Koronavaksine:

FHI anbefaler fjerde vaksinedose til ny aldersgruppe

Nå starter kommunene med vaksinering til ny gruppe. Og enda en gruppe kan snart bli aktuell for dose fire.

FLERE TRENGER BOOSTERDOSE: Nå oppfordres flere i befolkningen til å ta fjerde dose. Foto: Marina Andrejchenko / Shutterstock / NTB
FLERE TRENGER BOOSTERDOSE: Nå oppfordres flere i befolkningen til å ta fjerde dose. Foto: Marina Andrejchenko / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Eldre over 75 år og sykehjemspasienter har den siste tiden blitt vaksinert med fjerde koronavaksinedose. Nå står neste gruppe for tur.

Nå er det de mellom 65 og 75 som skal vaksineres. Og enda en gruppe vurderes.

Men først må kommunene bli ferdige med vaksiner til de aller eldste.

– Det er spesielt viktig at de over 75 og personer på sykehjem tar en fjerde dose med koronavaksine nå. Målet må være å bli ferdig med vaksinering av denne aldersgruppen så raskt som praktisk mulig. De kommunene som allerede har gitt et godt tilbud til denne gruppen, kan nå fortsette med å vaksinere de mellom 65 og 75, sier assisterende direktør Geir Bukholm hos Folkehelseinstituttet i en pressemelding.

3 og 4 dose kalles også oppfriskningsdose eller boosterdose.

Bør ikke vente helt til oktober

Det er to hovedgrunner til at de mellom 65 og 75 nå tilbys fjerde runde med koronavaksine.

  • Usikkerhet om hvordan koronaepidemiens høst- og vinterbølge vil bli
  • Vaksinebeskyttelsen hos de som fikk vaksinen for lang tid siden svekkes gradvis.

– Samlet sett gjør det at vi vurderer at man ikke bør vente helt til oktober med vaksinasjon av aldersgruppen 65–74 år, sier Bukholm.

Hvilken vaksine?

De vaksinene som tidligere har blitt mest brukt i Norge, Moderna og BioNTech/Pfizer er det de fleste vil bli vaksinert med de neste månedene.

Både Moderna og BioNTech/Pfizer utvikler nye vaksiner som er rettet mot de nye koronavirusvariantene som dominerer nå, men FHI skriver i sin vurdering at disse blir tilgjengelige først i september og det er usikkert i hvilken grad disse variantvaksinene vil beskytte bedre enn de opprinnelige vaksinene. Derfor skal de som vaksineres nå få den samme typen vaksiner som vi har tidligere brukt.

Hvordan får jeg vaksinetime?

Les på din kommunes nettside om du må bestille vaksinetime selv, eller om du skal vente på beskjed om tildelt time. Her finner du også praktisk info som for eksempel om hvor og hvilke dager vaksiner blir satt.

Vurderer nå aldersgruppe 18–64 med risiko for alvorlig sykdomsforløp

Selv om det er de eldste over 75 år og sykehjemsbeboere som er mest sårbare, finnes det også flere risikogrupper. Folkehelseinstituttet vurderer nå om flere skal få fjerde dose.

– Vi vil komme tilbake med en oppdatert anbefaling av tidspunkt for ytterligere vaksinering av personer i aldersgruppen 18–64 år med normal immunrespons, men som har underliggende risiko for alvorlig sykdomsforløp av covid-19, sier Bukholm.

Yngre er godt beskyttet

FHI skriver at de yngre risikogruppene med normalt immunforsvar antas fortsatt å være godt beskyttet mot alvorlig forløp av covid-19 med 3 doser vaksine.

Gjennom sommerbølgen har forekomsten av sykehusinnleggelser med covid-19 som hovedårsak til innleggelsen, og covid-19 dødsfall, vært lav i aldersgruppen 18 til 64 år – uansett vaksinasjonsstatus.

Og FHI trekker også frem at yngre har høyere risiko for sjeldne, alvorlige vaksinebivirkninger enn de eldre. Spesielt myokarditt som er en hjertebetennelse.

Svekket immunforsvar anbefales fjerde dose

Personer med alvorlig svekket immunforsvar, i alle aldersgrupper, kan allerede i dag få tilbud om ny oppfriskningsdose. Man må da få dette vurdert av lege i spesialisthelsetjenesten.

Droppet vaksinen tidligere?

Personer som ikke har gjennomgått grunnvaksinering ennå (Fått 1. og 2. dose) blir fortsatt prioritert for vaksinering. Det samme gjelder personer i risikogruppene som ikke har fått 3. dose.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring