Betennelse i tinningåren

Årsaken til årebetennelse i tinningåren er ukjent, og rammer flest i 60 og 70-årene. Ubehandlet kan betennelsen føre til blindhet.

VONDT I TINNINGEN: Hodepine og sårhet i hodebunnen kan være tegn på denne betennelsen. Foto: NTB Scanpix / Shutterstock
VONDT I TINNINGEN: Hodepine og sårhet i hodebunnen kan være tegn på denne betennelsen. Foto: NTB Scanpix / Shutterstock Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Medisinsk betegnelse: temporalisarteritt

Betennelse i tinningåren forekommer oftere hos personer som har polymyalgia rheumatica, og rammer særlig personer i 60-70 års alder. Ubehandlet kan betennelsen føre til blindhet.

Symptomer

Hodepine i tinningregionen og sårhet i hodebunnen (vondt å kamme håret). Sykdomsfølelse. Omtrent 20% av dem som rammes merker nedsatt syn. Synsnedsettelsen utvikles eventuelt i løpet av timer til dager, og graden av synssvekkelse kan variere. Noen får også dobbeltsyn, og svakhet i kjeven og tunga etter å ha spist.

Noen har en synlig tykk og slynget blodåre i tinningen.

LES OGSÅ: Smerte i øyet, hva kan årsaken være?

Behandling

Kontakt lege. Hun vil undersøke deg. Ved betennelse i tinngåren er senkningen høy, ofte 80-100. CRP er også høy. På sykehus blir det tatt prøve fra en liten bit av tinningåren for å påvise betennelsesforandringer. Prøven undersøkes i mikroskop.

Årebetennelse i tinningåren behandles med glukokortikoider ("kortison"). Behandlingen er langvarig.

Oppdatert 13.11.06 av: Cecilie Arentz-Hansen, lege
Oppdatert 17.08.18: Lagt inn forfatternavn som falt ut ved import. Lagt inn bilde og lenker.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring