Prikker, flekker eller fluer i synsfeltet?

Mouches volantes er prikker i synsfeltet som beveger på seg, fenomenet beskrives ofte som fluer foran øynene. Tilstanden er ufarlig, men flere alvorlige øyesykdommer har lignende symptomer.

MØRKE FLEKKER; STREKER, PRIKKER MOT HIMMELEN: Et fenomen med prikker i forskjellige former som beveger på seg foran øynene dine. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock.
MØRKE FLEKKER; STREKER, PRIKKER MOT HIMMELEN: Et fenomen med prikker i forskjellige former som beveger på seg foran øynene dine. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock. Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Hva er mouches volantes?

Mouches volantes er fransk og betyr «flygende fluer». Som navnet tilsier er det altså et fenomen der man opplever grå flekker og/eller prikker i synsfeltet, som beveger på seg og ofte forverres når man ser mot en lys bakgrunn. Mange beskriver dette som fluer i synsfeltet, derav navnet mouches volantes. Andre begreper som brukes om fenomenet er blant annet flytere – eller floaters.

Noen bruker begrepet mouches volantes om symptomet med flekker eller prikker som flyter rundt i synsfeltet. Flekker og prikker i synsfeltet kan oppstå som et symptom ved flere øyelidelser, deriblant ved alvorlige øyesykdommer som krever rask tilsyn av lege. Begrepet mouches volantes brukes også om en normal aldersbetinget prosess i øyet som medfører fenomenet beskrevet ovenfor.

I denne artikkelen omtales mouches volantes som en normal aldersbetinget forandring på øyet, som er en helt ufarlig tilstand. Men andre alvorlige tilstander i øyet kan altså ha lignende symptomer, det er derfor viktig å få utelukket andre årsaker til fenomenet. Artikkelen vil derfor også nevne noen av disse tilstandene. (1, 2, 3)

LES MER OM: Seks symptomer fra øynene du bør ta på alvor

LES OGSÅ: Smerte i og rundt øyet – hva kan årsaken være?

Årsak

Glasslegemet består av en klar geléaktig masse som ligger imellom øyelinsen og netthinnen og fyller opp øyeeplet.

Grunnen til at man ser fluer i synsfeltet ved mouches volantes er fortetninger i øyets glasslegeme. Disse fortetningene gjør at glasslegemet ikke lengre er helt klar, som fører til at det kastes en skygge på netthinnen og man opplever da at man ser fluer i synsfeltet. Gjennom den naturlige aldringsprosessen endres innholdet i glasslegemet og gelen blir mindre fast, denne prosessen fører til at man får økte fortetninger i glasslegemet og derav kan det oppstå symptomer som oppleves som såkalte fluer i synsfeltet. (1, 2, 3, 4, 5)

ØYETS ANATOMI: Bildet viser øyets anatomi. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock/bildetekst oversatt av Lommelegen
ØYETS ANATOMI: Bildet viser øyets anatomi. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock/bildetekst oversatt av Lommelegen Vis merUtbredelse

Fenomenet mouches volantes er ganske vanlig, utbredelsen øker med alder da den er endel av den naturlige aldringsprosessen. (3, 4)

LES MER OM: Normale tegn på aldring

Symptomer

Mouches volantes oppleves som grå fluer i synsfeltet og kommer like etter, eller under bevegelse av øynene. Uklarhetene blir som regel forsterket når man ser på noe med en lys bakgrunn. Fenomenet utvikler seg gradvis. Mouches volantes skal ikke komme plutselig, det skal ikke være ledsaget av andre synsforstyrrelser eller symptomer, og skal ikke føre til smerter eller rødt øye. Da synsforstyrrelsen ved mouches volantes kan ligne på mange andre tilstander i øyet må det alltid utelukkes at det ikke foreligger en mer alvorlig lidelse bak fenomenet. (3, 4)

FLUER I SYNSFELTET: Mouches volantes beskrives som gråe flekker eller prikker i synsfeltet. Både formen og graden av gråfarge kan variere. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock.
FLUER I SYNSFELTET: Mouches volantes beskrives som gråe flekker eller prikker i synsfeltet. Både formen og graden av gråfarge kan variere. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock. Vis mer

LES OGSÅ: Rødt øye – hva kan årsaken være?

Forløp

Mouches volantes er et fenomen som kommer av den naturlige aldringsprosessen i øyet, symptomene vil derfor ikke forsvinne av seg selv men bli værende. De aller fleste lærer seg å leve med fenomenet uten å være uttalt plaget. (3, 4)

MOUCHES VOLANTES: Mouches volantes kommer av fortetninger i øyets glasslegeme. Fortetningene kaster en skygge på netthinnen og man opplever da at man ser fluer i synsfeltet. Bildet illustrerer fortetninger i glasslegemet. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock.
MOUCHES VOLANTES: Mouches volantes kommer av fortetninger i øyets glasslegeme. Fortetningene kaster en skygge på netthinnen og man opplever da at man ser fluer i synsfeltet. Bildet illustrerer fortetninger i glasslegemet. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock. Vis mer


Hva annet kan det være

Det er flere øyetilstander som kan arte seg på samme måte som mouches volantes. Flere av disse øyetilstandene er alvorlige tilstander som trenger raskt tilsyn av lege. Ved nyoppståtte synsforstyrrelser – som fluer i synsfeltet, skal man alltid undersøkes av lege for å utelukke at det ikke foreligger en mer alvorlig lidelse.

Øyetilstander som kan ha ligne på mouches volantes er blant annet:

  • Glasslegmeløsning: Glasslegemet er festet til netthinnen, særlig med alderen kan glasslegemet løsne fra festet. Dette gir symptomer i form av synsforstyrrelser, slik som fluer i synsfeltet.
  • Blødning i glasslegemet: Ved blødning i glasslegemet vil blodcellene som kommer inn i glasslegemet kaste skygge på netthinnen, dette gir en synsforstyrrelse med flytere/floaters eller fluer i synsfeltet.
  • Retinopati: Retinopati er sykdommer i netthinnen. Det kan være flere grunner til sykdom i netthinnen, der diabetes er en vanlig årsak – såkalt diabetisk retinopati.
  • Akutt vinkelblokk: Også kalt akutt glaukom eller akutt grønn stær.
  • Netthinneløsning
  • Betennelse i øyet – uveitt: Uveitt er en alvorlig betennelse i øyet som truer synet. Symptomene varierer etter hvor betennelsen er og hva som er årsaken. (3, 4, 6)

Oppsøke lege

Mouches volantes er som nevnt over et fenomen der man ønsker å utelukke at det ikke foreligger andre alvorlige årsaker. Mange tilstander i øyet har lignende symptomer som mouches volantes, man skal derfor alltid ved nyoppstått synsforstyrrelser, slik som fluer i synsfeltet, oppsøke lege. Lege skal også alltid oppsøkes hvis fenomenet utvikler seg, for eksempel hvis det oppstår flere fluer eller flytere i synsfeltet.

Mouches volantes arter seg ikke med lysglimt i synsfeltet, smerter i øyet, skygge eller manglende syn i deler av synsfeltet, det gir heller ikke et rødt øye. Ved slike symptomer må lege kontaktes raskt. (3, 4)

Diagnostisering

Ved mistanke om mouches volantes ønsker man ofte å utelukke alvorlige øyelidelser som kan ha lignende symptomer. Det er derfor vanlig at legen gjør en øyeundersøkelse, der man ser på strukturene og huden rundt øyet, på pupillen og øvrig på øyet, inkludert netthinnen. Ytterligere undersøkelser, blant annet trykkmåling av øyet, kan være aktuelt avhengig av hva legen ønsker å utelukke. Undersøkelsene gjøres for å avkrefte at det ikke foreligger en alvorlige øyelidelse. (3, 4)

Behandling

Det finnes ingen medisiner som kan fjerne plagene man opplever ved mouches volantes. Som nevnt er fluer i synsfeltet vanlige, særlig med alderen, da det er et resultat av den normale aldringsprosessen, og svært mange lever med dette fenomenet uten store plager.

Hvis fenomenet blir svært uttalt og plagsomt finnes det noen behandlingsalternativer. Det kan gis behandling i form av vitrolyse – som er en slags laserbehandling, eller operasjon. Det er ikke alle pasienter som vil være aktuell for slik behandling, så en oftalmolog – altså en lege som er spesialist på øyesykdommer, vil gjøre en grundig vurdering av hver enkelt pasient for å se hvilken behandling som potensielt kan tilbys. (3, 7, 8)

Kilder

1) Store medisinske leksikon, Mouches volantes 2) RELIS, Hva er mouches volantes? 3) Mayo Clinic, Eye floaters 4) Fahmy, P., Hamann, S., Larsen, M., Sjølie, A. K. (2012). Praktisk oftalmologi. København: Gads forlag. 5) Store medisinske leksikon, glasslegemet 6) Store medisinske leksikon, uveitt 7) Sendrowski DP, Bronstein MA. Current treatment for vitreous floaters. Optometry. 2010;81(3): 157‐161. doi:10.1016/j.optm.2009.09.018 8) Delaney YM, Oyinloye A, Benjamin L. Nd: YAG vitreolysis and pars plana vitrectomy: surgical treatment for vitreous floaters. Eye (Lond). 2002;16(1): 21‐26. doi:10.1038/sj.eye.6700026

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring