Fremmedlegeme i øyet

Fremmedlegemer kan ligge løst på øyets overflate, eller de kan sitte fast i bindehinnen eller hornhinnen.

HAR NOE I ØYET: Det kan klø, svi, øyet kan bli rødt og tårene renner. Foto: NTB Scanpix / Shutterstock
HAR NOE I ØYET: Det kan klø, svi, øyet kan bli rødt og tårene renner. Foto: NTB Scanpix / Shutterstock Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Medisinsk betegnelse: corpus alienum.

Støv, sand, trespon eller deler av insekter er eksempler på fremmedlegemer som ofte ligger løst og overflatisk.

Små biter av metall, stein eller glass kan bore seg dypt inn i øyet hvis de treffer det med stor fart. Det kan skje hvis en person hamrer mot metall eller slår mot stein.

Glødende metallbiter, for eksempel fra sveisesprut, kan smelte seg inn i øyets binde- eller hornhinne og bli sittende fast.

LES OGSÅ: Smerte i, eller rundt øyet - hva kan være årsaken?

Sykdomstegn

Følelse av at det er noe i øyet. Etter hvert kan det begynne å klø eller svi, øyet blir rødt og tårene renner.

Noen ganger er fremmedlegemet godt synlig, andre ganger ikke.

LES OGSÅ: Sveiseblink

Behandling

Hvis det dreier seg om et overflatisk fremmedlegeme, kan du forsøke å fjerne det selv. Hold øyelokkene fra hverandre med fingrene, og forsøk å fjerne fremmedlegemet forsiktig med en ren bomullspinne eller et rent tøystykke.

Du kan også forsøke å skylle fremmedlegemet ut. Hell rent vann eller vann fra et lite glass inn i øyet. Kommer ikke fremmedlegemet ut på denne måten, må du kontakte lege. Unngå å gni deg i øyet.

Fremmedlegemer som har kommet inn i øyet med stor fart, sitter som regel fast. Det samme gjør glødende fremmedlegemer. Slike fastsittende fremmedlegemer må behandles av lege. Han vil bedøve øyet og skrape fremmedlegemet vekk. Etterpå må du bruke antibiotika i øyet, for eksempel kloramfenikol, for å hindre at det setter seg bakterier i såret. Først legges ofte en antibiotikabandasje, senere kan du bruke dråper. Du kan ikke kjøre bil hvis det ene øyet er tildekket, fordi du ikke kan bedømme avstander godt nok når du bare ser på ett øye.

Noen ganger sitter fremmedlegemet så dypt at det må fjernes med spesialutstyr hos øyelege. I så fall blir du henvist videre av legen som undersøkte deg først.

Oppdatert 27.11.06 av: Cecilie Arentz-Hansen, lege
17.08.2018: Lagt inn forfatternavn som var falt ut ved import av artikkel.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring