Ørebetennelse hos barn

Mellomørebetennelse er en infeksjonstilstand i øret som er vanlig hos små barn.

ØREBETENNELSE HOS BARN: Ørebetennelse er en vanlig tilstand hos særlig små barn. Foto: Peakstock / NTB
ØREBETENNELSE HOS BARN: Ørebetennelse er en vanlig tilstand hos særlig små barn. Foto: Peakstock / NTB Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Hva er ørebetennelse?

Ørebetennelse er en infeksjon i øret. Man kan ha betennelse flere plasser i øret, men når vi i dagligtalen snakker om ørebetennelse er det som regel betennelse i mellomøret man referer til. Denne artikkelen vil hovedsakelig omhandle akutt mellomørebetennelse.

LES MER OM: Ørebetennelse

Årsak

Mellomørebetennelse er forårsaket av virus eller bakterier, ofte som et resultat av en forkjølelse. Mellomøret er lokalisert bak trommehinnen, og ved en infeksjon vil slimhinnene i dette området hovne opp og det samler seg puss og væske.

Mellomøret og svelget har en liten kanal som forbinder dem - øretrompeten. Ved en forkjølelse er slimhinnene ofte betent og hoven, dette gjør at virus eller eller bakterier som sitter i halsen lettere kommer seg opp til mellomøret via kanalen og lager en ørebetennelse. (1, 2, 3)

Hvorfor får barn ørebetennelse?

Små barn er særlig utsatt for å få mellomørebetennelse. Virus eller bakterie som medfører ørebetennelse smittes ofte lett mellom barna. I tillegg er størrelsen og formen på kanalen som forbinder svelget og mellomøret noe annerledes hos små barn enn hos voksne, som gjør at de er mer mottakelig for ørebetennelse.

Det er også andre risikofaktorer som øker sannsynligheten for å få ørebetennelse, blant annet eksponering for passiv røyk og pollenallergi. Babyer som ammes synes å være noe mer beskyttet mot ørebetennelse. (1, 2, 4, 5 )

Smitte

Virus er den vanligste årsaken til mellomørebetennelse. Selve ørebetennelsen er ikke smittsom, men forkjølelsen som medfører ørebetennelse er ofte smittsom. (4)

LES MER: Er ørebetennelse smittsomt?

TAR SEG TIL ØRET: Et symptom på ørebetennelse er at barnet tar seg til øret. Foto: MIA Studio / NTB
TAR SEG TIL ØRET: Et symptom på ørebetennelse er at barnet tar seg til øret. Foto: MIA Studio / NTB Vis mer

Symptomer hos barn

Barn kan ofte ha problemer med å uttrykke hvor smertene kommer fra, og kan klage på smerter andre plasser i kroppen. (1, 2, 3)

LES OGSÅ: Barn med feber: Når bør lege kontaktes?

Behandling

Behandlingen er i hovedsak symptomatisk, det vil si rettet mot å lindre symptomene.

  • Smertestillende, eksempelvis paracetamol som også er febernedsettende. Det er viktig at man alltid gir medisiner i henhold til pakningsvedlegget eller som forskrevet av lege.
  • Slimhinnneavsvellende nesedråper eller spray kan hjelpe ved samtidig nesetetthet.
  • Hevet hodeleie reduserer trykket mot trommehinnen og kan derfor redusere smertene. (1, 2, 3, 4)

LES MER OM: Hva hjelper mot øreverk?

Behandling med antibiotika

Hos barn over 1 år anbefaler man å avvente antibiotika i 2-3 dager for å se om ørebetennelsen går over av seg selv. 8 av 10 barn blir friske uten antibiotika.

Hvis barnet ikke blir bedre etter 2-3 dager skal man oppsøke lege på nytt, det samme gjelder hvis det renner væske eller puss fra øret utover 1-2 døgn.

Noen barn skal behandles med antibiotika:

  • Barn under 1 år.
  • Ørebarn: Ørebarn er et barn som har hatt tre eller flere akutte mellomørebetennelser i løpet av 6 måneder, eller fire akutte mellomørebetennelser på 1 år.
  • Enkelte barn med medfødte lidelser eller tilstander skal vurderes for antibiotikabehandling. (1, 3, 4)

Dren

Dren er et lite rør som legges inn i trommehinnen, på denne måten kan væske lettere renne ut. Dren legges hovedsakelig hos de som er plaget med kronisk væskedannelse og mellomørebetennelse. (1)

LES OGSÅ: Sprukket trommehinne

Være hjemme

Det vil være naturlig å ha barnet hjemme til det er i god nok form til å returnere til barnehage eller skole.

Prognose

De aller fleste blir helt friske av mellomørebetennelse, ofte uten antibiotika.

Kilder

1) Helsenorge, Ørebetennelse hos barn 2) Mayo Clinic, Ear infection (middle ear) 3) Norsk barnelegeforening - Den norske legeforening, Ørebetennelse (mellomørebetennelse, otitis media) utarbeidet av Ingvild Heier 4) Folkehelseinstituttet, Når barnet ditt har ørebetennelse 5) Helsebiblioteket.no, Effekter for barnet.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring