Må vaksinerte teste seg ved symptomer på korona?

Du kan teste deg hvis du ønsker det.

TEST - OGSÅ FOR VAKSINERTE: PCR-test kan fortelle om du har blitt smittet av Covid-19. Også for vaksinerte. Foto: Horth Rasur / Shutterstock / NTBBe
TEST - OGSÅ FOR VAKSINERTE: PCR-test kan fortelle om du har blitt smittet av Covid-19. Også for vaksinerte. Foto: Horth Rasur / Shutterstock / NTBBe Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Blir man immun når man er fullvaksinert?

Vaksine gir ikke noen garanti mot covid-19 eller mot å kunne spre smitte videre, selv om risikoen blir kraftig redusert. Ført og fremst reduserer den risikoen for å bli alvorlig syk, ikke smitte seg selv.

Folkehelseinstituttet skriver at de to mRNA-vaksinene fra BioNTech/Pfizer og Moderna beskytter mot sykdom som skyldes koronaviruset. Studier viser at beskyttelsen er om lag 95 prosent mot koronasykdom, 1–2 uker etter andre dose.

For personer som får koronainfeksjon tross vaksinering, kan vaksinen bidra til et mildere forløp. (1)

FHI understreker at vi foreløpig ikke vet hvor lenge beskyttelsen varer.

Skal man teste seg ved symptomer?

Det er ikke lengre et påbud eller anbefaling om å teste seg, uavhengig vaksinestatus.

Du kan kjøpe og ta en hurtigtest hvis du ønsker om du får symptomer som kan passe med covid-19.

Kan vaksinen gi falsk positiv koronatest?

Nei. FHI skriver at koronavaksinasjon ikke påvirker resultatet av en koronatest, det gjelder både PCR-test og antigen hurtigtest. Du kan derfor stole på resultatet av testen, selv om du er vaksinert.

Når det er sagt, kan det være andre årsaker - som ikke har noe med vaksinen å gjøre - hvis et prøvesvar er falsk positiv. Årsakssammenhengen er kompleks, du kan lese mer om dette hos Faktisk.no.

LES OGSÅ: Forkjølelse eller korona: Er symptomene forskjellig?

Kilder

1) FHI: Koronavaksine 2) FHI: Coronavirus. Vaksinert eller gjennomgått covid-19

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring