Herpes på øyet

Det er ikke bare munnen og underlivet som kan rammes av herpesinfeksjon.

HERPESINFEKSJON: For de fleste mennesker er herpes øyeinfeksjon forårsaket av herpes simplex type 1. Dette er det samme viruset som forårsaker forkjølelsessår på leppene, Foto: NTB/Scanpix, Science Photo Library
HERPESINFEKSJON: For de fleste mennesker er herpes øyeinfeksjon forårsaket av herpes simplex type 1. Dette er det samme viruset som forårsaker forkjølelsessår på leppene, Foto: NTB/Scanpix, Science Photo Library Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

De fleste kjenner til herpes både på munnen og på kjønnsorganene, men de smertefulle og plagsomme utbruddene kan også komme andre steder på kroppen. Særlig øynene kan rammes, ved det som kalles herpes simplex øyeinfeksjon - eventuelt herpes keratitt.

- Mange mennesker er bærere av herpes simplex-viruset. Vanligvis skaper ikke viruset noen problemer, men blir øyet infisert kan det bli rødt og ubehagelig. En sjelden gang kan det gi problemer med synet. For de fleste mennesker er herpes øyeinfeksjon forårsaket av herpes simplex type 1. Dette er det samme viruset som forårsaker forkjølelsessår på leppene, skriver Helsedirektoratet på sine nettsider.

LES OGSÅ: Herpes munnsår

HERPES: Olafia-klinikken og legespesialist Åse Haugstvedt forklarer. Herpes er et virus og man antar at 1 av 4 nordmenn er smittet, de fleste av en partner som ikke vet at han eller hun har herpes. Mange har ingen plager, mens andre får blemmer som blir til smertefulle. Video: LommelegenVis mer Vis mer Vis mer

Hos enkelte kan herpes simplex øyeinfeksjon være forårsaket av herpes simplex type 2. Dette viruset forårsaker også genital herpes som oftest forekommer på kjønnsorganene.

- Herpesinfeksjon kan i prinsippet oppstå flere steder i huden og slimhinnen – særlig der man har litt dårligere barrierefunksjon i huden som for eksempel ved eksem, sier Bente Mjølstad, spesialist i allmennmedisin.

LES OGSÅ: Høysesong for munnsår

SYMPTOMER: Hovent øyelokk, rødhet, smerter eller ubehag i øyet, smerter når du ser på skarpt lys, rennende øyne eller uklart syn kan være symptomer på herpes simplex øyeinfeksjon. Foto: NTB/Scanpix, Science Photo Library
SYMPTOMER: Hovent øyelokk, rødhet, smerter eller ubehag i øyet, smerter når du ser på skarpt lys, rennende øyne eller uklart syn kan være symptomer på herpes simplex øyeinfeksjon. Foto: NTB/Scanpix, Science Photo Library Vis mer

Viktig å oppsøke lege ved symptomer for herpes på øyet

Hun legger til at herpes simplex-infeksjoner i ansiktet ofte forveksles med helvetesild - eller herpes zoster. Dette er imidlertid en annen tilstand som skyldes re-aktivering av vannkoppeviruset varicella.

EKSPERT: Bente Mjølstad, spesialist i allmennmedisin. Foto: NTNU
EKSPERT: Bente Mjølstad, spesialist i allmennmedisin. Foto: NTNU Vis mer

- Hos immunfriske mennesker er herpesinfeksjoner vanligvis ufarlig og infeksjonene er selvbegrensende. Det er ubehagelig, men gir som regel bare alvorlig infeksjon hos mennesker med svekket immunforsvar (f.eks som bruker immunsupprimerende medisiner), sier Mjølstad.

Ifølge helsenorge.no kan du få herpes simplex øyeinfeksjon uten å få noen plager. Men hvis du får symptomer det er viktig å oppsøke lege.

- Disse kan være hovent øyelokk, rødhet, smerter eller ubehag i øyet, smerter når du ser på skarpt lys, rennende øyne eller uklart syn. Dersom legen din tror symptomene skyldes herpesinfeksjon, vil han eller hun sannsynligvis henvise deg til en øyelege.

Herpes simplex øyeinfeksjon rammer i ni av ti tilfeller kun det ene øyet, og vil - med riktig behandling - mest sannsynlig forsvinne i løpet av et par uker. Likevel er det en viss risiko for arrdannelse på hornhinnen. Dette kan skade synet ditt.

LES OGSÅ: Folkesykdommen tørre øyne

Herpesvirus
Herpesvirus er en stor familie av DNA-virus som kan forårsake ulike sykdommer:

Smertefulle utbrudd

En studie helsenorge.no refererer til, viste at blant mennesker med herpes øyeinfeksjon som ble fulgt opp over 30 år, fikk færre enn 10 av 100 svekket syn.

Mette Brekke, professor ved avdeling for allmennmedisin ved Universitetet i Oslo forteller at et herpes simplex-utbrudd utarter seg ved svie, ubehag, prikking i huden og at man ser at det kommer blemmer.

- Første gangs utbrudd kan være svært smertefullt, men senere utbrudd er som regel mildere.

I Felleskatalogen er det opplyst at øyebetennelse med herpesvirus behandles med et virusdrepende middel, enten lokalt eller i kombinasjon med tabletter - ofte sammen med et binyrebarkhormon for å unngå at det dannes arr på hornhinnen.

LES OGSÅ: Du kan ha genital herpes uten å vite det

Herpes simplex øyeinfeksjon

  • Rammer vanligvis øyets fremre del, kalt hornhinnen. Hornhinnen er klar og mindre enn 1 millimeter tykk. Den beskytter resten av øyet.
  • Vanligvis påvirker horhinnebetennelse det øverste laget av hornhinnen (epitelet). Infeksjonen kan forårsake sår der vevet er skadet. En sjelden gang kan infeksjonen påvirke det midtre laget av hornhinnen, og dette er mer alvorlig. Hos noen rammer infeksjonen bare øyelokket eller slimhinnen i øyet (konjunktiva).
  • Du behøver ikke å få noen plager, spesielt ikke den første gangen du får herpes simplex øyeinfeksjon, men det er viktig å oppsøke lege hvis du får symptomer.
  • Symptomer kan være hovent øyelokk, rødhet, smerter eller ubehag i øyet, smerter når du ser på skarpt lys, rennende øyne eller uklart syn.
  • Hvis infeksjonen rammer det øverste laget av hornhinnen, vil antiviral øyesalve være effektivt.
  • Har du en infeksjon i det midtre laget av hornhinnen, er en kombinasjon av øyesalve mot virus og steroidholdige øyedråper den mest effektive behandlingen.
  • Dersom du får gjentatte infeksjoner, øker sannsynligheten for permanent skade på synet, og det kan være aktuelt med behandling for å hindre at infeksjonen kommer tilbake.
  • Dersom synet ditt har blitt skadet av herpes øyeinfeksjon, kan legen din komme til å anbefale kirurgi. I en hornhinnetransplantasjon fjerner kirurgen den skadde delen av hornhinnen og erstatter den med en bit av en hornhinne fra et donorøye.

Kilde: helsenorge.no

LES OGSÅ: Øyekatarr - den vanligste årsak til infeksjon på øyet

Har du spørsmål om øynenes anatomi og funksjon, eller om operasjoner og behandlinger? Send inn ditt spørsmål til vår øyelege Rim N. Alme.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring