Seks symptomer fra øynene du bør ta på alvor

Det finnes en rekke øyesykdommer som kan avsløres av symptomer på øyet. Mange av disse sykdommene krever akutt hjelp.

SYMPTOMER: Tåreflod, nedsatt syn, forstyrrelser i synsfeltet og smerter i øye og hode kan ha sammenheng med øyesykdommer. Foto: NTB Scanpix / Shutterstock.
SYMPTOMER: Tåreflod, nedsatt syn, forstyrrelser i synsfeltet og smerter i øye og hode kan ha sammenheng med øyesykdommer. Foto: NTB Scanpix / Shutterstock. Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

– Dette er akutte og i flere tilfeller synstruende sykdommer. Ved alle disse skal man oppsøke legevakt, har øyelege Anders Sandbu Strand tidligere fortalt til Lommelegen.

Han ramser opp en rekke sykdommer som gir symptomer fra øyet:

Mangler rød refleks

Du har helt sikkert lest historiene i mediene, om foreldre som oppdaget alvorlig øyesykdom hos barnet ved å se på bilder som er tatt med blits at barnet manglet rød refleks på det ene øyet. Har det noe for seg?

– Hvis man har barn som mangler rød refleks i øyet, bør man få barnet undersøkt. Det kan være mange tilstander. Ved mye tårer og dersom barnet er lyssky, kan det være tegn på grønn stær. Dette bør man også få undersøkt, sier øyelege Anders Sandbu Strand.

En annen alvorlig årsak er retinoblastom som er en svært sjelden kreftsykdom som rammer netthinnen i øyet. Ved retinoblastom vil pupillen framstå som hvit ved undersøkelsen av rød refleks. (1)

Nyfødte barn undersøkes av lege ved hjelp av et instrument som kalles oftalmoskop, nettopp for å avdekke sjeldne tilstander. Legen lyser da inn gjennom pupillen i øyet til barnet mens han ser igjennom instrumentet og vil på denne måten sjekke om barnet har «rød refleks».

SKYGGE I SYNSFELTET: Netthinneavløsning gir større skygge i synsfeltet, ofte sammen med lysglimt og uklarheter flyter i synsfeltet. Foto: NTB Scanpix
SKYGGE I SYNSFELTET: Netthinneavløsning gir større skygge i synsfeltet, ofte sammen med lysglimt og uklarheter flyter i synsfeltet. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Netthinneløsning – skygge i synsfeltet

Netthinneløsning er en alvorlig tilstand.

– Gir større skygge i synsfeltet, ofte sammen med lysglimt og uklarheter som flyter i synsfeltet. Mange kommer til øyelege for sent, sier Sandbu Strand.

Ved symptomer på netthinneløsning burde lege kontaktes med en gang.

Netthinneløsning er som navnet tilsier løsning av netthinnen. Ved netthinneløsning kommer det vann inn i netthinnen fra glasslegemet, grunnet rifter og hull i netthinnen. Netthinneløsning er som regel ensidig. Tilstanden sees hyppigst i de høyere aldersgruppene, men kan også sees hos ungdom, sjeldnere hos barn. Nærsynte mennesker er mer utsatt. (2, 3)

GRØNN STÆR: Øyet vil være smertefullt og rødt.  Foto: NTB Scanpix
GRØNN STÆR: Øyet vil være smertefullt og rødt. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Akutt grønn stær – smertefullt øye

Akutt grønn stær kalles på fagspråket akutt glaukom.

– Akutt grønn stær gir høyt trykk på øyet. Øyet vil være smertefullt og rødt, samt at pupillene er uregelmessige store, forteller Sandbu Strand.

Ved et akutt glaukomanfall inntrer det en voldsom trykkstigning i øyet i løpet av kort tid. Vanlige symptomer er tåkesyn, regnbuesyn og meget sterke smerter i øyet. Smertene stråler ut i tinningen og i pannen, og ledsages ofte av kvalme og oppkast. Øyet er rødt, og hornhinnen blir uklar på grunn av økt væskeinnhold (ødem). Uten behandling kan trykket skade synsnerven så mye at synet kan bli varig redusert, eventuelt gå helt tapt. (4)

RØDT ØYE: Hornhinnebetennelser gir smerter,rødt øye, lysømfintlighet og verking i øyet. Foto: NTB Scanpix
RØDT ØYE: Hornhinnebetennelser gir smerter,rødt øye, lysømfintlighet og verking i øyet. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Hornhinnebetennelser – lysømfintlighet

– Gir smerter, lysømfintlighet og verking i øyet. Spesielt mennesker med kontaktlinser er utsatt, sier Sandbu Strand.

Keratitt betyr på fagspråket hornhinnebetennelse.

Betennelse i hornhinnen kan komme av flere årsaker, slik som traume, bakterier, virus, eller grunnet autoimmun sykdom. Vanlige symptomer er smerter, tåreflod, nedsatt syn, rødt øye og lysskyhet. En hornhinnebetennelse behandles vanligvis med inndrypping av øyedråper. Hvis betennelsen er forårsaket av bakterier eller virus bruker man øyedråper og/eller salver som er antiviral – eller antibiotisk. (4)

SLØRET SYN: Kan være tegn på Temporalisarteritt.  Foto: NTB Scanpix
SLØRET SYN: Kan være tegn på Temporalisarteritt. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Temporalisarteritt – sløret syn, smerter i tinningen

– Dette er en litt ukjent sykdom som ofte rammer mennesker fra 50 år og oppover. Man får sløret syn, smerter i tinningen og kan få ubehag i kjeven. Det er også en sykdom som er forbundet med stivhet i ledd, sier Sandbu Strand.

Temporal artritt kalles også Arteritis temporalis og kjempecellearteritt.

Temporalisarteritt er en blodårebetennelse – så kalt vaskulitt, som rammer blodårene i hodet, særlig blodårene i tinningen. Vanlige symptomer er plutselig hodepine – ofte lokalisert til tinningen, men kan også affisere andre deler av hodet. Smerter i kjeven, særlig ved tygging. Det samme gjelder nedsatt allmenntilstand i form av lett feber, nedsatt matlyst, vektnedgang, utmattelse. Smakssansen kan også endre seg.

Ubehandlet kan tilstanden gi synsforstyrrelser og potensielt blindhet. (5)

DOBBELT SYN: Dobbeltsyn som oppstår akutt og pupiller som er vesentlig forskjellige i størrelse, er symptomer man må få undersøkt raskt. Foto: NTB Scanpix
DOBBELT SYN: Dobbeltsyn som oppstår akutt og pupiller som er vesentlig forskjellige i størrelse, er symptomer man må få undersøkt raskt. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Nevrologiske tilstander – dobbeltsyn

– Det finnes en rekke nevrologiske tilstander som gir symptomer på øynene. Dobbeltsyn som oppstår akutt og pupiller som er vesentlig forskjellige i størrelse, er symptomer man må få undersøkt raskt. – Det er viktig, sier Sandbu Strand.

Dobbeltsyn opptrer ved sykdom eller skade i øyemusklene eller deres hjernenerver. Dobbeltsyn kan også oppstå ved skade på banene mellom ulike øyemuskelkjerner i hjernestammen, såkalt «internukleær oftalmoplegi».

Øyelege Sandbu Strands råd er at ved raskt synstap, gjerne med uklarheter, bør man undersøkes av lege raskt.

– Dette er uavhengig av om du har smerter eller ikke, sier han.

LES OGSÅ: Føflekkreft i øye

Kilder

Opprinnelig skrevet i 20.12.2016 av Caissa Gjølberg. Revisjon og oppdatering av Anneli Moholt, lege.

1) Store medisinske leksikon – retinoblastom 2) Mayo Clinic – Eye floaters 3) Store medisinske leksikon – Netthinneløsning 4) Store medisinske leksikon – Grønn stær 5) Legevakthåndboken – infeksiøs keratitt 6) Store medisinske leksikon – temporalisarteritt

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring