Når er man fullvaksinert etter 2 dose?

Hvor mange uker etter andre uker har du status som fullvaksinert? Her får du svaret.

NÅR VIRKER DEN GODT? Vaksinen viser seg å beskytte godt, men ikke 100%. VIDEO: Lommelegen. Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Mange føler en lettelse når dose en og dose to med koronavaksinen er mottatt. Men på hvilket tidspunkt er du beskyttet og når får du status «fullvaksinert»?

Ikke 100% beskyttelse

Først er det viktig å presisere at selv om du er fullvaksinert, er du ikke fullt ut beskyttet mot koronavirus eller har noen garanti for å smitte videre. Vaksinene har ikke 100% beskyttelse. Da Pfizer og Moderna ble godlkjent for bruk i Norge, viste dokumentasjon mellom 94-95% beskyttelse (effektivitet), ifølge Legemiddelverket.

Folkehelseinstituttet skriver at de få som får covid-19 til tross for at de er vaksinert eller har gjennomgått sykdommen, vil som oftest få et mildt forløp eller ikke ha symptomer.

Når blir man regnet som fullvaksinert?

Folkehelseinstituttet opererer med to begreper; beskyttet og fullvaksinert. Begge statusene kan gi rettigheter i forhold til reise og delta på ulike arrangementer.

Status som fullvaksinert gjelder 1 uke etter du har fått din andre vaksinedose. Det gjelder deg som har fått to doser med Pfizer/BioNtech, Moderna eller AstraZeneca.

Et lite antall mennesker i Norge har fått Janssen vaksinen. Dette er en vaksine som skal gis kun i en dose. Hvis du er vaksinert med Janssen, er du fullvaksinert tre uker etter første - og eneste - vaksinedose.

Du kan se din status i ditt koronasertifikat. Slik finner du koronasertifikatet og slik bruker du det.

Må likevel teste seg

Hvis du er fullvaksinert og får symptomer på korona, må du teste deg på lik linje med de som ikke har tatt vaksinen. Les mer: Må vaksinerte teste seg for korona?

Derfor må også vaksinerte følge de smittevernrådene som til enhver tid gjelder og teste seg dersom man får symptomer som kan passe med covid-19. Vaksinerte må likevel være i isolasjon, og deres nærkontakter må i karantene, som ved vanlig smittesporing.

Når regnes man som «beskyttet»?

Beskyttet er ikke det samme som fullvaksinert, men er et begrep som brukes når vaksinen har en viss effekt.

Når du har fått første vaksinedose vil du etter 3 uker ha status som beskyttet. Hvis du ikke har fått dose nummer to innen 15 uker senere, vil du miste status beskyttet. Derfor må du motta dose nummer to senest 14 uker etter du fikk første dose.

Status etter gjennomgått covid-19

Hvis du tidligere har påvist covid-19 og deretter tatt en vaksine, vil du tre uker senere ha status som fullvaksinert. Vaksinen må tas minst tre uker etter gjennomgått sykdom.

Motsatt vil også de som har fått en dose vaksine, og tre uker eller senere får påvist covid-19. Når du kommer ut av isolasjonen har du status som fullvaksinert.

Flere saker om koronavaksine:

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring