Ørebetennelse hos voksne

Ørebetennelse er en infeksjon i øret, og det finnes forskjellige typer. Akutt mellomørebetennelse er en vanlig sykdom hos barn, men kan også ramme voksne.

ØREBETENNELSE: Et vanlig symptom på ørebetennelse er smerter i det affiserte øret. Foto: Prostock-studio / NTB
ØREBETENNELSE: Et vanlig symptom på ørebetennelse er smerter i det affiserte øret. Foto: Prostock-studio / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Hva er ørebetennelse?

Ørebetennelse er en infeksjon i øret. Man kan ha betennelse flere plasser i øret, men når vi i dagligtalen snakker om ørebetennelse er det som regel betennelse i mellomøret man referer til. Denne artikkelen vil hovedsakelig omhandle akutt mellomørebetennelse.

LES OGSÅ: Øregangsbetennelse

Årsak

Mellomørebetennelse er forårsaket av virus eller bakterier, ofte som et resultat av en forkjølelse. Mellomøret er lokalisert bak trommehinnen, og ved en infeksjon vil slimhinnene i dette området hovne opp og det samler seg puss og væske.

Mellomøret og svelget har en liten kanal som forbinder dem – øretrompeten. Ved en forkjølelse er slimhinnene ofte betent og hoven, dette gjør at virus eller bakterier som sitter i halsen lettere kommer seg opp til mellomøret via kanalen og lage en ørebetennelse. (1, 2)

Utbredelse

Mellomørebetennelse er en svært vanlig tilstand, særlig hos små barn der den er en av de vanligste infeksjonssykdommene. Men barn i alle aldre, og voksne, kan få ørebetennelse, men det er heller en sjelden tilstand hos voksne.

Smitte

Virus og bakterier er begge vanlige årsak til mellomørebetennelse. Selve ørebetennelsen er ikke smittsom, men forkjølelsen som medfører ørebetennelse er ofte smittsom. (3, 4)

UNDERSØKELSE: Undersøkelse av øret med otoskop er en vanlig del av utredningen ved ørebetennelse. Foto: Bangkoker / NTB
UNDERSØKELSE: Undersøkelse av øret med otoskop er en vanlig del av utredningen ved ørebetennelse. Foto: Bangkoker / NTB Vis mer

Symptomer

LES OGSÅ: Smerter i øret ved flyging og dykking

Symptomatisk behandling

  • Smertestillende, eksempelvis paracetamol som også er febernedsettende. Det er viktig at man alltid gir medisiner i henhold til pakningsvedlegget eller som forskrevet av lege.
  • Slimhinneavsvellende nesedråper eller spray kan hjelpe ved samtidig nesetetthet.
  • Hevet hodeleie reduserer trykket mot trommehinnen og kan derfor redusere smertene. (1, 2, 3, 4, 5)

Behandling med antibiotika

Hos voksne behandler man ørebetennelse med antibiotika. Ørebetennelse er ikke en vanlig tilstand hos voksne i motsetning til hos barn.

Ørebetennelse hos voksne er altså sjeldent forekommende, og kan gi komplikasjoner som man ønsker å unngå. Derfor anbefales det at voksne behandles med antibiotika, i motsetning til hva man gjør hos mange barn der man først forsøker uten antibiotika. (3, 4, 5)

Sykemelding

Hvor uttalte symptomer man har vil avgjøre om det er behov for å ta egenmelding eller sykemelding.

Prognose

De aller fleste blir friske av mellomørebetennelse.

Mellomørebetennelse hos voksne som behandles med antibiotika går som regel over uten at det oppstår komplikasjoner. Men noen ganger kan altså sykdommen medføre andre plager og tilstander. Du kan lese mer om dette i denne artikkelen.

Kilder

1) Helsenorge, Ørebetennelse hos barn 2) Mayo Clinic, Ear infection (middle ear) 3) Legevakthåndboken, Akutt otitis media 4) Antibiotikabruk i primærhelsetjenesten, Akutt otitis media. 5) NHS inform, Middle ear infection (otitis media)

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring