De vanligste bivirkningene av HPV-vaksinen

De fleste bivirkningene er milde og går over i løpet av noen timer.

HPV-VAKSINE: Totalt har 157 118 jenter fått vaksine i Norge, og ingen av dem har utviklet livmorhalskreft. Foto: Scanpix
HPV-VAKSINE: Totalt har 157 118 jenter fått vaksine i Norge, og ingen av dem har utviklet livmorhalskreft. Foto: Scanpix Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Det er ofte skepsis til nye vaksiner. Frykten for at nye vaksiner ikke er godt nok utprøvd før de blir tilgjengelige gjør at noen fortsatt vegrer seg mot å ta HPV-vaksinen.

Ifølge Legemiddelverket er det meldt om få alvorlige bivirkninger av HPV-vaksinasjon i Norge.

De fleste bivirkningene er milde og forbigående.

– De vanligste bivirkningene av HPV-vaksinen er de samme som for alle andre typer vaksiner: hevelse og ømhet i armen der vaksinen er satt. Det er også rapportert om feber, hodepine, kvalme, oppkast, diaré og magesmerter, men det er usikkert om det er årsakssammenheng mellom vaksinen og disse reaksjonene, opplyser Sveinung Sørbye, overlege ved avdeling for klinisk patologi ved Universitetssykehuset Nord-Norge, til Lommelegen.no.

Han påpeker at HPV-vaksinen har gjennom 10 år og 200 millioner vaksinedoser vist seg å være en trygg og effektiv vaksine.

LES OGSÅ: Ingen HPV-vaksinerte har fått livmorhalskreft

EKSPERT: Sveinung Sørbye er overlege ved avdeling for klinisk patologi ved Universitetssykehuset Nord-Norge. Foto: Privat
EKSPERT: Sveinung Sørbye er overlege ved avdeling for klinisk patologi ved Universitetssykehuset Nord-Norge. Foto: Privat Vis mer

Helt vanlige vaksinereaksjoner

Hos unge jenter er det sett besvimelser og nesten‐besvimelser som følge av HPV-vaksineringen, med eller uten kramper og pustebesvær (hyperventilering).

– Dette skyldes mest sannsynlig smerter eller ubehag ved vaksinering eller omstendighetene rundt, forklarer Sørbye.

– Kan man sammenligne disse reaksjonene/bivirkningene med andre vaksinereaksjoner?

– Ja. Dette sees ved alle vaksiner, men forekommer som regel like ofte i placebogruppen som hos de som har fått ekte vaksine, sier Sørbye.

LES OGSÅ: Derfor bør menn ta HPV-vaksine

Bivirkningene går fort over

De fleste bivirkninger av HPV-vaksinen går over i løpet av noen timer eller få dager.

– Det er sjelden noen har reaksjoner på en vaksine som varer i mer enn en uke. Ved uvanlige tilstander som opptrer i ukene etter vaksinasjon er det oftere snakk om tilfeldig tidsmessig relasjon til vaksinen enn årsakssammenheng, forteller Sørbye.

Definisjonen på en alvorlig bivirkning er:

«For å bli definert som en alvorlig bivirkning må meldingen oppfylle et eller flere av følgende kriterier: medført sykehusinnleggelse eller forlenget sykehusopphold, regnes som en medisinsk viktig hendelse, gitt vedvarende betydelig nedsatt funksjonsevne eller funksjonskapasitet, livstruende sykdom eller død,» ifølge Legemiddelverket.

Når det gjelder de alvorlige bivirkningene som er blitt meldt i Norge etter HPV-vaksinasjon, er det i de fleste tilfeller er dette snakk om unge jenter som har besvimt før eller etter at de fikk HPV-vaksine og som er lagt inn på sykehus for observasjon og utskrevet enten senere samme dag eller dagen etter, ifølge Sørbye.

LES OGSÅ: 10 vanlige bivirkninger av medisin

VAKSINE: HPV står for humant papillomavirus. 94 prosent av bivirkningene som er meldte av HPV-vaksinen er lite alvorlige. Foto: Scanpix
VAKSINE: HPV står for humant papillomavirus. 94 prosent av bivirkningene som er meldte av HPV-vaksinen er lite alvorlige. Foto: Scanpix Vis mer

Dette risikerer du uten HPV-vaksine

Alternativet - å ikke ta HPV-vaksinen - kan være mye verre enn bivirkningene som det er blitt rapportert om.

 • Uten HPV-vaksine vil 1 av 10 få kjønnsvorter før 45 års alder.
 • 1 av 3 vil få lette celleforandringer.
 • 1 av 10 vil bli behandlet for alvorlige celleforandringer
 • 1 av 100 vil få livmorhalskreft
 • 1 av 500 vil dø av livmorhalskreft.

Kilde: Sveinung Sørbye

– HPV-vaksinen kan forebygge 90 prosent av kjønnsvorter, 30 prosent av lette celleforandringer, 50 prosent av alvorlige celleforandringer, 70 prosent av alle tilfeller av livmorhalskreft og dødsfall av kreft, sier Sørbye.

Noen tror at det å ta celleprøver er et alternativ til å ta HPV-vaksine, men det er ikke riktig.

– I Norge er det årlig 300 tilfeller av livmorhalskreft og 70-80 kvinner dør til tross for at vi har et nasjonalt screeningprogram. Halvparten av alle kvinner med kreft hadde tatt celleprøve siste fem år, og halvparten av de med celleprøve hadde «normal» celleprøve mindre enn 3,5 år før kreftdiagnosen, forklarer overlegen.

Han mener HPV-vaksinen vil kunne forebygge kreft også hos de som av ulike årsaker ikke tar celleprøver regelmessig. Selv om det er mye fokus på aldersgruppa 12-26 år, er det ingen øvre aldersgrense for HPV-vaksinen.

LES OGSÅ: Økning i antall HPV-vaksiner

Stadig flere tar HPV-vaksine i Norge

Vaksinen mot humant papillomavirus (HPV) ble introdusert som et tilbud til alle jenter i 7. klasse fra og med skoleåret 2009/2010. I 2009 var dekningsgraden under 70 prosent, mens nå er dekningsgraden for første dose 84 prosent.

Til sammenligning har de fleste andre vaksiner i barnevaksinasjonsprogrammet godt over 90 prosent dekning.

Det er HPV-vaksinen Gardasil som brukes i barnevaksinasjonsprogrammet.

– Den nye HPV-vaksinen, Gardasil-9 er nylig blitt godkjent i USA og Europa, og vil bli godkjent i Norge i løpet av få måneder, opplyser Sørbye.

Hittil har ingen HPV-vaksinerte fått livmorhalskreft. Kreftregisteret viser en nedgang i antall kvinner med celleforandringer blant de som har fått HPV-vaksine.

Fakta om HPV

 • HPV er forkortelse av humant papillomavirus
 • Et vanlig virus
 • 70-80 prosent av alle kvinner og menn vil bli smittet med HPV en eller flere ganger i løpet av livet
 • Smitterisiko øker med cirka 10 prosent for hver ny partner
 • De fleste HPV-infeksjoner over av seg selv i løpet av ett til to år, men hos noen kan HPV-infeksjonen bli vedvarende i mange år
 • HPV-vaksine kan redusere risiko for HPV-smitte, kjønnsvorter, celleforandringer og kreft
 • HPV-vaksinene gir over 90 prosent beskyttelse mot de HPV-typene vaksinen dekker
 • HPV-infeksjon i seg selv kan ikke behandles. I de fleste tilfellene forsvinner infeksjonen av seg selv uten å gi symptomer.
 • Siden 2009 er det sendt inn 581 bivirkningsmeldinger etter at cirka 150 000 jenter har blitt vaksinert. 94 prosent betegnes som lite alvorlige, ifølge Statens Legemiddelverk. I all hovedsak var pasientene i bedring eller helt friske igjen ved rapporteringstidspunktet.

(Kilder:Sveinung Sørbye, Folkehelseinstituttet, Legemiddelverket)

LES OGSÅ:

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring