Hva hjelper mot øreverk?

Øreverk er smertefullt, og behandling avhenger av årsaken.

ØREVERK: Behandling avhenger av årsaken bak smertene. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
ØREVERK: Behandling avhenger av årsaken bak smertene. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Det kan være flere grunner til at man får øreverk. Ørebentennelse er en vanlig årsak og deles grovt mellom mellomørebetennelse og ytre øregangsbetennelse.

- Ytre øregangsbetennelser gir typisk dottfornemmelse og smerter ved manipulasjon av øregang eller selve øret, og sees hyppig hos de som oppholder seg mye i fuktig miljø, forklarte øre-nese-halsspesialist Mads H. Moxness ved Senter for endoskopisk nese og bihulekirurgi, til Lommelegen tidligere.

Kan hjelpe mot smerter

Når man snakker om den vonde ørebetennelsen er det som regel en mellomørebetennelse. Ifølge allmennlege Brynjulf Barexstein, er det trykk på innsiden av trommehinnen som gir smerter ved mellomørebetennelse.

LEGE: Brynjulf Barexstein. Foto: Lommelegen.no
LEGE: Brynjulf Barexstein. Foto: Lommelegen.no Vis mer

- Dette behandles symptomatisk med paracetamol. Slimhinneavsvellende nesedråper kan åpne kanalene ned til nesa og lette trykket. Høyt hodeleie i senga kan avlaste trykket ytterligere og dempe smerten, sier han, og understreker at det kun er i noen få kompliserte tilfeller at ørebetennelse skal behandles med antibiotika.

Antibiotika

Antibiotika virker bakteriedrepende og forkorter sykdomsforløpet med omtrent én dag. De fleste med øreverk blir frisk uten behandling, skriver helsebiblioteket. Leger er nå restriktive med å skrive ut resept på antibiotika til barn. Grunnen til dette er at overdreven bruk av antibiotika medfører at bakteriene utvikler forsvar mot legemidlene. Dette kalles antibiotikaresistens.

Men i noen tilfeller er det likevel nødvendig med antibiotika. Ved langtrukkent sykdomsforløp eller mistanke om komplikasjoner, sekresjon fra øret i mer enn to døgn bør man få antibitoika. Barn under ett år og barn som har minst fire akutte mellomørebetennelser i løpet av ett år bør få antibiotika straks.

Fem dagers behandling vanligvis nok, og vanlig penicillin anbefales i Norge som førstevalg ved behandling av ørebetennelse.

LES OGSÅ: Sprukket trommehinne

Kirurgi

Ved store smerter, eller dersom infeksjonen ikke går over, kan legen stikke hull i trommehinnen for å lette trykket.

Noen ganger blir det tatt bakterieprøver av ørevæsken. Dren i trommehinnen kan bli satt inn for å forhindre gjentatte ørebetennelser, opplyser helsebiblioteket.

Ørevoks

Øreverk kan skyldes en klump med ørevoks, eller et fremmedlegeme.

- Ørevoks og fremmedlegeme må fjernes, da hjelper det ikke med bare paracet, sier Barexstein.

Øregangseksem

Øregangseksem kan også gi øreverk. Tilstanden er en betennelse i huden i den ytre øregangen.

- Dette behandles med øredråper som virker betennelsesdempende. Det finnes flere typer av disse. Noen inneholder bare kortison, som er generelt betennelsedempende, mens andre har en kombinasjon av antibiotika og kortison. Disse brukes hvis øregangseksemet er infisert med bakterier eller sopp, sier allmennlegen.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring