Føflekker i og på øyet

Når er det grunn til bekymring? Øyelegen har svar.

BØR UNDERSØKES: En slik føflekk bør undersøkes av lege, sier øyelege Rim. Foto: Aller Media og JaoBoss / Shutterstock / NTB
BØR UNDERSØKES: En slik føflekk bør undersøkes av lege, sier øyelege Rim. Foto: Aller Media og JaoBoss / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Føflekker finnes i varierende antall hos de fleste mennesker med lys hud. Det er flest føflekker på hud som blir utsatt for soling, men pigmentføflekker kan finnes på alle kroppsdeler. Også i øyet.

Noen kan få en synlig føflekk på øyet, andre kan ha en føflekk i øyets indre, som først oppdages på en undersøkelse hos optiker.

Føflekker kan oppstå på øyet, eller innenfor

Netthinnen ligger som en indre hinne innenfor iris og det hvite på øyet ditt. Netthinnen kan også ha varierende pigment på samme måte som du kan være lys eller mørk i huden. Er man melanocyttrik/pigmentrik i huden, vil det være en mørk hudfarge og da også en tilsvarende mørkere netthinne.

I bindehinnen/konjunktiva kan det samle seg øyer med pigmentceller, melanocytter.

Øyeleger vil følge med på føflekkene

For en øyelege kan disse øyene by på diagnostiske utfordringer, fordi man ikke helt vet når man skal reagere på dem.

Hvis en øyelege oppdager en slik føflekk vil man observere dem gjerne over tid. Man tar også bilder tatt med tid imellom og sammenligner bildene, for å finne tegn til økning eller vekst.

LES OGSÅ: Har du slike føflekker bør du oppsøke lege

NAVN PÅ ULIKE DELER AV ØYET. Illustrasjon: NTB Scanpix / Shutterstock
NAVN PÅ ULIKE DELER AV ØYET. Illustrasjon: NTB Scanpix / Shutterstock Vis mer

Hudlegens råd til deg med føflekk i øyet

Rådet mitt til alle personer som er lyse i huden og som har familiehistorikk på kreft og da i særdeleshet på føflekkreft i kropp, hjerne eller øyne, med spredning, er å følge med på flekker som er synlige. Oppsøk lege, dersom man er usikker, eller har en mistanke om vekst eller av noen størrelse.

Det er svært anbefalt å beskytte øyne og hud med solbriller, klær og solkrem og fremfor alt å unngå den mest intense UV-bestrålingen midt på dagen. Det er også meget viktig å beskytte barn og barneøyne og hud på samme måten, da barn er enda mer utsatt enn voksne, fordi deres naturlige solbeskyttelse ennå ikke har funnet sted på samme måte som hos voksne.

FØFLEKKREFT: Irismelanomer kan være synlig fra utsiden. Foto: Science Photo Library
FØFLEKKREFT: Irismelanomer kan være synlig fra utsiden. Foto: Science Photo Library Vis mer

Når føflekker i øyet utvikler seg til kreft

Tilstanden ondartet føflekkreft i øynene er meget sjelden.

Føflekkreft heter malignt melanom, og på samme måte som føflekker i huden, kan føflekker i øyet utvikle seg til kreft.

Majoriteten (95 prosent) av tilfeller av malignt melanom i øyet oppstår i uvea, som er en samlebetegnelse for de pigmenterte delene av øyet (iris, corpus ciliare og choroidea). Resten oppstår i øyets ytterste hinne, konjunktiva. Uvea er det midtre blodforsyningslaget i øyet og er beskyttet av senehinnen (sclera) og hornhinnen (cornea). Uvea sørger for blodforsyningen til netthinnen (retina).

Tegn på at føflekker utvikler seg ondartet er det samme som for føflekker i huden. Det er spesielle kjennetegn som øyeleger ser etter for å avkrefte eller bekrefte og begrunne at man går videre med utredning og behandling.

Typiske forandringer som øyelegen kan se er at fargen på flekkene bli mørkere, antallet større, utbredelsen bredere og videre og at det eventuelt kommer en topp /hevelse som klart tyder på en forverring. Dette bør i så fall utredes og behandles på en øyeavdeling. I vårt land er det landsfunksjon på denne tilstanden som er samlet ved Oslo universitetssykehus.

FORANDRINGER I FØFLEKKER: Kan være tegn på føflekkreft. Video: Lommelegen.no Vis mer

Behandling av føflekkreft i øyet

Nå en flekk er liten, men likevel mistenkelig på kreft, vil øyelegene helst unngå å operere den, men heller forsøke å bestråle den radioaktivt innvendig eller utvendig for på den måten å uskadeliggjøre den. Dette vil foregå på universitetsklinikken i samråd og samarbeide med kreftleger/spesialister i kreftsykdommer og øyeleger.

I noen få tilfeller vil man overveie å fjerne øyet for å bli kvitt svulsten. I disse tilfellene vil man kunne få en øyeprotese som med dagens moderne metoder kan bli kosmetisk akseptabel og fungere godt.

Prognose

Kreftsvulster av typen ondartet føflekk i øynene kan ha en relativt god prognose, dersom man finner og behandler dem tidlig nok, før de rekker å spre seg.

Som ved de fleste krefttyper har størrelse og utbredelse en del å si for prognose og overlevelse. Er flekken liten, er det best prognose både for behandling og helbredelse. Studier viser at en svulst på 10 millimeter vil kunne ha spre seg til leveren via blodbanen, og derfra til flere organer som lunger og hjerne. Dette vil ofte ikke være forenelig med lengre overlevelse. Det blir derfor vesentlig å finne disse flekkene tidlig og overvåke dem tidlig.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring