Infeksjon i øremuslingen

Infeksjon i øremuslingen kalles perikondritt. Da har det kommet bakterier inn mellom brusken og huden på øret.

BENENT ØRE: Øret er rødt og det gjør vondt. Kontakt lege for antibiotikabehandling. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
BENENT ØRE: Øret er rødt og det gjør vondt. Kontakt lege for antibiotikabehandling. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Medisinsk betegnelse: perikondritt.

Øremusling er den delen av øret som er synlig. Den er kledd med hud og inneholder mye brusk og utgjør sammen med øregangen det ytre øret. (1)

Ved infeksjon i øremuslingen er det huden i det ytre øret som er angrepet av bakterier. Bakteriene kan ta seg inn gjennom en liten sprekk eller et lite hull i huden. Sprekken eller hullet kan ha oppstått på grunn av slag mot øret, frostskade eller operasjon.

Årsaker

  • Piercing (vanligste årsak)
  • Operasjon i øret
  • Skade ved kontaktsport/kampsport
  • Akupunkturbehandling

(2)

Symptomer

Rødt, hovent og smertefullt øre. Selve øreflippen er ikke betent. Noen får feber.

Først ser det ut som en vanlig hudinfeksjon, men ganske raskt vil det bli verre og utvikle seg til en infeksjon av brusken også. Noen ganger kan det også renne sekret fra såret, men dette er mer sjeldent.

Når bør man kontakte lege

Hvis du har en skade eller et sår i øremuslingen som blir rødt og smertefullt, bør du kontakte lege.

Behandling

Hvis hevelsen er liten, behandles infeksjonen vanligvis med antibiotika. Hvis det er stor hevelse, kan brusken ødelegges av det kraftige trykket i vevet. I så fall vil du bli henvist til en øre-nese-halsspesialist. Spesialisten tømmer ut puss og væske ved å stikke et hull eller legge et snitt i huden over infeksjonen.

Kilder:

Denne artikkelen ble opprinnelig skrevet 01.01.2000 av Cecilie ARentz Hansen og Kåre Moen, leger.
Revisjon: 17.12.2007 av: Cecilie Arentz-Hansen, lege
Revisjon: 13.11.2018 av: Elisabeth Lofthus, sykepleier. Kilder ved revisjon: 1) SML 2) Medlineplus.gov

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring