Hengende øyelokk (ptose)

Når det øvre øyelokket henger ned og innskrenker synsfeltet, kan man få utført ptosekirurgi.

NEDHENGENDE ØYELOKK: Ved ptose er øyespalten smalere, og øvre øyelokkskant dekker deler av pupillen.  Foto: St. Olavs hospital
NEDHENGENDE ØYELOKK: Ved ptose er øyespalten smalere, og øvre øyelokkskant dekker deler av pupillen. Foto: St. Olavs hospital Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Den medisinske betegnelsen for nedhengende øyelokk er ptose.

LES OGSÅ: Poser under øynene - hva er årsaken?

Årsaker til hengende øyelokk

Det kan være flere årsaker til at kanten av øyelokket henger ned.

  • Medfødt tilstand (født med svakere løftemuskel i øvre øyelokk)
  • Skade (løftemusklene i øvre øyelokket kan svekkes ved traume, kontaktlinser, øyegnikking)
  • Arv
  • Alderdom

Normal øyeåpning er 12-15 mm, og øvre øyelokkskant ligger like under øvre hornhinnekant. Ved ptose er øyespalten smalere, og øvre øyelokkskant dekker deler av pupillen.

LEGEN SVARER: Hengende øyelokk hos spedbarn/ptose

Kjell-Morten Møen er overlege i okuloplastikk ved øyeavdelingen, øye, St. Olavs Hospital HF - Universitetssykehuset i Trondheim. Foto: Privat
Kjell-Morten Møen er overlege i okuloplastikk ved øyeavdelingen, øye, St. Olavs Hospital HF - Universitetssykehuset i Trondheim. Foto: Privat Vis mer

Når bør hengende øyelokk opereres?

– Når øyelokket henger ned og innskrenker synsfeltet er det et tegn på at man kan trenge operasjon. Vanligvis dekker da øvre øyelokkskant deler av pupillarfeltet, forklarer Kjell-Morten Møen, overlege i okuloplastikk ved øyeavdelingen, øye, St. Olavs Hospital HF - Universitetssykehuset i Trondheim.

Hvert år blir cirka 50 pasienter i alle aldre operert på et eller begge øyelokk på grunn av ptose ved øyeavdelingen på St. Olavs. Antall ptose-operasjoner har økt de siste årene, ifølge overlegen.

– Dette skjer i takt med at vi blir eldre. Bindevev slakkes og muskler strekkes, forklarer Møen.

LES OGSÅ: Folkesykdommen tørre øyne

Skiller mellom ptose og dermatochalase

Ved ptose er det løftemuskelen i øvre øyelokk svekket, som gjør at kanten av øyelokket er nedsenket.

– Ved medisinsk indikasjon får pasienten dekning fra det offentlige hvis synsfeltet er innskreket, sier overlegen.

Dermatochalase betyr overflødig øyelokkshud, som legger seg over kanten av øyelokket. Tilstanden utvikler seg langsomt og kan føre til nedsatt sidesyn. Hvis den overflødige øyelokkshuden er til hinder for synet, kan det fjernes på medisinsk indikasjon, men ptose har høyere hastegrad enn dermatochalase.

– Overflødig øyelokkshud kommer normalt med aldring. Jo eldre man blir, begynner det dessverre å henge både her og der, sier Møen.

Dermatochalase: Overflødig hud på øyelokkene som legger seg over kanten av øyelokket. Foto: Shutterstock
Dermatochalase: Overflødig hud på øyelokkene som legger seg over kanten av øyelokket. Foto: Shutterstock Vis mer

LES OGSÅ: Derfor får du sprengt blodkar på øyet

Ptosekirurgi

Hvis du har hengende øvre øyelokk som er i veien for synet, kan du få utført ptosekirurgi. Fastlege vurderer om pasienten trenger henvisning til behandling.

– Det er vanlig å henvise både pasienter med dermatochalase og de med ptose til vurdering hos avtalespesialist i øyesykdommer i første omgang. Dette gjøres for å kartlegge om det er medisinsk indikasjon for operasjon, og om det er kontradikasjoner for operasjon. Hvis pasienten har ekstremt tørre øyene, er det relativ kontradikasjoner for operasjon, da dette kan forverre tilstanden, sier Møen.

Det er også viktig for legene å vite om pasienten bruker blodfortynnende medisiner og om operasjonen kan utføres i lokalbedøvelse.

Hvilken operasjonsmetode som blir brukt avhenger av hvor mye øyelokket henger ned og hvor mye du klarer å løfte opp øyelokket.

De fleste ptoseinngrep foregår i lokalbedøvelse, mens barn opereres i narkose. Behandlingen varer i totalt to timer, mens selve inngrepet tar cirka 45 minutter.

LES OGSÅ: Rødt øye - hva kan årsaken være?

Etter operasjon

Det er vanlig å få blålig misfarging og hevelse av øyelokket etter operasjonen, men dette forsvinner normalt etter et par uker. Stingene fjernes også etter en uke.

Det er ikke alltid at øyelokket kommer like høyt som på den andre siden når man strammer opp øyelokket. Dette kan være tilsiktet, ifølge St. Olavs hospital.

Hvis øyelokket blir for stramt, kan det bli vanskeligere å lukke. Dermed opplever man tørt øye, som kan føre til betennelse på selve øyet.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring