Hva er årsaken til dott i øret?

Følelse av dott i øret er svært vanlig og de fleste vil oppleve dette i perioder.

GÅ TIL LEGEN HVIS: – man har besvær over tre uker med permanent dottfornemmelse på en eller begge sider, ville jeg anse det som naturlig å oppsøke legen for en sjekk, sier Mads Henrik Moxness, Lommelegens øre-nese-hals-spesialist.  Foto: Scanpix
GÅ TIL LEGEN HVIS: – man har besvær over tre uker med permanent dottfornemmelse på en eller begge sider, ville jeg anse det som naturlig å oppsøke legen for en sjekk, sier Mads Henrik Moxness, Lommelegens øre-nese-hals-spesialist. Foto: Scanpix Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

– Vanligste årsak til dott i øret er at øretrompeten ikke fungerer ordentlig, som ved en vanlig luftveisinfeksjon (forkjølelse) og ørevoks, sier doktor Mads H. Moxness, som er Lommelegens øre-nese-hals-spesialist.

Væske i mellomøret kan også gi dott i øret, men da er det mer vanlig at man opplever et klart hørselstap, ifølge legen.

– Følelse av dott i øret er svært vanlig, de fleste vil oppleve dette i perioder og de færreste oppsøker legehjelp, men ser det an over noen tid, forklarer Moxness.

Man kan også få dotter i ørene av plutselige trykkendringer, som for eksempel ved opp- og nedstigning i fly.

LES OGSÅ: Utstående ører - hva er normalt?

Mye ørevoks kan gi dottfornemmelse

Ørevoks inneholder mange stoffer som beskytter øregangen mot infeksjoner. Du bør derfor unngå å fjerne for mye ørevoks, fordi det øker risikoen for betennelser.

Tette øreganger på grunn av ørevoks fører til ubehag i form av ubehag og kløe. Det kan oppleves som smelling eller knepping i ørene, ofte når man tygger, og barnet kan få dottfornemmelse. Denne dottfornemmelsen kan bli konstant dersom voksproppen stenger helt for. I tillegg kan barnet få nedsatt hørsel.

– Bruk av olje (for eksempel revaxør) gjerne hele natten gjennom med en liten bomullsdott helt ytterst kan smelte opp det meste av ørevoksen, forteller Moxnes.

Les mer: Ikke fjern ørevoksen - det er misforstått hygiene!

Slimhinnehevelse gir ofte dotter i ørene

Personer som er mer utsatt for slimhinnebesvær i øvre luftveier, kan ha noe økt tendens til perioder med dott og sus i øret.

– Det går et tynt «rør» fra innerøret og ned til nesen, som gjør at vi kan utligne trykket i innerøret. Ved en luftveisinfeksjon kan slimhinnene i dette røret bli hovne, slik at disse kanalene blir tette. Det kan gi dottfornemmelse i øret, har Lommelegens sjefsvarlege Brynjulf Barexstein tidligere svart en leser.

Hvis øretrompeten ikke fungerer ordentlig, vil man få et undertrykk i øret.

– Da man merker en dottfornemmelse og «hører» sin egen stemme når man snakker som om man står inne i en tønne. Det er altså en slimhinnehevelse. Mye likt slimhinnehevelsen vi kan få i neseslimhinnene hos allergikere, person med overfølsomme slimhinner, eller polypper og hos folk som bruker mye slimhinneavsvellende medisiner som otrivin, rhinox og så videre, har Moxness tidligere svart en leser.

LES OGSÅ: Kronisk dott i øret

ULIKE ÅRSAKER TIL DOTT I ØRET: Dott i ørene kan skyldes  at øretrompeten ikke fungerer ordentlig, som ved en vanlig luftveisinfeksjon (forkjølelse) og ørevoks. Foto: Scanpix
ULIKE ÅRSAKER TIL DOTT I ØRET: Dott i ørene kan skyldes at øretrompeten ikke fungerer ordentlig, som ved en vanlig luftveisinfeksjon (forkjølelse) og ørevoks. Foto: Scanpix Vis mer

Øvelse for å utlikne trykket

Hvis dotten i øret er veldig plagsom, finnes det noen metoder du kan prøve:

– Du kan eventuelt bruke slimhinneavsvellende nesespray 3-4 ganger daglig i noen dager. Det det kan hjelpe til med å åpne opp. Og hold for nesen og «blås», slik man gjør for å utlikne trykket. Dette er en øvelse som heter «Valsavas manøver» og den kan være svært nyttig for å vekk dottfornemmelse, har Barexstein tidligere uttalt.

Hvis dotten i øret skyldes slimhinnehevelse, anbefales det høyt leie av overkroppen om natten.

– Det gir mindre hevelse og trykk mot øretrompeten, og mange angir effekt av å heve hodeenden ved å legge noen bøker under sengestolpene. Tilstanden kan henge i over tid, men hos mange gir den seg etter uker til måneder. Tilstanden er ikke farlig, påpeker øre-nese-hals-spesialisten.

Hvis man har besvær over tre uker med permanent dottfornemmelse på én eller begge sider, vil Moxness anse det som naturlig å oppsøke legen for en sjekk.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring