Allergisk øyekatarr

Allergiske symptomer fra øyet kan blant annet skyldes pollen, dyrehår, kosmetikk eller øyedråper.

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Medisinsk betegnelse: allergisk konjunktivitt

Sykdomstegn
Røde øyne som klør kraftig. Tårer. Hevelse i og rundt øynene. Av og til kan det være et tørt, brunrødt eksem rundt øynene.

Du kan eventuelt ha andre allergiske symptomer samtidig, som tett, rennende nese og nysing.

Behandling
Unngå allergener, hvis mulig. Legg merke til hva du reagerer på. Prøv å unngå ting som gir deg symptomer. Hvis det ikke er mulig som for eksempel ved pollenallergi, kan du trenge allergimedisiner. Både øyedråper og tabletter kan være aktuelt.

Øyedråper mot allergi: Øyedråper kan både brukes forebyggende og for å lindre allergiplager som allerede har meldt seg. Det finnes mange ulike merker, og prisen varierer nokså mye. Ved en kraftig allergisk øyereaksjon kan også øyedråper som både inneholder allergimedisin og et middel som får blodårene til å trekke seg sammen, brukes. Slike øyedråper skal bare brukes i et begrenset tidsrom. Hvis du bruker kontaktlinser, må du bruke øyedråper uten konserveringsmiddel. Si fra til legen!

Tabletter (eller flytende medisin) mot allergi: Det finnes mange ulike medikamenter som forebygger og demper allergiske reaksjoner. I de siste 10 årene er det kommet flere nye allergimedisiner som man ikke blir trett av (Zyrtec®, Clarityn®, Versal® og Kestine®). Noen kan du få kjøpt uten resept på apoteket (i minstepakning). Hvis du trenger allergimedisiner til langvarig bruk, bør du oppsøke lege. Ved sikker allergi kan du få medisinene på blå resept, det vil si at trygden dekker en del av utgiftene. Felles for mange av de moderne allergimedisinene er at de ikke skal brukes av gravide, ammende eller små barn.

På blå resept? For at en lege skal kunne forskrive et medikament på blå resept må sykdommen som det gis behandling for være langvarig, og legen må videre være overbevist om at det er behov for langvarig behandling med medikamenter. Har du pollenallergi mot bjørk hver vår f eks, vil dette ikke være tilfelle. Er du derimot allergisk hele sommerhalvåret, kan du komme inn under definisjonen av langvarig sykdom. Av allergitabletter er det for tiden cetirizin og loratadin som kan skrives på blå resept.

Oppdatert 27.11.06 av: Cecilie Arentz-Hansen, lege

Kilde: Forskrift om stønad til dekning av utgifter til viktige legemidler og spesielt medisinsk utstyr.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring