Hvor lenge er man fullvaksinert?

Hvor lenge virker koronavaksine, og hvor lenge beholder du status som fullvaksinert? Dette vet vi så langt.

GODT BESKYTTET: Vaksinen viser seg å beskytte godt, men ikke 100%. Video: LOmmelegen.no Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

En uke etter andre dose med vaksine regnes man som fullvaksinert, og mange føler lettelse. Men hvor lenge er du beskyttet mot koronaviruset?

Hvor lenge virker vaksinen?

Grunnen til at man ikke har et nøyaktig svar på dette, er i hovedsak to ting. Det ene er at vaksinene ikke har vært i bruk lenge nok til at vi vet «utløpsdato». Det andre er at koronaviruset stadig muterer og forandrer seg, slik at man ikke har noen garanti for at vaksinen beskytter like godt mot nye virusvarianter, selv om vaksinen foreløpig ser ut til å virke godt mot Deltavarianten som nå dominerer i Norge.

- Vi vet ennå ikke sikkert hvor lenge beskyttelsen varer. Så langt er det vist at beskyttelsen varer i minst et halvt år, men antagelig varer mye lenger - det kommer det mer kunnskap om etter hvert, skriver Folkehelseinstituttet sine nettsider.

Hvor lenge du beholder status som fullvaksinert er derfor usikkert.

Ikke 100% beskyttelse

Ingen vaksine gir 100% beskyttelse, selv om du er fullvaksinert.

Vaksinene har ikke 100% beskyttelse. Da Pfizer og Moderna ble godkjent for bruk i Norge, viste dokumentasjon mellom 94-95% beskyttelse (effektivitet), ifølge Legemiddelverket.

Folkehelseinstituttet skriver at de få som får covid-19 til tross for at de er vaksinert eller har gjennomgått sykdommen, vil som oftest få et mildt forløp eller ikke ha symptomer.

Selv om du er fullvaksinert bør du teste deg ved symptomer på korona.

Må vi ta en tredje dose?

Flere land tilbyr nå en tredje dose, blant annet Danmark. Norske Helsemyndigheter vurderer også dette.

– De aller eldste vil sannsynligvis trenge en tredje dose uavhengig av langt eller kort intervall. Det kan også bli aktuelt for andre grupper, blant annet helsepersonell. Hvor lenge frem i tid vet vi ikke ennå. Hun legger til at det foreløpig ikke ser ut som det er nødvendig fordi beskyttelsen mot alvorlig sykdom fortsatt er høy, også mot Delta-varianten, sier FHI-overlege Sara Viksmoen Watle til VG.

Flere saker om koronavaksine:

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring