doser med én til tre måneders intervall. Intervallet kan reduseres til fjorten dager ved behov for rask beskyttelse. Ved behov for fortsatt beskyttelse gis en tredje dose fem til tolv måneder etter andre dose.

For personer over 60 år og personer med svikt i immunsystemet, blir det gitt tre doser. Responsen er best hvis dosene gis med kort intervall, slik at alle tre doser blir gitt innenfor en måned. Ved behov for fortsatt beskyttelse gis en fjerde dose fem til tolv måneder etter tredje dose.

Personer som har behov for fortsatt beskyttelse bør få en oppfriskningsdose etter tre år, og deretter hvert tredje eller femte år avhengig av alder.

Bivirkninger til vaksinen

Det er svært sjeldent alvorlige eller kraftige uønskede hendelser ved TBE-vaksinen. Bivirkningene er hovedsakelig kortvarige og lokale. Vanlige bivirkninger er:

  • Lokalreaksjon med smerter, hevelse, rødhet på stikkstedet, og i sjeldne tilfeller hevelse av lymfeknuter i området tett på stikkstedet.
  • Kortvarig feber, spesielt hos barn og etter første dose.
  • Sykdomsfølelse, trøtthet, hodepine og smerter i kroppen.

Hvorfor bør du vaksinere deg?

TBE er en forkortelse for Tick Born Encephalitis, og skyldes TBE-viruset. Viruset overføres ved bitt av skogflått, og smitten skjer når flåtten er aktiv fra april til november. Det finnes ingen spesifikk behandling mot TBE, så den sikreste måten å beskytte seg på er ved vaksinasjon.

TBE kan potensielt ha et alvorlig sykdomsforløp, men det er stor variasjon i symptomene. Noen får ingen symptomer, noen får milde symptomer, mens andre kan bli svært syke med hjernehinnebetennelse, hjernebetennelse eller ryggmargsbetennelse.

Et typisk sykdomsforløp hos de som får symptomer starter med feber, hodesmerter, muskelsmerter og slapphet. En del pasienter blir heretter helt friske. Omkring 30 prosent av de som får TBE vil etter en kortere periode med bedring av symptomene imidlertid utvikle nye og kraftigere symptomer. Det er typisk symptomer som høy feber, sterke hodesmerter, sløvhet, forvirring, kvalme, oppkast, nakkestivhet, muskelsmerter, epileptiske anfall og lammelser. Dette er symptomer på hjernehinnebetennelse, hjernebetennelse eller ryggmargsbetennelse.

Voksne og spesielt eldre får ofte et mer alvorlig sykdomsforløp enn barn og små barn. Små barn har vanligvis et mildere forløp enn eldre barn. Dødeligheten i Vest-Europa er omkring én prosent, og i Norge kjenner man ikke til dødsfall som følge av TBE-infeksjon.

Selv om infeksjonen som regel går over i løpet av noen uker, kan noen være plaget med vedvarende symptomer som hodepine, hukommelsesproblemer eller konsentrasjonsvansker, søvnplager, lammelser eller balanseproblemer.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring