Ser du prikker, lysglimt eller stjerner i synsfeltet?

Synsforstyrrelser i form av prikker, tråder eller stjerner i synsfeltet er ikke uvanlig, men noen ganger kan det være et symptom på alvorlig sykdom.

SYNSFORSTYRRELSER: De fleste av oss opplever en form for synsforstyrrelser i løpet av livet, men noen ganger kan det være et symptom på alvorlig øyelidelse. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock.
SYNSFORSTYRRELSER: De fleste av oss opplever en form for synsforstyrrelser i løpet av livet, men noen ganger kan det være et symptom på alvorlig øyelidelse. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Det er ikke unormalt å tidvis se prikker, tråder, stjerner eller lignende fenomener i synsfeltet.

Årsaken kan være helt ufarlige tilstander, slik som normale aldersforandringer, men det kan også være et symptom på mer alvorlige øyetilstander som krever rask legehjelp.

I denne artikkelen skal vi se litt nærmere på noen av årsakene til slike synsforstyrrelser.

ØYETS ANATOMI: Bildet viser øyets anatomi. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock/bildetekst oversatt av Lommelegen.
ØYETS ANATOMI: Bildet viser øyets anatomi. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock/bildetekst oversatt av Lommelegen. Vis mer

LES OGSÅ: Fargeblind eller fargesvak?

Fluer i synsfeltet

Mouches volantes er fransk og betyr flygende fluer. Noen bruker dette begrepet om selve synsforstyrrelsen som ser ut som små fluer – eller grå flekker/prikker, som beveger seg i synsfeltet, ofte kalt flytere eller floaters. Som regel forverres fenomenet når man ser mot lys.

Andre bruker begrepet mouches volantes om en normal aldersbetinget forandring i øyet, som medfører fortetninger i glasslegemet og gir symptomene beskrevet over. Den aldersbetinget forandringen er i seg selv ikke farlig og er en vanlig tilstand.

Flere alvorlige tilstander i øyet kan gi lignende symptomer med fluer eller floaters i synsfeltet. Det er derfor viktig å oppsøke lege for å få utelukket at det ikke foreligger en alvorlig tilstand som gir symptomene. (1, 2)

Netthinneløsning

Netthinneløsning er en alvorlig tilstand som må behandles raskt. Ved symptomer på netthinneløsning er det derfor viktig at man oppsøker lege umiddelbart.

Netthinneløsning er som navnet tilsier løsning av netthinnen. Netthinnen er helt essensielt for synet, og ubehandlet netthinneløsning vil føre til varierende grad av synstap.

Symptomene på netthinneløsning er særlig lysglimt, ofte beskrevet som «lyn» som plutselig kommer i synsfeltet. Andre symptomer er fluer i synsfeltet, streker og mørke skygger/slør. Ofte begynner symptomene i en mindre del av synsfeltet og utvikler seg videre til større deler av synsfeltet. Tilstanden er smertefri og utvikler seg som regel rask.

Det er svært viktig å oppsøke lege umiddelbart for å få rask behandling. Tidlig behandling gir bedre prognose. Behandlingen er kirurgi. (2, 3, 4, 5)

LES MER: Seks symptomer fra øynene du bør ta på alvor

NETTHINNELØSNING: Behandlingen ved netthinneløsningen er kirurgi. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock.
NETTHINNELØSNING: Behandlingen ved netthinneløsningen er kirurgi. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock. Vis mer

Blødning i glasslegemet

Blødning i glasslegemet oppstår ved at blodkarene i netthinnen blør inn i glasslegemet. Det er flere årsaker som kan føre til blødningen, der iblant sykdom i blodkarene på netthinnen – slik som diabetes retinopati, rifter i netthinnen og skader mot øyet.

Omfanget av tilstanden og derav grad av symptomer kan variere veldig. Det er blodcellene som kommer inn i glasslegemet ved blødningen som gir synsforstyrrelsen som oppfattes som flytere – populært kalt floaters eller fluer i synsfeltet. Flere små svarte flekker eller ringformede synsforstyrrelser kan også oppstå. Ved store blødninger kan synet bli tydelig nedsatt og sløret.

Behandlingen varier etter årsaken til blødningen og utbredelse av tilstanden. Uansett er det viktig å oppsøke lege raskt for undersøkelse og igangsettelse av målrettet behandling. Behandlingen varier veldig, mindre blødninger krever ikke nødvendigvis behandling, mens ved større blødninger og symptomer som vedvarer kan det bli nødvendig med kirurgi. (2, 5, 6)Betennelse i øyet – uveitt

Uveitt er betennelse som rammer uvea. Uvea er en samlebetegnelse på delene av øyet som har pigment, og består av årehinnen, strålegemet og regnbuehinnen. En betennelse som rammer en av disse strukturene kalles altså uveitt, og kan deles videre inn i hvilken av strukturene som er rammet. Uveitt – eller betennelse i øyet, må ikke forveksles med øyebetennelse, da dette er to helt forskjellige tilstander.

Det er flere årsaker til uveitt, der iblant autoimmune tilstander – der immunsystemet angriper kroppens egne celler, samt infeksjon grunnet bakterier eller virus.

Uveitt er en alvorlig betennelse som truer synet. Symptomene og behandlingen variere etter hvor betennelsen sitter og hva som er årsaken. Men vanlige symptomer er smertefullt nedsatt syn, rødt og rennende øye, tåkesyn og lysskyhet. Pupillen kan også endre form fra den normale runde formen til mer uregelmessig form. Uveitt er en alvorlig betennelse som truer synet og krever riktig behandling. Lege skal oppsøkes umiddelbart ved symptomer på uveitt. (6, 7)

SMERTER I ØYET: Smertefullt nedsatt syn, rødt og rennende øye, tåkesyn og lysskyhet er noen av symptomene på uveitt - betennelse i øyet. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock.
SMERTER I ØYET: Smertefullt nedsatt syn, rødt og rennende øye, tåkesyn og lysskyhet er noen av symptomene på uveitt - betennelse i øyet. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock. Vis mer

LES OGSÅ: Øyebetennelse (konjunktivitt)

LES MER OM: Rennende øyne? Dette kan være årsaken


Grå stær – katarakt:

Grå stær er en vanlig tilstand, forekomsten øker med alderen. Rundt 1/3 av de over 65 år har grå stær. Men tilstanden kan også ramme yngre og kan blant annet være medfødt.

Grunnen til at grå stær oppstår er at linsen i øyet blir mer uklar med alderen. Dette medfører synsforstyrrelser særlig i form av tåkete syn og/eller nedsatt syn. Tilstanden er smertefri. Operasjon er eneste behandlingen mot grå stær. Operasjonen går ut på å bytte den uklare linsen i øyet med en ny kunstig linse. (9, 10)

Grønn stær – glaukom:

Grønn stær, også kalt glaukom, er en tilstand der synsnerven av forskjellige årsaker blir svekket. Den vanligste grunnen er at trykket inne i øyet blir for høyt noe som fører til skade på synsnerven.

Som regel utvikler tilstanden seg gradvis, i begynnelsen er det få symptomer. I starten kan man oppleve små blinde områder i utkanten av synsfeltet. Uten behandling vil disse områdene vokse innover i synsfeltet og til slutt ser man bare det som er rett framfor seg – såkalt tunnelsyn. Grønn stær er sjeldnere enn grå stær, men akkurat som grå stær øker forekomsten av tilstanden med alderen.

TUNNELSYN: Uten behandling for grønn stær kan synstapet utvikle seg slik at man får tunnelsyn. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock.
TUNNELSYN: Uten behandling for grønn stær kan synstapet utvikle seg slik at man får tunnelsyn. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock. Vis mer

Det finnes flere typer behandling både i form av øyedråper, laserbehandling og kirurgi. Tilstanden er kronisk, så selv med behandling blir man ikke frisk. Men behandlingen vil hindre sykdommen i å utvikle seg videre. (11, 12)

LES OGSÅ: Derfor får du sprengt blodkar på øyet

Akutt grønn stær – akutt vinkelblokk:

I tillegg til den typen grønne stær som er nevnt ovenfor, som utvikler seg gradvis, finnes det en type grønn stær som utvikler seg raskt. Denne tilstanden kalles akutt vinkelblokk eller akutt grønn stær. Årsaken er som regel et plutselig forhøyet trykk i øyet som presser på synsnerven.

Ved akutt grønn stær kommer symptomene akutt og er uttalte, de kan ofte komme i anfall. Symptomene er blant annet store smerter i og rundt øyet, tåkesyn, rundt lyskilder kan man se ringer og øyet/øyene kan bli røde. I tillegg kan det oppstå symptomer som svetting, kvalme og oppkast og smerter i magen. Før et anfall kommer kan man ha mildere symptomer som lett sløring av synet, lette smerter eller trykkfølelse i og rundt øyet, rundt lyskilder kan man se regnbuefargede ringer. Tilstanden kan ramme ett eller begge øynene.

Tilstanden er alvorlig og man må oppsøke lege umiddelbart. Behandlingen går ut på få ned trykket i øyet, dette gjøres både med øyedråper og medisiner som gis i tablettform og/eller rett i blodet – såkalt intravenøs behandling. (11, 12, 13)

LES MER OM: Smerte i og rundt øyet – hva kan årsaken være?

Andre årsaker:

Det er mange andre årsaker som gir lignende synsforstyrrelser. Blant disse er stress, bivirkninger/for høy dose av medisiner, migrene, glasslegmesammenfall, hjerneslag og drypp, endringer i blodtrykket og skader i øyet.

Når bør lege kontaktes?

Det er mange ulike tilstander som kan gi synsforstyrrelser som prikker, fluer, stjerner og lignende i synsfeltet. Mange av årsakene er ufarlige, men symptomene kan også representere alvorlige øyelidelser.

Ved nyoppstått synsforstyrrelser skal lege alltid kontaktes. Lege skal også alltid oppsøkes hvis forstyrrelsen utvikler seg, for eksempel hvis det oppstår flere fluer eller flytere i synsfeltet.

Lysglimt, smerter i øyet, skygge eller manglende syn i deler av synsfeltet er alvorlige symptomer og lege må kontaktes raskt. (2, 5)

Kilder

1) Store medisinske leksikon – Mouches volantes 2) Mayo Clinic – Eye floaters 3) Store medisinske leksikon – Netthinneløsning 4) Legevakthåndboken – Netthinneløsning 5) Fahmy, P., Hamann, S., Larsen, M., Sjølie, A. K. (2012). Praktisk oftalmologi. København: Gads forlag. 6) Store medisinske leksikon – Glasslegemeblødning 7) Store medisinske leksikon – Uvea 8) Store medisinske leksikon – Uveitt 9) Helsenorge.no – Grå stær – katarakt 10) Store medisinske leksikon – Grå stær 11) Store medisinske leksikon – Grønn stær 12) Helsenorge.no – Grønn stær – glaukom 13) Helsebiblioteket – Akutt vinkelblokk

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring