Pneumokokk

Disse bør vaksinere seg med pneumokokkvaksinen

Pneumokokksykdom kan bli svært alvorlig, og i verste fall dødelig. Mange tilfeller med alvorlig pneumokokksykdom kunne vært unngått i Norge dersom flere hadde vært vaksinert.

VAKSINASJON: Pneumokokkvaksinasjon blir anbefalt til personer i risiko for alvorlig sykdom. Bilde: Rido / Shutterstock / NTB
VAKSINASJON: Pneumokokkvaksinasjon blir anbefalt til personer i risiko for alvorlig sykdom. Bilde: Rido / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Pneumokokker er som regel årsak til mindre alvorlige infeksjoner, for eksempel bihulebetennelse og mellomørebetennelse.

Noen mennesker er imidlertid særlig utsatt for alvorlig infeksjon, og bør derfor vaksinere seg.

Pneumokokksykdom

Pneumokokker er en gruppe bakterier som finnes naturlig i nese og svelg, særlig hos friske barn.

Smitte skjer via dråpesmitte fra person til person, blant annet ved hosting og nysing. De fleste blir ikke syke, men noen personer er særlig utsatt for et alvorlig forløp.

Pneumokokk-bakterien kan gi lungebetennelse, ørebetennelse eller bihulebetennelse. I tillegg kan bakterien gi et alvorlig sykdomsforløp som blodforgiftning eller hjernehinnebetennelse. Selv ved antibiotikabehandling er dødeligheten høy i disse tilfellene, omkring 20 prosent.

Den beste måte å forebygge sykdommen på, er å vaksinere seg.

Disse bør vaksinere seg

Alvorlig pneumokokksykdom rammer særlig de yngste og eldste aldersgruppene. I Norge er pneumokokkvaksinen en del av barnevaksinasjonsprogrammet, så barn som følger programmet er som regel godt beskyttet.

I tillegg er personer som har andre kroniske sykdommer eller immunsvikt ekstra utsatt for alvorlig sykdom.

Pneumokokkvaksinen er anbefalt til:

 • Alle personer som er 65 år eller eldre.
 • Personer med immunsvikt, eller som bruker medisiner som svekker immunforsvaret.
 • Personer uten milt eller med dårlig miltfunksjon
 • Cerebrospinalvæskelekkasje
 • Hiv-infeksjon/AIDS
 • B-cellesvikt, inkludert a- og hypogammaglobulinemi
 • Stamcelletransplantasjon
 • Hematologisk kreft (leukemi, lymfom og myelomatose)
 • Organtransplantasjon
 • Cochleaimplantat
 • Personer med forskjellige kroniske sykdommer. Har du en kronisk sykdom bør du snakke med fastlegen din omkring eventuell pneumokokkvaksinasjon.
 • Personer som gjennom sitt yrke har økt risiko for smitte, som laboratoriepersonell og personer som eksponeres for sveiserøyk.

Basisvaksinasjonen består av én dose. Det tar 10 til 14 dager fra vaksinasjonen til du kan forvente å være beskyttet mot sykdom.

Alle personer som er 65 år eller eldre, har immunsvikt eller kroniske sykdommer bør snakke med legen om vaksinasjon. .

To forskjellige vaksiner

I Norge har vi to godkjente vaksiner mot pneumokokksykdom til bruk hos voksne. De beskytter mot forskjellige typer pneumokokkbakterier.

Den ene vaksinen heter Pneumovax, og beskytter mot de 23 vanligste typene pneumokokkbakterie. Disse 23 typene er årsak til omkring 70 prosent av tilfellene med alvorlig pneumokokksykdom i Norge.

Den andre vaksinen kalles Prevenar 13. Den beskytter mot 13 typer av pneumokokkbakterien. Den blir brukt i det norske barnevaksinasjonsprogrammet, da den er mest effektiv for barn.

Fordi det er så god oppslutning til barnevaksinasjonsprogrammet fører flokkeffekten til at disse 13 typene forårsaker en lavere andel av alvorlig pneumokokksykdom i Norge.

Voksne og personer i risikogrupper blir i Norge anbefalt vaksinasjon med Pneumovax, da den beskytter mot flere pneumokokktyper. Noen personer med særlig høy risiko blir anbefalt å vaksinere seg med både Pneumovax og Prevenar 13.

Hvor ofte skal man vaksinere seg?

Tidligere var det anbefalt å gjenta vaksinasjonen hvert tiende år, men fra september 2022 anbefales revaksinasjon etter 5 år som hovedregel, ifølge FHI.

For noen risikogrupper kan det være aktuelt å bli vaksinert mot pneumokokker oftere. Dette blir besluttet av legen din på bakgrunn av hvilken kronisk sykdom du har.

Bivirkninger etter pneumokokkvaksinen

Bivirkninger etter ikke-levende vaksiner oppstår vanligvis i løpet av ett til to døgn etter vaksinasjon, og er kortvarige.

De vanligste bivirkningene er:

Hva koster en pneumokokkvaksinasjon?

Pneumovax koster omkring 350 kroner per dose. Prevenar 13 koster omkring 700 kroner per dose. Dette er inkludert merverdiavgift og legemiddelavgift. I tillegg kan det komme et gebyr på å få satt vaksinen hos fastlegen.

Personer i spesielle risikogrupper kan få vaksinen på blå resept. Dette gjelder personer uten miltfunksjon, hiv-positive og personer som har gjennomgått stamcelletransplantasjon.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring