Hvor finner jeg koronasertifikatet mitt og hvordan bruke det?

Her får rask informasjon. Foreløpig er bruken begrenset til innreisekontroll, og kan medføre at du slipper innreisekarantene.

KORONASERTIFIKAT: Sertifikatet har en QR kode som viser grønn om en person er fullvaksinert eller rød dersom man ikke er det. Foto: Heiko Junge / NTB
KORONASERTIFIKAT: Sertifikatet har en QR kode som viser grønn om en person er fullvaksinert eller rød dersom man ikke er det. Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Første trinn av koronasertifikatet er klart.

Hvor finner jeg mitt koronasertifikat?

Det finner du her på helsenorge.no. Du må logge inn med elektronisk ID for å få tilgang til dette. Det kan være for eksempel bank-ID fra brikke, bank-ID på mobil eller buypass-ID. Hvis du har tilgang til en digital bank, er det sannsynligvis den samme elektroniske ID du bruker til denne du kan benytte for å logge inn på Helsenorge.no.

Jeg har ikke elektronisk ID

På ID-porten kan du lese om hvordan du skaffer deg dette.

Jeg har ikke tilgang til Helsenorge.no

Du kan få noen andre til å skrive ut koronasertifikatet for deg. Slik er det mulig for pårørende å hjelpe for eksempel eldre slekninger.

Hva viser sertifikatet?

Vaksinesertifikatet har tre sider og inneholder informasjon om:

  • Vaksiner mot covid-19 som er satt (eller registrert) i Norge.
  • Immunitet etter å ha hatt koronasykdom, etter positiv test
  • Negative tester tatt siste 7 døgn

Grønt og rødt lys

Koronasertifikatet viser med grønt eller rødt hva din status er, og om sertifikatet er gyldig eller ikke.

GYLDIG: Slik skal kontrollsiden se ut hvis du er fullvaksinert, eller har påvist og gjennomgått covid-19.
GYLDIG: Slik skal kontrollsiden se ut hvis du er fullvaksinert, eller har påvist og gjennomgått covid-19. Vis mer

Koronasertifikatet vil være grønt dersom du er fullvaksinert, det har gått mer enn tre uker siden første vaksinedose, du har gjennomgått covid-19 eller det er mindre enn 24 timer siden du fikk et negativt prøvesvar.

IKKE GYLDIG: Her mangler vedkommende vaksiner, har ikke fått påvist covid-19 og immunitet eller har fått negativ test siste 24 timer. Kortet er derfor rødt.
IKKE GYLDIG: Her mangler vedkommende vaksiner, har ikke fått påvist covid-19 og immunitet eller har fått negativ test siste 24 timer. Kortet er derfor rødt. Vis mer

Bør jeg skrive det ut?

Sertifikatet kan vises fram digitalt, lastes ned eller printes ut.

Med en mobiltelefon vil du alltid ha sertifikatet med deg, så lenge du har nett og strøm på mobilen. Det er ikke nødvendig å skrive ut dokumentet, fordi det inneholder en QR-kode som kan skannes via din mobilskjerm.

Hvis du er redd for å miste nett, gå strømtom eller få tekniske problem med innlogging, kan en utskrift på papir være fornuftig å ta med på reiser.

TRE SIDER: Koronasertifikatet ditt har tre sider. Hvis du er fullvaksinert, eller immun etter gjenomgått covid-19 vil du ha en grønn kontrollside. Screenshot: FHI.no (QR-kodene er fiktive)
TRE SIDER: Koronasertifikatet ditt har tre sider. Hvis du er fullvaksinert, eller immun etter gjenomgått covid-19 vil du ha en grønn kontrollside. Screenshot: FHI.no (QR-kodene er fiktive) Vis mer

Hva skal koronasertifikatet brukes til?

Dette koronaseritifkatet har en forside, og deretter to ulike sider, og er ment for to typer bruk:

  1. BRUK I NORGE: Bruk kontrollside. Dette kan brukes på større arrangementer og kystcruise innenlands. Det betyr at vi snart kan gå på store konserter, teater, fotballkamper og festivaler. Negativ koronatest siste 24 timer likestilles med vaksinasjon og immunitet etter gjennomgått covid-19.

  2. GRENSEKONTROLL: Bruk utvidet kontrollside: Bruk for innreise (fra utenland) til Norge. Her må du være fullvaksinert.

NB: Vær oppmerksom på at grønt koronasertifikat som vises i Kontrollside, som er for innenlands bruk, ikke nødvendigvis vil gi fritak fra innreisekarantene. Hvis du for eksempel er vaksinert med en vaksinedose for mer enn tre uker siden, vil kontrollsiden for innenlands bruk være grønn, mens du må være fullvaksinert for å slippe innreisekarantene, skriver FHI.

Hvorfor har det så kort varighet?

Når du går inn på koronasertifikatet ditt, vil det stå en gyldighet som er om 90 dager på kontrollsiden. Denne datoen er bevegelig, så neste gang du går inn og ser på sertifikatet, vil det være gyldig i nye 90 dager. Det betyr for eksempel ikke at du som fullvaksinert kun er beskyttet i 90 dager.

Grunnen til at det er slik er at myndigheter skal kunne ha mulighet til å endre gyldigheten på kort varsel, ved behov for endringer. Vi vet ikke hvordan pandemien vil utvikle seg videre med nye mutasjoner og hvor lenge vaksinene virker.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring