Hvorfor vaksineres ikke barn for vannkopper i Norge?

Alle barn i USA tilbys vaksine mot vannkopper. Norske helsemyndigheter vurderer det samme, men har foreløpig ikke kommet til noen beslutning.

VANNKOPPER KAN GI KOMPLIKASJONER: Noen får alvorlige følgesykdommer som lungebetennelse, hudinfeksjoner eller hjernebetennelse. En vaksine vil forebygge både primærsykdom og komplikasjoner. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
VANNKOPPER KAN GI KOMPLIKASJONER: Noen får alvorlige følgesykdommer som lungebetennelse, hudinfeksjoner eller hjernebetennelse. En vaksine vil forebygge både primærsykdom og komplikasjoner. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Vannkopper er en barnesykdom som kjennetegnes ved feber og utslett forårsaket av Varicella-zoster virus (VZV). Vannkopper er den mest smittsomme barnesykdommen, men vanligvis er den ikke farlig, og de fleste får det når de er små.

Det er allikevel noen grupper som kan bli alvorlig syke av vannkopper, og det er mennesker med blodkreft eller andre kreftformer, for nyfødte hvor mor ikke har hatt vannkopper, for gravide i slutten av svangerskapet, og hos personer som bruker immundempende medisiner. Disse personene har svekket immunforsvar, og vannkopper kan da føre til alvorlig sykdom.

Selv om vannkopper ofte er ufarlig, kan det føre til alvorlig sykdom. I USA for eksempel, er vannkoppvaksine en del av vaksineprogrammet. Det er det ikke i Norge.

– Jeg synes absolutt at vi bør inkludere vaksine mot vannkopper her i Norge, sier Nina Bryhn, svarlege hos Lommelegen. Hun har jobbet mange år som indremedisiner i USA der alle barn tilbys vaksine mot vannkopper.

Les også: Vannkopper eller annet utslett?

VANNKOPPER: Slik utvikler sykdommen seg, og slik ser utslettet ut. Vis mer

Hvilke komplikasjoner kan oppstå når man får vannkopper?

I 2014 startet Folkehelseinstituttet en sykdomsbyrdeanalyse, for å kartlegge antallet og alvorlightesgrad av sykdomsinnleggelse forårsaket av vannkopper – en prosess som tar tid. Vurderingen er ennå ikke sluttført i dag, 4 år etter.

De vanligste komplikasjonene fra vannkopper er sekundær hudinfeksjon med bakterier, i tillegg til lungebetennelse eller hjernebetennelse. Tall fra andre europeiske land viser at det forekommer hos to til seks prosent.

Vaksinen mot vannkopper kan gi bivirkninger, slik alle andre vaksiner kan gi. Dette inkluderer lokalreaksjoner, som vanligvis er av mild grad. Det kan også oppstå en reaksjon i form av lettere vannkopplignende sykdom.

– Mulige bivirkninger kan også være en vedvarende infeksjon som kan føre til herpes zoster (helvetesild) senere i livet, men det er antakeligvis en lavere sjanse for det etter vaksine, enn etter en infeksiøs vannkoppsykdom, sier Bryhn.

NINA BRYHN: Lege og indremedisiner.
NINA BRYHN: Lege og indremedisiner. Vis mer

Det er mulig å få vannkopper flere ganger, men det er sjelden

Vaksinen anbefales for mennesker som har nedsatt immunforsvar, men som ikke er immune mot vannkopper.

– Disse bør diskutere med sin lege, som kan vurdere om vaksinen bør gis. Dette inkluderer folk med HIV, kreft som er i remisjon, og folk som tar immunhemmende midler som steroider i lav eller høy dose, forklarer Bryhn.

Vannkopper er et herpesvirus, og man kan få det flere ganger, men sannsynligheten for det er veldig lite, ifølge Bryhn.

– Det er veldig uvanlig at folk som har hatt vannkopper får vannkopper igjen. Det kan skje, men det er ikke vanlig i det hele tatt fordi de fleste får det som kalles livslang immunitet etter infeksjon.

VAKSINE MOT VANNKOPPER: Tilbys alle barn i USA. Norske helsemyndigheter vurderer også å innføre vaksinen. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
VAKSINE MOT VANNKOPPER: Tilbys alle barn i USA. Norske helsemyndigheter vurderer også å innføre vaksinen. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Vil vannkoppvaksinen innføres i vaksinasjonsprogrammet?

Det er mange faktorer som vektlegges og må vurderes før en vaksine tas inn i barnevaksinasjonsprogrammet i Norge. Hvor mange blir syke av sykdommen, alvorlighetsgrad, og finnes det spesielt utsatte grupper er viktige faktorer.

– Det tas også stilling til om sykdommen kan forebygges på annen måte, for eksempel ved håndvask, råd om å holde seg hjemme i et bestemt antall dager og samfunnsmessige tiltak som kan begrense smitte, sier Margrethe Greve-Isdahl.

Greve-Osdahl er spesialist i barnesykdommer og jobber ved avdeling for vaksineforebyggende sykdommer ved Folkehelseinstituttet.

– Det må også vurderes hvor effektiv vaksinen er, og hvilke bivirkninger det meldes om. Det er ikke knyttet alvorlige bivirkninger til vannkoppvaksine, annet enn at personer med nedsatt immunforsvar kan bli syke av vaksinen. Men det er en del barn som kan få feber og et svakt vannkopputslett etter vaksinen, fordi det er en levende svekket vaksine.

MILD, FORBIGÅENDE SYKDOM ELLER FARLIG: Er vannkopper en lett forbigående sykdom eller er faren for komplikasjoner stor? Viktig faktor som helsemyndighetene vurderer før man eventuelt innfører en vaksine. Foto: NTB Scanpix
MILD, FORBIGÅENDE SYKDOM ELLER FARLIG: Er vannkopper en lett forbigående sykdom eller er faren for komplikasjoner stor? Viktig faktor som helsemyndighetene vurderer før man eventuelt innfører en vaksine. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Vannkopper regnes ikke som like alvorlig

I tillegg er problemet med vannkopper, at det samme viruset kan gi helvetesild mange år eller tiår senere.

– Det er fortsatt ikke god nok kunnskap om hva vaksinering mot vannkopper hos barn vil kunne bety for senere forekomst av helvetesild, sier Greve-Isdahl.

Det blir nå vaksinert mot 12 sykdommer i barnevaksinasjonsprogrammet. For de eldste vaksinene som ble innført, har det vært en enklere prosess enn det som nå tas opp til vurdering.

– For eksempel høy dødelighet av stivkrampe, kikhoste, difteri og polio i begynnelsen av forrige århundre, har gjort det takknemlig å kunne tilby vaksine for å forhindre dette.

Vannkopper har ikke vært en sykdom som har hatt like høy alvorlighetsgrad som mange av disse barnesykdommene det tilbys vaksine mot.

– I tillegg kommer vaksineeffekt og vurdering om betydning for helvetesild inn, som gjør det mer komplisert. Det betyr at for å vurdere om vaksinen skal tilbys, må det gjøres en grundig utredning først. Denne er Folkehelseinstituttet i gang med, forklarer Greve-Isdahl.

Les også: 12 spørsmål og svar om vannkopper

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring