Gir tredje dose med koronavaksine bivirkninger?

Får du mer eller mindre bivirkninger ved tredje oppfriskningsdose enn ved første og andre dose? Her får du svar.

DOSE 3: Hvis du på dose en og to fikk bivirkninger, er det nesten bare å forvente at du blir litt plaget nå også. Foto: Worrawoot.s / Shutterstock / NTB
DOSE 3: Hvis du på dose en og to fikk bivirkninger, er det nesten bare å forvente at du blir litt plaget nå også. Foto: Worrawoot.s / Shutterstock / NTB Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Håper du på at tredje dose vaksine vil gi deg mindre bivirkninger enn de forrige dosene, kan det hende du blir skuffet. Milde, kortvarige bivirkninger er normalt etter vaksinering, og egentlig bør du ønske dem velkommen fordi de er et tegn på at kroppens immunsystem blir aktivert; vaksinen gjør jobben og du reduserer risikoen for å bli alvorlig syk hvis du blir smittet av covid-19.

– De kliniske studiene med Comirnaty og Spikevax tyder ikke på andre bivirkninger etter en oppfriskningsdose enn det som tidligere er kjent for de to første dosene, skriver FHi i sin rapport som ble publisert om vurdering av tredje dose.

Samme bivirkninger som på første og andre dose

Rapporten viser også til studier fra Israel som allerede i juli 2021 startet med tredje dose til befolkningen. De tyder også på at bivirkningene ikke er annerledes enn ved andre og tredje dose med Pfizer (Comirnaty).

Pfizer eller Moderna?

Bivirkningene er litt forskjellig for de ulike vaksinene:

Flere fikk ømme og hovne lymfekjertler

– Erfaringer fra de kliniske studiene med Comirnaty og Spikevax (Moderna) viser at frekvens og type bivirkninger etter en oppfriskningsdose var tilsvarende det rapportert etter den andre vaksinedosen, bortsett fra noe høyere forekomst av ømme og hovne lymfekjertler, sier Sara Sofie Viksmoen Watle, overlege ved FHI til Sykepleien.

Hva med sjeldne og alvorlige bivirkninger?

USA, Storbritannia og Israel er det til sammen satt rundt 55 millioner oppfriskningsdoser med koronavaksine. Kunnskapen om eventuelle sjeldne og alvorlige bivirkninger etter koronavaksine, for eksempel perikarditt og myokarditt, er likevel foreløpig begrenset. Sjeldne og hittil ukjente bivirkninger på sikt kan ikke utelukkes, står det i FHI sin rapport. (1)

Unge og friske får mer bivirkninger

Som tidligere sett vil unge og friske personer har et godt immunforsvar som responderer bra på vaksinasjon. Derfor vil oftere unge, friske få bivirkninger av vaksinen sammenlignet med eldre og syke. (1)

Kilder:

1) FHI: Vurdering av oppfriskningsdose til aldersgruppen 18–64 år 26.11.2021 2) Sykepleien.no: Dette sier ekspertene om «boosterdosen» 05.11.2021 3) CDC.gov: COVID-19 Vaccine Booster Shots

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring