Rennende øre – hva kan årsaken være?

Sekresjon fra øret kan forekomme hos både barn og voksne. Her finner du en oversikt over noen viktige årsaker til rennende øre.

DET RENNER GULT PUSS OG VERK FRA ØRET: Bilde av gutt på tre år med mellomørebetennelse. Foto: NTB Scanpix/Science Photo Library
DET RENNER GULT PUSS OG VERK FRA ØRET: Bilde av gutt på tre år med mellomørebetennelse. Foto: NTB Scanpix/Science Photo Library Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Den medisinske betegnelsen er otoré. Det renner blank væske eller pusstilblandet væske ut av øregangen.

Øregangen er atskilt fra mellomøret av trommehinna. Renning fra øret kan enten skyldes hull på trommehinna eller at det væsker fra ytre øregang. Det er ikke uvanlig at det går hull på trommehinna ved akutte eller kroniske mellomørebetennelse.

Sekresjon fra øret kan forekomme hos både barn og voksne. Her finner du en oversikt over noen viktige årsaker til rennende øre:

Hos barn er forklaringen nesten alltid en akutt mellomørebetennelse eller et bestående hull i trommehinna.

Hos voksne er forklaringen i mange tilfeller en øregangsbetennelse eller eksem.

Akutt mellomørebetennelse (akutt otittis media)

Forekommer oftest hos småbarn, mange har hatt ørebetennelse tidligere (ørebarn). Ofte kommer det etter forkjølelse og slim i halsen/nese. Øresmertene utvikler seg raskt, ofte om natta, og de tar seg til øret.

Dersom det går hull på trommehinna fører det til rask smertelindring og siving av puss ut øregangen. Det gir ofte smertelindring på grunn av trykkavlastning.

Øregangsbetennelse (akutt otitis externa)

Øregangsbetennelse er vanligere i voksen alder. Skyldes som regel en kombinasjon av eksem og infeksjon. Personen har ofte kjent seboré (flassende utslett), kontakteksem, psoriasis, varme og fuktighet eller skade av øregangshuden.

Tilstanden gir i utgangspunktet kløe, eventuelt tilkommer smerter og det kan renne væske ut av øregangen.

Kronisk mellomørebetennelse (kronisk otitis media)

Kan forekomme både hos barn og voksne. Skyldes ofte langvarig mellomørebetennelse med væske i mellomøret (sekretorisk otitt). Det foreligger kroniske forandringer i mellomøret og som regel med hull i trommehinna.

Tilstanden gir Illeluktende væske ut av øregangen, hørselstap, sjelden smerter.

Lekkasje av cerebrospinalvæske etter hodeskade kan gi væske i øregangen, men dette er ytterst sjeldent.

Når skal lege kontaktes?

Akutt ørebetennelse behandles vanligvis med smertestillende medisin som Paracet og Ibux samt nesedråper som virker slimhinneavsvellende. Lege bør kontaktes ved feber eller påvirket allmenntilstand. Siden det er trykket i mellomøret som skaper smerter, vil sjeldent antibiotika være løsningen. Det er viktig å bedre drenasje av væske fra mellomøret med slimhinneavsvellende medisin (Rhinexin).

Gjentatte ørebetennelser hos barn med rennende væske fra øret vil kunne forsinke språkutviklingen på grunn av nedsatt hørsel. Disse blir henvist til Øre-nese-hals lege for å vurdere innleggelse av et dren i trommehinna.

Øregangsbetennelse behandles med Øredråper som inneholder et kortison og et antibiotikum.

Kilder

Denne artikkelen ble revidert 28.10.18 av Alf Kristoffer Ødegaard
helsebiblioteket.no
Denne artikkelen ble opprinnelig skrevet av Cecilie Arentz-Hansen og Kåre Moen, 01.01.2000
Oppdatert 28.11.07 av: Cecilie Arentz-Hansen, lege

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring