Rennende øyne? Dette kan være årsaken

Plages du med rennende øyne? Da er du ikke alene. Tilstanden er ofte helt ufarlig, men dersom unge og barn rammes, bør man finne ut av årsaken.

Rennende øyne: Rennende øyne er ofte helt ufarlig. Foto: NTB Scanpix
Rennende øyne: Rennende øyne er ofte helt ufarlig. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Det finnes mange ulike årsaker til at man får rennende øyne. Det kan for eksempel komme av smerter, allergi, ubehag, tørre øyne og reaktiv tåreflod. Ofte er det ingen alvorlig årsak som ligger bak.

– Dersom det er allergi er det en kombinasjon av kløe og rennende øyne, og på begge øyne som regel. Betennelser kan også føre til tårerenning, sier lommelegens øyelege, Rim Alme.

Øynene kan også renne ved bruk av kontaktlinser, øyekatarr eller dersom man har fått et fremmedlegeme på øyet. Det kan også komme på grunn av forskjellige øyesykdommer.

– Rennende øyne grunnet mangel på fettstoffer i tårefilmen er relativt vanlig.

LES OGSÅ: Tørre øyne - den nye folkesykdommen

Mye plaget med rennende øyne?

Det er stort sett personer over 50 år som rammes, da sammensetningen på tårefilmen er endret til det mer vandige.

Øyelege: Rim Alme Foto: Privat
Øyelege: Rim Alme Foto: Privat Vis mer

– Det blir mindre fett i tårene, som fører til at de smører dårligere, og vannet fordamper. Kroppen vil produsere mer vanndig tåre, men klarer ikke å erstatte fettet som mangler, sier Alme.

Dersom man er mye plaget med rennende øyne kan det være lurt å oppsøke hjelp.

– Man bør oppsøke hjelp ved ensidig rødt øye som renner, dobbeltsidig rødt øye som renner, eller ved smerter, synstap eller lysømfintlighet.

LES OGSÅ: Ser du prikker, lysglimt eller stjerner i synsfeltet?

Rennende øyne mer uvanlig hos unge

Det er ikke uvanlig at eldre mennesker plages med rennende øyne. Dersom yngre og barn får det, skal man være mer oppmerksom.

– Det kan være allergi eller betennelsesrelatert. Det er uansett greit å få sjekket det ut og finne årsaken – det er ikke ofte barn er plaget med kontinuerlig rennende øyne, sier Rita Aadne Ludviksen, produkt- og fagsjef i Krogh Optikk.

Dersom øyet er rødt, gjerne med puss, vil det ofte være en bakteriell infeksjon. Noen barn plages også av vær og vind, noe som setter i gang tåreproduksjonen.

LES OGSÅ: Derfor får du sti på øyet

Tette tårekanaler

Noen har også tette tårekanaler. Det fører til at tårekanalen som leder tårevæsken fra øyet til nesen, blir tett. Det kan føre til mye tårevæske på øyet, og at det lettere oppstår puss.

– Dette oppstår vanligvis blant små barn og eldre mennesker. Tårekanalen kan være tett et godt stykke ut i første leveår, men går som regel over av seg selv. Noen barn har mye slim i øye- og nesepartiet, og ettersom disse henger tett sammen er det ikke uvanlig at de også får rennende øyne, forklarer Ludviksen.

Sprengt blodkar på øyet

Produkt- og fagsjef i Krogh Optikk: Rita Aadne Ludviksen Foto: Privat
Produkt- og fagsjef i Krogh Optikk: Rita Aadne Ludviksen Foto: Privat Vis mer

Behandling for rennende øyne

Øyelokkbetennelse, også kalt blefaritt, kan være en annen årsak til rennende øyne. Det er en betennelse på øyelokkskanten, som ofte gir røde og hovne øyelokk. Mange kan da oppleve at øynene renner på grunn av irritasjon.

– Det er viktig å være nøye med hygienen rundt øynene. Det finnes mange fine våtservietter beregnet for øyne, som er milde og fine. Eller så kan man bruke bomullsdotter med saltvann, sier Ludviksen.

Sliter man mye med rennende øyne finnes det forskjellige behandlingsmetoder, i form av øyedråper og salver.

– Det høres kanskje rart ut med øyedråper til rennende øyne, men det hjelper på å bedre sammensetningen av tårefilmen. Dette kan gjøre at tårefilmen blir mer stabil, og plagene med rennende øyne minskes.

LES OGSÅ: Sjelden tilstand: Føflekkreft i øyet

Har du et spørsmål? Send inn spørsmålet ditt til øyelegen.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring