Øyelege:

Flimmer foran øynene? Dette kan være årsaker

Kan være kortvarig og uskyldig, eller mer sjeldent: Tegn på sydom.

Foto: Rokas Tenys / Shutterstock / NTB
Foto: Rokas Tenys / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

De fleste har kanskje alle opplevd en episode eller to hvor det flimrer litt foran øynene. Men når er det grunn til bekymring, hva kan det være og når bør man gå til lege?

Som hovedregel kan man si at kortvarige, plutselige og smertefrie flimringer for øynene vil være harmløse, mens vedvarende sterke og gjentakende kan tyde på sykdom.

Kjente årsaker til flimmer for øynene

Alminnelige årsaker til flimmer for øynene kan være:

  • høyt blodtrykk
  • unormal blodprosent
  • sirkulasjonsforstyrrelser
  • det kan også være forvarsel til migrene.

Høyt blodtrykk?

Legen vil kartlegge blodprosent og blodtrykk samt eventuelt EKG (elektrokardiogram) for å sikre at blodsirkulasjonen din er normal og utelukke en eventuell tilstand som bør behandles.

Dersom en slik tilstand oppdages vil legen gi behandling, det være seg blodtrykkssenkende medisiner eller eventuelt forordninger med kosthold mosjon og diett eller annet, avhengig av hva man finner.

Alvorlig sykdom

Det finnes også mer alvorlige tilstander som kan gi flimmer for øynene, for eksempel epilepsi. Dessuten visse typer av forstadier for netthinnesykdom, der en liten eller større del av netthinnen er avløst og gir plutselige og vedvarende samt økende synsfenomener. Som regel opplever disse mer bølger i synsfeltet enn flimring.

Rus

Giftige substanser som for eksempel alkohol og narkotika kan gi synsfenomener som kan ligne på flimring for øynene.

Stress og søvnproblemer

Stress som vedvarer, søvnløshet og søvnvansker og en avvikende døgnrytme kan sannsynligvis også gi flimring foran øynene. Det er rapportert sporadisk.

Når bør man oppsøke lege?

Sporadisk og kortvarig flimmer for øynene er ikke nødvendigvis farlig. Men hvis det er stadig gjentakende, plagsomt og vedvarende flimmer for øynene, muligens som også som forsterkes over tid, bør man jo alltid gå til fastlege som da vil foreta en rekke undersøkelser som kan være relevante ved slike symptomer.

Skill mellom ufarlig og alvorlig flimring

De siste bør derfor føre en til fastlegen for å sikre at nødvendige undersøkelser og behandlinger blir gjort.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring