CureVac – koronavaksine

mRNA vaksinen CVnCoV fra CureVac kan bli brukt i Norge fra uke 27, hvis den får midlertidig godkjennelse av legemiddelmyndighetene.

NY VAKSINE: Kan bli aktuell i Norge for de som får vaksine etter uke 27. Foto: Andrea Ronchini/Pacific Press/Shutterstock
NY VAKSINE: Kan bli aktuell i Norge for de som får vaksine etter uke 27. Foto: Andrea Ronchini/Pacific Press/Shutterstock Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

CureVac er den sjette vaksinen Europeiske legemiddelmyndigheter har startet godkjenningsprosessen for ved hjelp av rolling review. Dette startet i februar i år og godkjenning er estimert i løpet av juni 2021.

Folkehelseinstituttet har tatt denne vaksinen inn under et av estimatene de presenterer for tre ulike vaksinescenario, som viser når ulike aldersgrupper skal vaksineres. Her CureVac tatt inn som vaksine som kan blir gitt fra uke 27. Den kan da bli aktuell for aldersgruppa 18–44 år som får første dose på dette tidspunktet..

Det tyske selskapet CureVac står bak vaksinen som heter CVnCoV. 37 000 frivillige i Europa og Latin-Amerika har i de siste to fasene testet vaksinen, hvorav halvparten får vaksinen og halvparten placebo. Resultatene fra de siste studiene forventes i månedsskiftet mai/juni og kan da bli godkjent av EMA. Selskapet sier at resultatene så langt har vært lovende. (3)

Hvordan virker vaksinen?

CureVac er en mRna-vaksine. Dette er samme type som koronavaksinene fra Pfizer og Moderna.

En mRNA-vaksine inneholder ikke levende virus, men inneholder en «oppskrift» på piggene som koronaviruset har. Når man får vaksinen vil kroppen dermed selv lage kopier av piggene til koronaviruset, kopiene kroppen lager er helt ufarlige. På denne måten lærer immunforsvaret seg at det skal reagere på piggene til koronaviruset, slik at hvis man blir smittet med viruset vil immunforsvaret kjenne igjen piggene og forsvare seg mot infeksjonen.

Bruk av mRNA vaksiner er nytt, før koronavaksinene var det ingen vaksiner som har blitt laget på denne måten før. Men teknologien har vært godt kjent over lengre tid og brukes som behandling innenfor andre områder av medisinen.

Effekt

Vaksinen har vist god immunrespons kliniske studier (fase 1) blant 18–60-åringer, på nivå med det som er sett blant personer som har hatt covid-19. (1) Resultatene fra fase to og tre er snart ferdig. (3)

Bivirkninger

Vaksinen ga kortvarige bivirkninger av stort sett mild/moderat grad, på samme måte som observert for de to andre godkjente mRNA-vaksinene; pfizer og Moderna. (1)

Følgende milde eller moderate bivirkninger er rapportert for disse vaksinene:

Hvor lenge varer effekten?

Det er foreløpig ikke kjent hvor lenge effekten av vaksinen varer. Man antar, som ved andre nye koronavaksiner, at varigheten vil være minst et halvt år, og sannsynligvis lengre. Dersom effekten faller med tiden, kan boosterdoser bli aktuelt i framtiden.

Antall doser

CureVac gis i to doser med fire ukers intervall. (1)
Vaksinen er holdbar i kjøleskap i tre måneder og kan være i romtemperatur i 24 timer.

Hvor mange doser får Norge?

Norge har avtale om omtrent to millioner doser av vaksinen i 2021 når den er godkjent, har Folkehelseinstituttet tidligere meldt. (1)

Aldersgrense

Vaksinen har så langt blitt testet på flest mennesker i aldersgruppen 18–60 år, samt noen eldre.

Kilder:

1) FHI: Ny koronavaksine til godkjenning 2) EMA: ema starts rolling review curevacs covid-19-vaccine cvncov 3) Ruters: CureVac says well on track to request vaccine approval as planned 4) Legemiddelverket: Godkjenningsprosessen for en sjette koronavaksine har startet i Europa

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring