Episkleritt

Dette er en betennelse i øyet mellom bindevevhinnen og senehinnen. Rødhet i et eller begge øyne er symptomet.

BETENNELSE I ØYET: Ved episkleritt er rødt øye, tåreflod og ubehag symptomer. Foto: NTB Scanpix / Shutterstock
BETENNELSE I ØYET: Ved episkleritt er rødt øye, tåreflod og ubehag symptomer. Foto: NTB Scanpix / Shutterstock Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Episkleritt er en relativt vanlig betennelsestilstand som affiserer episkleralt vev, det vil si vevet mellom bindehinnen og senehinnen. Vanligvis er tilstanden selvbegrensende, men den kan ofte komme tilbake gjentatte ganger.

LES OGSÅ: Rødt øye - hva kan årsaken være?

Årsak

Årsaken er som regel ukjent, men hos noen kan det foreligge en assosiasjon til en underliggende tilstand, og sterkest assosiasjon er det til noen blodårebetennelser (vaskulitter) og andre autoimmune tilstander.

ØYET: Sklera er det ugjennomsiktelige, hvite du ser i øyet. Dette er et fibrøst bindevev som beskytter og støtter øyets form. Hornhinnen er det du ser som har din øynefarge. Illustrasjon: NTB Scanpix / Shutterstock
ØYET: Sklera er det ugjennomsiktelige, hvite du ser i øyet. Dette er et fibrøst bindevev som beskytter og støtter øyets form. Hornhinnen er det du ser som har din øynefarge. Illustrasjon: NTB Scanpix / Shutterstock Vis mer

Symptomer

Av symptomer og tegn sees rødhet på ett eller begge øyne, tåreflod og ubehag. Episkleritt gir ikke smerter, og påvirker heller ikke synet.

Kan det være noe annet?

Skleritt kan forveksles med andre tilstander som for eksempel vanlig øyekatarr eller andre tilstander som rammer sklera.

LES MER: Kul, utvekst eller forandring på det hvite i øyet - hva kan det være?

Behandling

Henvisning fra fastlege er sjelden nødvendig ved episkleritt, og noen ganger krever ikke tilstanden behandling da den er selvbegrensende, ikke gir smerter og heller ikke truer synet. Aktuell behandling vil være betennelsesdempende øyedråper, eventuelt NSAIDs (smerte- og betennelsesdempende) i tablettform.

Prognose

Tilstanden går som regel over i løpet av 1-3 uker. Prognosen er god og episkleritt gir sjelden noen vedvarende plager, men tilstanden kommer som nevnt ofte tilbake. (4)

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring