Disse anbefales å ta influensavaksinen nå

Influensavaksinen anbefales til alle som er i en risikogruppe, dette utgjør nesten 1,6 millioner nordmenn.

RISIKOGRUPPE INFLUENSA: Eldre over 65 år er en av risikogruppene som anbefales å ta influensavaksinen i 2022. Foto: Rido / Shutterstock / NTB
RISIKOGRUPPE INFLUENSA: Eldre over 65 år er en av risikogruppene som anbefales å ta influensavaksinen i 2022. Foto: Rido / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Kort om influensa

Influensaviruset er virus som affiserer luftveiene, og medfører symptomer fra blant annet hals, lunger og nese. Når vi snakker om influensa er det som regel sesonginfluensa vi refererer til. Sesonginfluensa er forårsaket av influensaviruset, både type A og B, og kommer som navnet tilsier i sesonger. I Norge er denne sesongen fra desember til april, hvert år. (1, 2)

LES MER OM: Alt om influensa

Hvorfor må jeg ha ny vaksine hvert år?

Influensaviruset er et virus som endrer seg hyppig og dermed oppstår det nye varianter, også kalt stammer. Dette er årsaken til at man kan få influensa flere ganger, selv om man har hatt det før. Av samme årsak må man ta en ny influensavaksine hvert år hvis man vil være beskyttet (1, 2)

Hva er en risikogruppe og hvorfor er det viktig at de tar vaksinen?

De fleste som får influensa opplever å få tydelig sykdomsfølelse og symptomer på influensa. Men hos de fleste går sykdommen heldigvis over av seg selv etter 5 til 7 dager, uten komplikasjoner. Men enkelte grupper er utsatt for både et mer alvorlig forløp av influensaen og for komplikasjoner. Disse gruppene kalles risikogrupper og anbefales derfor å ta influensavaksinen hvert år for å forebygge et potensielt alvorlig forløp av influensa. (1, 2)

LES MER OM: Influensa: Komplikasjoner

Hvem er i risikogruppene?

De som inngår i risikogruppene er:

 • Alle som har fylt 65 år.
 • Beboere i omsorgshjem eller sykehjem.
 • Gravide etter 12. svangerskapsuke, altså gravide i 2. og 3. trimester. Samt gravide med annen tilleggsrisiko i første trimester.
 • Alle med BMI over 40.
 • Alle med nedsatt immunforsvar.
 • Alle med kronisk hjerte- og karsykdom, kronisk lungesykdom, lever- eller nyresvikt.
 • Alle med diabetes.
 • Alle med kronisk nevrologisk sykdom eller skade.
 • Alle med annen alvorlig og/eller kronisk sykdom der legen individuelt vurderer at influensa utgjør en alvorlig helserisiko.

Når det ovenfor står alle, betyr dette også barn. Det er viktig at også barn som er i risikogruppene får influensavaksinen, da også de har økt risiko for alvorlig forløp og komplikasjoner (1, 3, 4, 5)

BARN MED RISIKOFAKTOR: Også barn som har en tilstand eller sykdom som gjør at de tilhører en av risikogruppene anbefales å ta influensavaksinen. Foto: Aleksandra Suzi / Shutterstock / NTB
BARN MED RISIKOFAKTOR: Også barn som har en tilstand eller sykdom som gjør at de tilhører en av risikogruppene anbefales å ta influensavaksinen. Foto: Aleksandra Suzi / Shutterstock / NTB Vis mer

Andre som bør ta influensavaksinen

I tillegg til personer som er i risikogruppen anbefales også følgende personer å ta vaksinen:

 • Helsepersonell med pasientkontakt.
 • Personer med regelmessig kontakt med levende griser og svinerøktere.
 • Personer som har kontakt med immunsupprimerte personer, eksempelvis husstandskontakter til personer som er immunsupprimerte.
 • Saneringspersonale og personer som jobber med tamfugler som har påvist eller har mistenkt influensa.

Grunnen til at disse gruppene også anbefales å ta influensavaksinen er for å forhindre spredning av influensaviruset. For helsepersonell er det også viktig at vi har mange friske helsearbeidere på sykehusene i influensasesongen. (1, 3, 4, 6)

LES OGSÅ: Råd til deg som har blitt smittet med influensa

Jeg er ikke i risikogruppen, men bør jeg også ta influensavaksinen?

Hvis man er helt frisk og ung så er man ikke i målgruppen for influensavaksinen. Det er da ingen anbefalinger som sier at man bør ta vaksinen. Som nevnt beskytter vaksinen mot et alvorligere forløp og komplikasjoner ved influensa, og de som er ung og frisk blir sjeldent så syk av influensa. De har altså liten risiko for dette i utgangspunktet, og er derfor ikke i målgruppen til vaksinen.

Hvis man ikke er i risikogruppen, men ønsker å ta vaksinen, så er det ingenting galt i det. Man kan da blant annet få satt vaksinen ved å oppsøke et apotek eller en annen privat helseaktør som tilbyr vaksinen. Man må betale mer for vaksinen enn de som er i risikogruppen og får vaksinen satt gjennom kommunen. Prisen fastsettes selv av den private aktøren som tilbyr influensavaksinen, prisen kan derfor variere mellom de ulike aktørene. (1, 4, 7)

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring