Vaksine mot helvetesild kan bli godkjent for sårbare grupper på blå resept neste år

Vaksinering kan være nyttig for sårbare grupper, og disse kan forhåpentligvis få vaksine på blå resept neste år. Men også voksne over 50 år kan ha nytte av vaksinen.

KAN FOREBYGGE STORE PLAGER: Til høyre utslett ved helvetesild. Foto: SamaraHeisz5 / Yana UNY / Shutterstock / NTB
KAN FOREBYGGE STORE PLAGER: Til høyre utslett ved helvetesild. Foto: SamaraHeisz5 / Yana UNY / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Helvetesild er en infeksjon forårsaket av varicella zoster virus, det samme viruset som forårsaker vannkopper.

Etter at du har hatt en infeksjon med vannkopper, legger viruset seg i dvale i nerveknuter i kroppen din. Vanligvis ligger viruset der i mange år uten å skape problemer – for de fleste gjennom hele livet – fordi immunforsvaret holder viruset i sjakk.

Men hvis immunforsvaret blir svekket, kan viruset aktiveres på ny.

- Av dem som har gjennomgått vannkopper rammes 10-20 % senere i livet av helvetesild (herpes zoster) med utslett, kløe og brennende smerter i det affiserte nerveområdet. Smertene kan vedvare lenge etter at utslettet er borte og kalles postherpetisk nevralgi, forteller Are Stuwitz Berg, overlege i Folkehelseinstituttet.

Vaksine har lenge vært tilgjengelig - må betale selv

Det har faktisk lenge vært mulig å vaksinere seg mot helvetesild, men vaksinene er ikke godkjent på blåresept, det vil si at man må betale for vaksinen selv.

Og det kan bli en dyr affære, for å bli vaksinert må du betale mellom 1500 og 4000 kroner, avhengig av hvilken vaksine du tar. I tillegg kommer betaling for å få satt vaksinen.

Are Stuwitz Berg, overlege i Folkehelseinstituttet. Foto: FHI
Are Stuwitz Berg, overlege i Folkehelseinstituttet. Foto: FHI Vis mer

- Håper blå resept kommer i 2023

Men dette kan det bli en endring på, i første omgang for noen grupper i befolkningen. Risikogrupper over 18 år som har nedsatt immunforsvar kan forhåpentligvis snart få vaksinen på blå resept. Det vil si at du ikke trenger å betale selv for vaksinen.

- Det pågår en prosess med den hensikt å oppnå godkjennelse av vaksinen Shingrix (inaktivert herpes zoster vaksine) på blå resept. Det gjøres en hurtigmetodevurdering i et samarbeid med Legemiddelverket og FHI, forteller Stuwitz Berg.

- Vi kan ikke si når en godkjenning kommer, men håper at det blir i 2023. Eventuell godkjenning gjøres av Helse og Omsorgsdepartementet på bakgrunn av hurtigmetodevurderingen.

Hvem har økt risiko for helvetesild?

Det er særlig eldre og de som har svekket immunforsvar som er sårbare for helvetesild, både fordi de oftere blir rammet, men også fordi de kan få mer alvorlig forløp eller komplikasjoner.

Voksne over 50 år

Både Zostavax og Shingrix er godkjent for voksne over 50 år.

- Alle over 50 år kan be sin lege om resept på vaksinen, og betale den selv. Begge herpes zoster vaksinene gir beskyttelse mot herpes zoster og postherpetisk nevralgi for personer over 50 år, forteller Stuwitz Berg.

De som har svekket immunforsvar

Den andre gruppen er risikogruppen - voksne over 18 år med svekket immunforsvar på grunn av sykdom eller på grunn av behandling som svekker immunforsvaret. Dette kalles immunsupprimerende behandling.

Denne gruppa kan ikke bruke levende, svekket virus, det er derfor kun Shingrix som er aktuell.

Folkehelseinstituttet vurderer at inaktivert herpes zoster vaksine (Shingrix) særlig er aktuell til personer som:

  • Har gjennomgått, eller skal gjennomgå, stamcelletransplantasjon
  • Har gjennomgått, eller skal gjennomgå, organtransplantasjon
  • Har hematologisk kreft
  • Har malign solid svulst
  • Er på immunsupprimerende behandling, eller skal starte slik behandling for en tilstand nevnt over
  • Er HIV-positive

Vurderer også voksenvaksinasjonsprogram og/eller vannkoppvaksine til barn

- FHI holder også på med en fullstendig metodevurdering hvor vi ser på nytten av herpes zoster vaksiner til alle over 50 år voksne, i et voksenvaksinasjons program. Dette ses på sammen med vaksinering av barn mot vannkopper, forteller Stuwitz Berg

En fullstendig metodevurdering på dette vil ta lengre tid, og når dette ferdigstilles er ikke klart.

Hvor nyttig er en vaksine mot helvetesild?

Selv om Shingrix er relativt ny og ikke så mye brukt i Norge, er den brukt i andre land, og man har nå totalt 10 år med dokumentasjon på effekt, ifølge legemiddelselskapet GSK.

- Vaksinen medfører at færre får helvetesild og påfølgende postherpetisk nevralgi. I kliniske studier har den inaktiverte vaksinen gitt over 97 % beskyttelse mot herpes zoster hos personer over 50 år. I studiene var effekten over 93 % mot andre komplikasjoner ut over postherpetisk nevralgi. Vaksine vil derfor gi færre sykehusinnleggelser, understreker Stuwitz Berg.

Bivirkninger

- Som alle vaksiner og legemidler kan disse vaksinene gi bivirkninger hos noen av dem som vaksineres, sier Stuwitz Berg.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring