Bronkitt: Når du hoster så du ikke får sove om natten

I 90 prosent av tilfellene virker ikke antibiotika, hvis du har bronkitt

hoste, bronkitt Foto: Shutterstock/NTB Scanpix
hoste, bronkitt Foto: Shutterstock/NTB Scanpix Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Vi nærmer oss høysesongen for forkjølelse med alt det innebærer av snørr, hoste, vond hals og noen ganger feber og vonde ledd. Hvis hosten er kraftigere og sitter dypere enn en vanlig hoste, er det mulig du har bronkitt.

Vi skiller mellom to typer bronkitt:

- Bronkitt er en luftveisinfeksjon hvor man har betennelse i slimhinnen i bronkiene. Bronkiene er forgreininger fra luftrøret og en del av de nedre luftveiene, sier lege med spesialisering i lungesykdommer ved Glittreklinikken, Odd-Magne Fjeldstad.

LES OGSÅ: Hva er årsakene til langvarig hoste?

Bronkitt kommer sammen med en forkjølelse

En bronkitt kommer som regel som følge av en forkjølelse, og oppstår sjelden akutt.

- Bronkitt kommer ofte i kjølvannet av en forkjølelse. Forkjølelse er en infeksjon i de øvre luftveiene forårsaket av virus. Infeksjonen kjennetegnes av sår hals og sykdomsfølelse i starten. Etter få dager får man gjerne tilleggssymptomer som tett og rennende nese, samt ikke-produktiv hoste. De fleste tilfellene av forkjølelse er over i løpet av en ukes tid. Små barn kan hoste noe lengre tid, opptil 2-3 uker etter symptomdebut.

hoste, barn  Foto: Shutterstock/NTB Scanpix
hoste, barn Foto: Shutterstock/NTB Scanpix Vis mer

Bronkitt er en ekstra kraftig hoste, og mange vil oppleve at det er vanskelig å slutte når man først begynner å hoste. Bronkitt vil ofte oppleves ekstra ille om natten, og et godt råd er å ligge med hodet litt hevet.

- Dersom infeksjonen går fra forkjølelse til bronkitt, altså fra infeksjon i de øvre luftveiene til de nedre luftveiene, opplever man ofte en forverret hoste. Bronkitt preges gjerne av hoste både dag og natt, og de fleste opplever å bli sår i brystet. Mange beskriver stikkende smerter bak brystbenet ved hosting. Hosten kan være av både tørr og mer slimete karakter. Ved slimete hoste kan oppspyttet ofte være farget gult eller grønt. Hevelse og økt slimdannelse i slimhinnen kan medføre innsnevring av luftveiene. Dette kan gi pipete og surklede pust som kan minne om astma, sier Fjeldstad.

Det er også vanlig med tung pust ved fysisk anstrengelse, for eksempel ved trening. Mange vil føle at den generelle fysiske formen forverres ved en bronkitt.

LES OGSÅ: Tørrhoste og slimhoste - rådene som hjelper

Smitter det?

Hvorvidt bronkitt er smittsomt eller ikke, kommer an på årsaken, og om det er akutt eller kronisk bronkitt.

Les mer om smitte og bronkitt

Symptomer på bronkitt:

Kraftig, vedvarende hoste er det tydeligste tegnet på bronkitt.

Enkelte symptomer kan være tegn på en mer alvorlig tilstand, for eksempel lungebetennelse.

Lege bør kontaktes ved følgende symptomer:

  • Høy feber (temperatur over 38 °C).
  • Svært tung pust.
  • Store smerter i brystet (ofte pustesmerter).

Det er vanlig å henvise til en røntgenundersøkelse av lungene for å se om du har lungebetennelse. Bakterier eller virus kan forårsake en betennelse i lungene som kan gjøre det smertefullt og vanskelig å puste.

LES OGSÅ: Dette er lungebetennelse

Odd-Magne Fjeldstad Foto: PRIVAT
Odd-Magne Fjeldstad Foto: PRIVAT Vis mer

Bronkitt skyldes som oftest virus

Alle kan få bronkitt, og barn under fire år er ekstra utsatt i sammenheng med forkjølelse eller influensa.

- Personer med kronisk luftveissykdom som astma og KOLS er utsatt for å få bronkitt. Det samme gjelder de som blir utsatt for mye sigarettrøyk, sier Fjeldstad.

Som regel vil en bronkitt gå over av seg selv – dersom den skyldes et virus. Hvis bronkitten skyldes bakterie bør den behandles med antibiotika, men dette bør undersøkes hos en lege. En bronkitt kan vare lenge, ofte i flere uker.

- Akutt bronkitt er en ukomplisert sykdom som går over av seg selv, men det tar gjerne flere uker før man blir kvitt hosten. Bronkitt kan unntaksvis utvikle seg til lungebetennelse, sier Fjeldstad.

En bronkitt er vanskelig å kurere, men det finnes hjelp mot hoste.

LES OGSÅ: Hoste hos barn

Hoste ødelegger nattesøvnen

- I 90% av tilfellene er bronkitt forårsaket av virus. Virusinfeksjoner i luftveiene går over av seg selv og krever ingen behandling. Antibiotika har ingen effekt på virusinfeksjoner. Dersom hosten er svært plagsom og for eksempel forstyrrer nattesøvnen, kan den lindres med hostedempende medisin. Hostedempende medisin får man i forskjellig form og styrke, både med og uten resept fra lege. Ved slimete hoste med farget oppspytt kan det være nyttig med noe slimløsende for å raskere bli kvitt slimet og infeksjonen. Slimløsende medikamenter får man i all hovedsak reseptfritt på apoteket, sier Odd-Magne Fjeldstad.

En reseptbelagt hostesaft inneholder morfinstoffet etylmorfin, som gir døsighet. Dette, i tillegg til at dem demper hosten, vil gjøre det lettere å sove. Vær obs på at hostesaften kan være merket med rød trekant, det betyr at man ikke skal kjøre bil. Man bør også være nøye med doseringen, og ikke overdrive.

LES OGSÅ: Akutt bronkitt

Røykere mer utsatt for bronkitt

Bronkitt kan også bli kronisk, og røykere er ekstra utsatt.

- Personer som røyker har sårbare slimhinner, og lettere for å få gjentatte bronkitter enn de som ikke røyker. Symptomer på bronkitt i mer enn 3 måneder to påfølgende år kalles for kronisk bronkitt. Kronisk bronkitt rammer først og fremst de som røyker, og symptomene vil reduseres og forhåpentligvis forsvinne ved røykeslutt, sier Fjeldstad.

Også lungesyke personer, og personer med KOLS, er utsatt for å få bronkitt. Da er det viktig å oppsøke lege med en gang man oppdager symptomer og begynner å hoste.

- Personer med kronisk lungesykdom som astma og KOLS er som nevnt mer utsatt for å få bronkitter. Da bronkitt kan føre til en betydelig forverring av astma og KOLS, er det her viktig å komme tidlig til med intensivert behandling. Personer med astma og KOLS har ofte hurtigvirkende inhalasjonsmedisiner tilgjengelig som de kan benytte mer av både ved nedre og øvre luftveisinfeksjoner. Det kan også være aktuelt å øke bruken av faste inhalasjonsmedisiner. Grunnet faren for utvikling av alvorlige infeksjoner hos kronisk lungesyke, skal man være mer liberal med bruken av antibiotika i denne gruppen. Ved farget oppspytt, sykdomsfølelse og/eller økt tungpust, er det som oftest en indikasjon for å starte med antibiotika, sier lungespesialisat Odd-Magne Fjeldstad.

Kilder: Lege og spesialist Odd-Magne Fjeldstad, helsenorge.no, Landsforeningen for hjerte- og lungesyke

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring