Koronavaksine

Nå kan du vaksinere deg med Novavax

Et mindre parti kommer til Norge i slutten av februar, melder Folkehelseinstituttet.

NÅ I NORGE: Kan bli tilgjenglig for de som har spesielt ønske om denne vaksinen. Foto: REUTERS/Dado Ruvic/Illustration
NÅ I NORGE: Kan bli tilgjenglig for de som har spesielt ønske om denne vaksinen. Foto: REUTERS/Dado Ruvic/Illustration Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

I slutten av februar blir et mindre parti av koronavaksinen fra firmaet Novavax tilgjengelig i Norge. Vaksinen blir ofte kalt Novavax, selv om Nuvaxovid er det korrekte navnet på vaksinen.

–Det er besluttet å gjøre et mindre antall doser av Nuvaxovid tilgjengelig i Norge slik at de som ønsker å benytte seg av denne vaksinen får mulighet til det, sier Sara Viksmoen Watle, overlege ved Folkehelseinstituttet i en pressemelding.

Lommelegen har tidligere skrevet om at vaksinen var forventet i Norge fra juni 2021, men vaksinen fikk først godkjenning av det europeiske legemiddelbyrået (EMA) i desember 2021.

Sara Viksmoen Watle, overlege ved Folkehelseinstituttet. Foto: Lise Åserud / NTB
Sara Viksmoen Watle, overlege ved Folkehelseinstituttet. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer

– Dette er en proteinbasert vaksine og bygger på en mer tradisjonell vaksineteknologi enn mRNA-vaksinene. Nuvaxovid har vist å gi god beskyttelse mot koronasykdom, forteller Watle.

FHI forteller at behovet for denne vaksinen antas å være lavt i Norge, og vesentlig del av den planlagte leveransen vil bli donert til andre land.

Hvem kan få Novavax?

Vaksinen er godkjent for personer over 18 år.

Nuvaxovid kan være aktuell til de personene som av ulike årsaker ønsker å benytte en annen vaksine enn en mRNA-vaksine, skriver FHI.

FHI opplyser at kommunene kan bestille Novavax fra og med uke 7. Alle kommuner kan bestille vaksinen. Vaksinene settes fra og med uke 10.

Flere doser

Novavax-vaksinen gis på samme måte som Pfizer og Moderna i flere doser for best mulig effekt.

Ikke nødvendigvis noe bedre enn de andre vaksinene

Watle mener at dagens kunnskapsgrunnlag ikke gir noe grunnlag for å foretrekke Nuvaxovid framfor mRNA-vaksiner, verken ved grunnvaksinasjon eller oppfriskningsdose.

Hvordan virker vaksinen?

Novavax-vaksinen benytter seg av såkalt subenhet-teknologi. Denne typen vaksiner inneholder ikke hele virus, men biter av virus. Disse bitene kan ikke gi sykdom i seg selv, men immunforsvaret vårt gjenkjenner virusbitene som fremmede, og stimuleres til å danne antistoffer mot disse, nærmere bestemt antistoffer mot det kjente spike-proteinet som finnes på utsiden av koronaviruset (SARS-CoV-2). Siden dette proteinet finnes på koronaviruset, vil immunforsvaret raskt kunne nedkjempe en potensiell koronavirusinfeksjon, takket være disse antistoffene som produseres som følge av vaksineringen, har Lommelegen skrevet om tidligere.

Denne teknologien er godt kjent og utprøvd, og benyttes blant annet i moderne influensavaksiner, HPV-vaksiner og hepatitt B-vaksiner. Men Pfizer, Moderna, AstraZeneca og Janssen bruker andre typer teknologier i sine koronavaksiner.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring