Sår i nesen - hva kan årsaken være?

Sår i nesen kan ha flere vidt forskjellige årsaker, som allergier, skader eller infeksjoner.

VONDT OG SÅRT: Sår i og utenfor nesen kan ha mange årsaker. På bildet sees utslett som følge av en infeksjon med herpes simplex-virus. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
VONDT OG SÅRT: Sår i og utenfor nesen kan ha mange årsaker. På bildet sees utslett som følge av en infeksjon med herpes simplex-virus. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Nesen er en sentral del av ansiktet vårt som vi puster og lukter med. Nesen har to åpninger (nesebor) som fungerer som de øverste inngangene til luftveiene våre. Nesen er kledd med hud på utsiden, mens den innsidige overflaten er dekket av en fuktig slimhinne, lik den vi også har i munnen. Neseslimhinnen fukter og varmer luften vi puster inn, bidrar til å fange opp støv og andre små partikler, og hindrer disse fra å bli inhalert helt ned i lungene.

Huden på nesen kan rammes av hudsykdommer, slik som huden vi ellers har på kroppen. Neseslimhinnen kan også rammes av en rekke ulike tilstander, og i denne saken ser vi på noen mulige årsaker til at man får sår i nesen.

Tørr nese, rhinitis sicca

Tørre og såre slimhinner i nesen kan komme av flere, noe upresist definerte tilstander, som innebærer langvarige symptomer på tørr nese. På det medisinske fagspråket er to av disse tilstandene kjent som rhinitis sicca og atrofisk rhinosinusitt. Disse symptomene kan spenne fra en subjektiv lett følelse av tørrhet, til synlig tørrhet av slimhinnen med sår- og skorpedannelse.

FORURENSING: Luftveisslimhinnene våre er følsomme, og kan lett bli irriterte ved eksponering for røyk, luftforurensning eller andre irritanter. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
FORURENSING: Luftveisslimhinnene våre er følsomme, og kan lett bli irriterte ved eksponering for røyk, luftforurensning eller andre irritanter. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer

Tørre neseslimhinner ansees som relativt vanlig, og kan blant annet skyldes ulike sykdommer, samt ulike eksponeringer over tid som tørr luft eller luft inneholdende irritanter eller støv, mekanisk irritasjon, infeksjon i slimhinnen, eller ettervirkninger av medikament- eller rusmiddelbruk.

Diagnosen stilles ved passende sykehistorie samt passende funn ved undersøkelse av neseslimhinnen. Videre undersøkelser er som regel ikke nødvendig. Behandlingen vil innebære å forsøke å unngå den aktuelle eksponeringen, unngå irritanter som vanlig nesespray og røyk, og eventuelt forsøk på mer aktiv behandling som inhalasjon av saltvann eller oljebehandling. (4) (5)

Fysisk skade

Fysisk skade av nesen eller neseslimhinnen er en vanlig årsak til sår i nesen. Dette kan oppnås ved slag mot nesen, mye nesepilling, for mye snyting av nesen, eller mye nysing i forbindelse med luftveisinfeksjoner. Dersom man plukker seg i nesen, må man slutte med dette, og heller ikke pille på sårskorper, men la disse tilhele.

LES OGSÅ: Nesebrudd

Betennelse som følge av allergi

Betennelse i neseslimhinnen (rhinitt på det medisinske fagspråket) gjør at slimhinnen blir hoven, rød og irritert, og sammen med plukking og kløing kan dette potensielt føre til sårdannelse. En av de viktigste årsakene til slik betennelse er allergier (allergisk rhinitt), men det finnes også flere andre årsaker, som infeksjoner og medikamentbruk.

Årsaken til allergisk rhinitt er at stoffer man er allergisk mot (allergener) inhaleres og aktiverer immunsystemet, og den resulterende immunreaksjonen gir symptomene. De vanligste symptomene ved allergisk rhinitt inkluderer rennende, kløende nese og øyne, nysing og nesetetthet. Diagnosen settes basert på de symptomer og tegn som foreligger, eventuelt med testing av allergener. Allergisk rhinitt behandles med å unngå eksponering for de aktuelle allergenene, flere former for medikamentell antiallergisk behandling, og i noen tilfeller også allergivaksinasjon. (5)

Herpes simplex-infeksjon

Herpes simplex virus (HSV) er et virus i herpesfamilien som finnes i to typer, og er mest kjent for å forårsake blemmer og sår rundt munnen og i relasjon til genitalia. Type 1 (HSV-1) er vanligst ved munnsår, og neseslimhinnen kan også rammes. Etter at man har blitt infisert vil viruset ligge latent, eller i «dvale», og kan på et senere tidspunkt rammes på nytt (sekundærinfeksjon), spesielt under sykdom og stress. Infeksjonen kan arte seg uten særlige symptomer eller med symptomer som smerte, feber og eventuelt også symptomer fra genitalia.

Plagene går som regel over etter et par uker. Diagnosen stilles basert på typiske symptomer og utseende av utslettet, samt penselprøve som påviser viruset. Behandling kan vurderes avhengig av hvor kraftige symptomene er, og bør helst igangsettes så tidlig som mulig. Den antivirale behandlingen kan gis som lokale kremer, eller som tabletter. (1)

Hiv

Hiv-infeksjon innebærer en infeksjon med hiv-viruset, som angriper immunforsvaret, og som vil gjøre den hiv-smittede utsatt for å få alvorlige infeksjoner om tilstanden ikke behandles.

Vanlige symptomer på en akutt hiv-infeksjon inkluderer feber, vondt i halsen, utslett og muskel- og leddsmerter. Hiv kan også forårsake smertefulle sår i nesen som kan blø eller danne skorper. Disse vil typisk kunne bruke lang tid på å tilhele, i forhold til mange andre årsaker på listen.

Diagnosen stilles med hiv-tester - det brukes i dag hurtigtester som kan gi et pålitelig testresultat i løpet av svært kort tid. Ved mistanke om at man har blitt eksponert for hiv, må man straks oppsøke lege - hvis man er rask nok kan man starte forebyggende behandling som reduserer risiko for smitte.

Det eksisterer per nå ingen kur for hiv, men det finnes i dag gode behandlingsmuligheter, og pasienter med hiv kan settes på behandling mot hiv-viruset (såkalte antiretrovirale medisiner), som betydelig reduserer sannsynligheten for alvorlig sykdom og død. Personer med hiv har i dag nesten like lang forventet levetid som friske. (2)

LES OGSÅ: Frykter du at du har fått hiv?

Et sår på kroppen som ikke gror, er lettblødende eller voksende, må vurderes av en lege med tanke på kreft. På bildet sees et basalcellekarsinom, en form for hudkreft. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
Et sår på kroppen som ikke gror, er lettblødende eller voksende, må vurderes av en lege med tanke på kreft. På bildet sees et basalcellekarsinom, en form for hudkreft. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer

Kreft i nesen

Kreft som oppstår i nesen, er sjelden. Kreft av denne typen sees i større grad hos menn, røykere og de som har vært mye utsatt for inhalerte kjemikalier, og er også assosiert med infeksjoner med HPV-virus. En slik kreftsvulst kan potensielt arte seg som et sår som ikke tilheler og som kan være lettblødende og voksende. Et sår som arter seg på denne måten, uansett hvor på kroppen, må vurderes av en lege med tanke på kreft.

Andre symptomer på kreft i nesen kan inkludere ensidig nesetetthet, nedsatt luktesans, hyppige neseblødninger og mye sekretproduksjon. Senere symptomer kan inkludere smerte eller tap av følelse i ansiktet, hovne lymfeknuter eller synsforstyrrelser.

Ved mistanke om kreft i nesen vil man gjennomgå omfattende utredning, med endoskopiske undersøkelser (man ser inn i nesen med et tynt, fleksibelt kamera), vevsprøver og bildediagnostikk. Basert på disse resultatene kan man gradere hvor langtkommet kreften er, og behandlingen som tilbys, kirurgi, stråleterapi eller kjemoterapi, vil variere betydelig avhengig av hvilket stadium det er snakk om. (3)

Nesespray

Flere medikamenter kan tas gjennom nesen, og dette kan irritere neseslimhinnen. Langvarig bruk av slimhinneavsvellende nesespray kan tørke ut neseslimhinnen, og dette kan resultere i sårdannelse og blødning. Dette kan behandles med å unngå å bruke medikamentet, eller behandle med en saltvannsløsning som kan fukte neseslimhinnen.

LES OGSÅ: Avhengig av nesespray?

Rusmidler

Noen rusmidler tas gjennom nesen, og disse kan potensielt føre til en svært uttalt tørrhet eller irritasjon av neseslimhinnen, med stort potensiale for tørrhet, sårdannelse, og også skade av nesebrusken i noen tilfeller. (4) (5)

Noen andre årsaker til sår i nesen

  • Kviser i nesen - en kvise er en betent hårfollikkel, og dette kan også oppstå i nesen, som kan resultere i sårdannelse, spesielt om man plukker på dem.
  • Bihulebetennelse (sinusitt) - betennelse i bihulene kan irritere neseslimhinnen, noe som kan føre til sårdannelse.
  • Granulomatøs polyangiitt (tidligere kjent som Wegeners granulomatose) - sjelden sykdom som innebærer betennelse i små og mellomstore blodkar, som blant annet kan ramme nesen og de øvre luftveiene.
    (4) (5)

Kilder

Skrevet 26.04.19. av Rune Erlandsen, lege.

1) Folkehelseinstituttet, Herpes simplexvirus-infeksjoner 2) Folkehelseinstituttet, Om hiv og aids 3) NHS, Nasal and sinus cancer 4) UpToDate, Atrophic rhinosinusitis 5) UpToDate, Allergic rhinitis

Revisjon 03.06.2022

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring