Pterygium

Pterygium er en tilstand som oppstår i senehinnen i øyet. Symptomene er en vingeformet utvekst som vokser sakte.

FLAT OG BLEK KUL: Utveksten vokser svært sakte og kan også stoppe opp å vokse. Foto: NTB Scanpix / Shutterstockb
FLAT OG BLEK KUL: Utveksten vokser svært sakte og kan også stoppe opp å vokse. Foto: NTB Scanpix / Shutterstockb Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Sklera, også kalt senehinnen, er den hvite beskyttende hinnen som danner øyets ytre lag og som vi kan se omslutte pupillen som det hvite i øyet. Sykdomsprosesser i senehinnen er ikke spesielt vanlige, men kan innebære betennelser eller utvekster.

Pterygium er en knuteaktig, trekantformig utvekst (vingeformet) som utgår fra bindehinnen i øyet, typisk inn mot nesen, og som vokser innover senehinnen og en sjelden gang over hornhinnen (cornea), som vil kunne påvirke synet.

LES OGSÅ: Rødt øye - hva kan årsaken være?

PTERYGIUM: Denne tilstanden kan ses som en «vinge» eller trekantformet utvekst i øyet. Illustrasjon: NTB Scanpix / Shutterstock
PTERYGIUM: Denne tilstanden kan ses som en «vinge» eller trekantformet utvekst i øyet. Illustrasjon: NTB Scanpix / Shutterstock Vis mer

Symptomer

Knuten kan se flat og blek ut, eller være mer rosa og tykk, det sistnevnte assosiert med aktivitet og vekst. Knuten kan vokse langsomt gjennom livet, eller etter hvert stoppe helt å vokse.

ØYET: Sklera er det ugjennomsiktelige, hvite du ser i øyet. Dette er et fibrøst bindevev som beskytter og støtter øyets form. Hornhinnen er det du ser som har din øynefarge. Illustrasjon: NTB Scanpix / Shutterstock
ØYET: Sklera er det ugjennomsiktelige, hvite du ser i øyet. Dette er et fibrøst bindevev som beskytter og støtter øyets form. Hornhinnen er det du ser som har din øynefarge. Illustrasjon: NTB Scanpix / Shutterstock Vis mer

Årsaker

Man vet ikke helt hva pterygium skyldes, men man vet at det blant annet er en assosiasjon til soleksponering, og derfor forekommer pterygium hyppigere i solfylte strøk.

Kan det være noe annet?

Tilstanden kan forveksles med andre tilstander som rammer sklera.

LES MER: Kul, utvekst eller forandring på det hvite i øyet - hva kan det være?

Behandling

Normalt er det ikke aktuelt med noen behandling eller henvisning til øyelege så lenge den ikke vokser inn i hornhinnen. Ved irritasjon kan det for eksempel hjelpe med kunstige tårer. Kirurgisk fjerning er generelt ikke anbefalt så lenge synet ikke er påvirket, da knuten ofte kan komme tilbake senere. (1) (2)

Kilder: 1) Nei.nih.gov 2) uptodate.com 3) emedicine.medscape.com 4) emedicine.medscape.com 5) lvh.no

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring