Hvorfor nyser man?

Nysing er kroppens måte å rense nesa på, men kan også være et vanlig symptom på allergi og infeksjoner.

NYSING: Illustrasjonsfoto: Shutterstock / NTB Scanpix
NYSING: Illustrasjonsfoto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

- Slimhinnene i nesa reagerer på partikler som kommer inn, slik at man får en nyserefleks som skal frakte partiklene raskt ut igjen. Det er individuelt hvor sterk nyserefleks man har, forklarer allmennlege Marte Kvittum Tangen.

Allergi

Ved allergi vil man ofte få nyseanfall ved eksponering for det man er allergisk mot. Allergisymptomene skyldes virkningen av et stoff som heter histamin. Dette stoffet frisettes fra en spesiell type celler (mastceller) når pasienten kommer i kontakt med noe pasienten er allergisk imot (et allergen).

Utover nysing er følgende symptomer også vanlige ved allergi:

  • Kløe i nesa (og noen ganger nedover i svelget og halsen)
  • Tetthet i nesa
  • Rennende nese (klart, tyntflytende snørr, nesten som vann)
  • Allergisk konjunktivitt (øyebetennelse) kan foreligge samtidig
  • Tretthet
ALLMENLEGE: Marte Kvittum Tangen. Foto: Legeforeningen.
ALLMENLEGE: Marte Kvittum Tangen. Foto: Legeforeningen. Vis mer

De fleste med pollenallergi reagerer på ett eller flere av disse stoffene:

Noen allergikere har kryssallergi. Kryssallergi betyr at pasienten kan få allergisymptomer hvis den kommer i kontakt med et allergen som likner det allergiske stoffet. For eksempel kan bjørkeallergikere reagere på epler, gulrøtter og nøtter, opplyste Lommelegen tidligere.

Infeksjoner

Det er også vanlig å nyse ved forkjølelser. Forkjølelse er en ekstremt vanlig øvre luftveisinfeksjon forårsaket av ulike respiratoriske virus (vanligvis rhinovirus), og omtrent alle mennesker rammes opptil flere ganger i året, med barn så hyppig som 7-9 ganger årlig.

Som Lommelegen har skrevet tidligere, smitter forkjølelsesvirus oftest via kontakt (fra hånd til hånd, og så videre til for eksempel nese og øyne), og ikke så ofte via dråpesmitte som mange kanskje tror.

Andre årsaker

Det finnes flere andre årsaker til at folk nyser. Ifølge Healthline er nysing kroppens måte å rense nesa fra fremmede partikler som skitt, pollen, røyk og støv.

- Noen reagerer på sterke lukter ved å nyse, også parfyme kan irritere mange så mye at man nyser sier Tangen.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring