Solbriller - mer enn en image

For mange er solbriller en viktig del av imagen, men de er også god beskyttelse mot sterke solstråler. De ultrafiolette strålene i sollyset kan nemlig skade øynene dine, både på kort og lang sikt.

Solbriller - mer enn en image

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

UV-stråling er usynlige solstråler som er en naturlig del av sollyset. Mye av denne strålingen blir filtrert bort av ozonlaget, men strålingen er likevel sterk nok til å gjøre skade. Du bør særlig være forsiktig dersom du befinner deg ved sjøen eller i et område med snø.

Beskytt øynene!På steder med ekstra mye lysrefleksjon, for eksempel på havet eller på en strand med lys sand, risikerer du dessuten - selv midt på sommeren - å pådra deg snøblindhet!

Dersom du utsetter deg for for mye UV-stråling kan du nemlig få en forbrenning av hornhinnen, som vi kaller snøblindhet eller sveiseblink. Dette er en smertefull tilstand som krever legehjelp. Funn tyder også på at lang tids påvirkning av UV-stråler kan føre til synsproblemer på lang sikt. Blant annet tyder undersøkelser på en økt forekomst av grå stær og makuladegenerasjon, en sykdom som angriper netthinnen i øyet.

Selv om barn og ungdom ikke trenger å myse så mye i sterkt lys som voksne, er lysets UV-stråler like skadelig for dem. De må derfor også utstyres med gode solbriller med filter.

Tips for kjøp av solbrillerNår du skal kjøpe solbriller er det viktig å tenke på at brillene skal:

 • Beskytte mot UV-stråling
 • Dekke godt rundt øynene
 • Være behagelige å ha på
 • Gode solbriller behøver ikke å være dyre. Det er brillenes evne til å filtrere bort UV-strålene det kommer an på. Bruk briller som opplyser om slik UV-filtrering på merkelappen. Legg merke til at hvor mørke solbrillene er ikke spiller noen rolle for filtreringen av UV-lys. Det påvirker bare evnen til å se.

  Husk på barnaOgså barna bør få skikkelige solbriller. Ofte ser vi at barna får billige briller som bare har plastglass og som egentlig ikke gir noen beskyttelse mot UV-strålingen. Et par skikkelige solbriller er en naturlig del av solbeskyttelsen av barn. Men som sagt, de behøver ikke nødvendigvis å være dyre.

  Oppdatert 20.11.06 av: Cecilie Arentz-Hansen, lege

  Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

  Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

  Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

  Les mer om medisinsk kvalitetssikring