Hvem får tredje dose med koronavaksine?

Enkelt grupper anbefales å ta en tredje dose med vaksiner i Norge. Se hvem!

FÅR VAKSINE NUMMER TRE: En kvinne i Israel får koronavaksine dose nummer tre. Foto: REUTERS/Amir Cohen/NTB
FÅR VAKSINE NUMMER TRE: En kvinne i Israel får koronavaksine dose nummer tre. Foto: REUTERS/Amir Cohen/NTB Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Regjeringen har besluttet å følge Folkehelseinstituttets anbefaling om at enkelte grupper skal tilbys en tredje dose koronavaksine. Norge følger etter andre land i denne anbefalingen. Blant annet Sverige, USA, Frankrike, Israel, Tyskland, Østerrike og Storbritannia tilbyr allerede en tredje dose til sårbare personer.

Personer med ulike sykdommer og tilstander med alvorlig svekket immunforsvar er de som anbefales en tredje vaksinedose.

Grupper som anbefales tredje dose

Pasienter i disse gruppene vil bli vurdert for tilbud om en tredje dose koronavaksine, ifølge FHI:

I tillegg kan legespesialister vurdere om andre pasienter med svært nedsatt immunforsvar, enn de eksemplene ovenfor, skal ha tredje dose. Det samme gjelder pasienter som gjennomgår behandling som betydelig hemmer immunforsvaret.

Alder alene anses foreløpig ikke som indikasjon for en tredje dose, ifølge rapporten.

LES OGSÅ: Hvorfor er de som har diabetes i risikogruppa?

Hvorfor bør disse ta en tredje dose koronavaksine?

I rapporten fra FHI som danner grunnlaget for anbefalingen pekes det på at voksne organtransplanterte, nyresviktpasienter og pasienter med immunsviktsykdommer rammes i meget høy grad av sykehusinnleggelse og død etter koronainfeksjon. Samtidig har gruppene dårlig respons på vaksinene sammenlignet med friske personer. Man risikerer å ikke ha fullgod beskyttelse mot covid-19 selv om man har tatt to tidligere doser, dermed er dette en sårbar gruppe.

Mange i denne gruppen har tross vaksinering levd lenge i isolasjon fordi man vet at vaksinen ikke virker så godt som hos personer med normalt immunforsvar og fordi man frykter alvorlig utvikling ved smitte. Dette er en gruppe som har hatt høy belastning gjennom pandemien.

Hva vet vi om bivirkninger etter tredje dose?

Folkehelseinstituttet skriver at det ikke er observert andre bivirkninger etter den tredje dosen til disse pasientgruppene enn det som tidligere er kjent etter den første og andre dosen.

Når og hvor settes tredje dose?

– Vi ønsker derfor å få på plass tilbud til de det er aktuelt for så snart det er praktisk mulig, sier Sara Viksmoen Watle overlege ved Folkehelseinstituttet.

Folkehelseinstituttet jobber nå med praktisk informasjon om tilbudet til kommuner og spesialisthelsetjenesten. Dette blir klart i løpet av kort tid.

– Den praktiske gjennomføringen av dette tilbudet vil vi komme tilbake til, og ingen trenger å ta kontakt med sin behandlende lege ennå, sier Watle.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring