Slim i halsen

Slim i halsen: Hva er årsaken og hva hjelper?

Slim i halsen kan være veldig irriterende og ubehagelig.

SLIM I HALSEN: Oppstår ofte i forbindelse med luftveisinfeksjon. Bilde: Pormezz / Shutterstock / NTB
SLIM I HALSEN: Oppstår ofte i forbindelse med luftveisinfeksjon. Bilde: Pormezz / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Du har helt sikkert hatt perioder med mye slim i halsen. Slim i halsen er vanlig ved infeksjoner i luftveiene, men kan også oppstå på grunn av andre tilstander eller sykdommer. Noen ganger er det livsstilsfaktorer som har skylden.

Slim har viktige funksjoner

Slim blir produsert av kroppens slimhinner, og har viktige betydninger for kroppen. For eksempel beskytter slimhinnen det underliggende vevet mot fremmede bakterier og partikler.

I luftveiene vil støvpartikler og bakterier feste seg i slimet og bli transportert ut av flimmerhår. Slimet fukter også luftveiene, og sørger for å opprettholde luftfuktigheten i kroppen.

For mye slim

Selv om slimproduksjon er viktig for flere av kroppens funksjoner, kan overproduksjon av slim være tegn på sykdom, eller oppstå på grunn av faktorer i miljøet eller livsstilen.

Slim i halsen kan komme fra både nesa, bihuler, halsen, lungene eller magesekken og spiserøret.

Slim på grunn av infeksjon

I mange tilfeller hoper det seg opp slim i halsen på grunn av infeksjon i de øvre luftveiene. Det kan være en forkjølelse, influensa, bihulebetennelse eller halsbetennelse.

Ved en infeksjon har man som regel andre symptomer i tillegg til slimet, som for eksempel feber, hoste, tett nese eller generell sykdomsfølelse i kroppen.

Oftest forsvinner slimet i halsen av seg selv etter at sykdommen er overstått, men det er ikke uvanlig at det tar noen uker.

Slim på grunn av sykdom i mage og spiserør

Reflukssykdom gir sure oppstøt. Syren fra magesekken virker irriterende på slimhinna i halsen, og kan føre til spiserørsbetennelse.

Her har man ofte symptomer som brennende smerter bak brystbeinet, halsbrann, mye slim i halsen, og følelsen av å ha en klump i halsen.

Allergi kan gi slim i halsen

Allergi er en overfølsomhetsreaksjon hvor kroppens immunsystem reagerer på en unormal måte mot stoffer fra det ytre miljø.

Ved luftveisallergier kan det oppstå symptomer som tett nese, eller rennende nese, hvor slim kan bevege seg fra nesa og ned i halsen. Symptomer kan også komme i form av hoste og astma. Her vil det ofte være slim sammen med hosten.

Slim på grunn av lungesykdom

Astma er en kronisk lungesykdom som skyldes inflammasjon i luftveiene. Slimhinna i luftveiene overreagerer ved å produsere mer slim når den blir utsatt for ulike påvirkninger som allergiframkallende stoffer, kulde og infeksjoner. Dette fører til symptomer som pustevansker, hoste, pipende pust og slim i halsen.

Kronisk bronkitt er kjennetegnet av langvarig hoste med slim. Ved KOLS har man i tillegg tung pust, særlig ved fysiske anstrengelser.

Det er også vanlig med slim i halsen ved andre lungesykdommer som lungebetennelse eller cystisk fibrose.

Andre faktorer som påvirker slimproduksjonen

Livsstilsfaktorer kan påvirke slimproduksjonen. For eksempel er tobakksrøyk en vanlig årsak til mye slim i halsen. Røykere har større risiko for å utvikle kronisk bronkitt og KOLS, noe som er forbundet med stor slimproduksjon.

Tørt inneklima eller forurensning kan også medvirke til økt slimproduksjonen i halsen. Hvis du oppholder deg i områder med mange svevepartikler eller mye støv, kan dette irritere slimhinnene og føre til økt slimproduksjon.

Store mengder av slim i munn og hals er også en alminnelig bivirkning hvis du har fått strålebehandling i hode- eller halsområdet.

Hva kan man gjøre?

Slim i halsen kan altså skyldes mange forskjellige tilstander eller sykdommer. Ofte har det en naturlig forklaring, og henger sammen med en luftveisinfeksjon eller en kjent kronisk sykdom.

Det kan det hjelpe å bruke slimløsende midler fra apoteket, som kan løsne slimet slik at det blir lettere for kroppen å kvitte seg med det.

Ved slimhoste er det viktig å drikke mye, for å løsne opp slimet, og gjøre det lettere å hoste slimet opp.

Hvis du har vedvarende overproduksjon av slim i halsen uten at du kjenner årsaken bør du søke lege. Det er viktig å undersøke hvorfor kroppen produserer for mye slim, og om det kan skyldes underliggende sykdom.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring