Makuladegenerasjon

Når mange eldre sliter med å kjenne igjen ansikter og trenger hjelpemidler for å lese selv stor og tydelig skrift, er ofte årsaken en aldringsprosess i øyet.

DÅRLIG SYN: Mange eldre får makuladegenerasjon og sliter med å lese. En lupe kan være et hjelpemiddel. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
DÅRLIG SYN: Mange eldre får makuladegenerasjon og sliter med å lese. En lupe kan være et hjelpemiddel. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Når mange eldre sliter med å kjenne igjen ansikter og trenger hjelpemidler for å lese selv stor og tydelig skrift, er årsaken ofte en forfallsprosess i øyets skarpsynsområde (makula), kjent som makuladegenerasjon.

Makuladegenerasjon rammer som regel kun personer over 50 år, og blir derfor et stadig mer utbredt fenomen i samfunnet jo eldre befolkningen blir.

LES OGSÅ: Netthinneløsning

Hva er makuladegenerasjon, og hva skyldes det?

Makula er navnet på skarpsynsområdet i den sentrale delen av retina, netthinnen. Dette området utgjør bare en svært liten del av netthinnen, men står for den sentrale tredjedelen av synsfeltet vårt, kjent som skarpsynet. Når makula blir skadet blir det vanskeligere å fokusere - man kan oppfatte rette linjer som buede, og senere vil det kunne bli vanskelig å lese og å kjenne igjen ansikter.

Man blir imidlertid ikke helt blind av en isolert skade av makula, fordi sidesynet, som er viktig for orienteringsevne og gangsynet, fortsatt er intakt. Makuladegenerasjon er den vanligste årsaken til svaksynthet hos eldre mennesker, og er da kjent som aldersrelatert makuladegenerasjon (AMD), og innebærer en gradvis forfallsprosess i makula. Den eksakte mekanismen som leder til de aldersrelaterte forandringene er ikke helt forstått - tilstanden er tenkt å skyldes en kombinasjon av betennelse og stress på celler i øyet.

Ved makuladegenerasjon kan man se visse forandringer i og rundt makula.

To former for makuladegenerasjon

Makuladegenerasjon utvikler seg i to former:

  • Den vanligste formen kalles tørr makuladegenerasjon, og da sees små, gulhvite flekker som danner seg rundt makula grunnet akkumulering av materialer, og synet forverres gradvis med arrdannelse og skade av synsceller.
  • Den andre formen er mindre vanlig, og er kjent som våt makuladegenerasjon - ved denne formen vil små blodkar nydannes og vokse inn like under netthinnen. Disse blodkarene er svake, og lekker lett, og denne formen for makuladegenerasjon gir et raskere synstap som kan utvikle seg betydelig på ganske få uker om behandling ikke iverksettes.
MAKULADEGENERASJON: To former. Tørr er den vanligste. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
MAKULADEGENERASJON: To former. Tørr er den vanligste. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Forekomst og risikofaktorer

Makuladegenerasjon er den vanligste årsaken til svaksynthet hos eldre mennesker. Rundt 15% av de som er over 85 år er rammet av tilstanden i større eller mindre grad. Kun en sjelden gang kan sjeldne varianter av tilstanden sees hos yngre personer. Selv om man ikke kjenner den eksakte årsaken til makuladegenerasjon, er følgende risikofaktorer assosiert med utvikling av tilstanden:

  • Økende alder
  • Røyking
  • Tidligere kirurgi for grå stær
  • Nære slektninger med tilstanden eller visse genetiske predisposisjoner
  • I mindre grad er hjerte-/karsykdom, høy kroppsmasseindeks (BMI), høyt blodtrykk, og for lave inntak av flere vitaminer og næringsstoffer, også assosiert med tilstanden

Ved å stumpe røyken og ved å ha en ellers god helse med et sunt kosthold, gjør man viktige forebyggende tiltak for å hindre en senere utvikling av makuladegenerasjon, samt en hel rekke andre sykdommer.

Symptomer

Symptomene ved makuladegenerasjon skyldes en gradvis degenerasjon av skarpsynsområdet. Tilstanden utvikler seg vanligvis svært langsomt, og personer som er i en tidlig fase av sykdommen vil ha få eller ingen symptomer, mens personer med langtkommet makuladegenerasjon vil kunne ha et ganske alvorlig synstap.

Først får man vanligvis problemer med lesing, for eksempel av avisen eller tekst på fjernsynet, problemer med ansiktsgjenkjenning, og å se fine detaljer. Etter hvert vil den midtre delen av synsfeltet kunne bli sløret, bølget eller forvrengt, eller helt mørkt. Sidesynet er dog bevart, og man blir derfor ikke helt blind.

Ved våt makuladegenerasjon utvikler sykdommen seg adskillig raskere uten behandling.

Diagnostikk

Symptomene ved makuladegenerasjon, med gradvis dårligere skarpsyn hos en eldre pasient, vil gi legen mistanke om diagnosen. Ved mistanke om makuladegenerasjon bør man undersøkes og også videre følges opp av en øyelege. Øyelegen vil kunne gjøre ulike synstester og bildediagnostiske tester, og vil vanligvis enkelt kunne stille en sikker diagnose og avgjøre hvilken type makuladegenerasjon det er snakk om.

Behandling

Tørr makuladegenerasjon er vanskelig å behandle, og det finnes per i dag ikke noen effektiv behandling av denne tilstanden. Likevel kan en generelt sunnere livsstil med mosjon og et bedre kosthold (rikt på frukt og grønt, fisk og nøtter), vitamin- og mineraltilskudd, samt røykeslutt, være med på å bremse utviklingen av tilstanden, og dette anbefales sterkt uansett type makuladegenerasjon.

Våt makuladegenerasjon, som kjennetegnes av nydannelse av skjøre blodkar i makulaområdet, kan behandles med medikamenter som injiseres direkte inn i øyet. Disse medikamentene hemmer nydannelsen av blodårer, og kan hjelpe både bremse og bedre tilstanden. Injeksjonene gis hyppig i starten, og deretter én gang i måneden.

Laserbehandling vil også kunne være aktuelt for noen. I tillegg til kan mange pasienter ha god hjelp av øvrige tiltak som spesialtilpassede briller, luper, samt synsverktøy på blant annet fjernsyn og datamaskin.

LES OGSÅ: Ser du prikker og lysglimt?

Prognose

Ved tørr makuladegenerasjon går utviklingen av sykdommen svært langsomt. Kun et fåtall merker en betydelig synsreduksjon over en periode på fem år. Har man derimot en raskt progredierende våt makuladegenerasjon, er prognosen svært avhengig av at man får behandling, da synet raskt kan bli permanent verre uten dette. Takket være det intakte sidesynet, kan mange av selv de med avansert makuladegenerasjon i stor grad klare seg selv i hverdagen.

Kilder

Revisjon og utvidelse mars 2019 av Rune Erlandsen, lege. Kilder ved revisjon:
1) BMJ Best Practice, Age-related macular degeneration 2) Helsenorge, Makuladegenerasjon
Opprinnelig skrevet av Johannes Rolin, medisinstudent, mars 2008.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring