Er du nærsynt?

Nærsynthet blir mer og mer vanlig, og mye nærarbeid kan ha skylden for dette. De fleste vil klare seg fint med briller eller linser, men noen kan ha behov for operasjon.

NÆRSYNT: Briller eller linser vil ofte være tilstrekkelig. Foto: NTB Scanpix
NÆRSYNT: Briller eller linser vil ofte være tilstrekkelig. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Nærsynthet betyr at øyet bryter lysstrålene for kraftig, slik at du får et uskarpt bilde. Brennpunktet for synsinntrykket ligger foran netthinnen. Dette gjelder ting du ser på lang avstand – bildet du ser på nært hold blir skarpt og tydelig.

– Noen er født nærsynte, men det er heller sjelden. Det er vanligere at nærsyntheten utvikler seg i begynnelsen av tenårene. I tillegg blir en del eldre gradvis nærsynte når de utvikler grå stær (uklar øyelinse), sier Vibeke Birkeland, øyelege ved Bergen øyelegesenter.

Mye nærarbeid kan føre til nærsynthet

Arv og miljø spille en rolle. Nærsynthet i seg selv er ingen sykdom, men er man veldig nærsynt defineres det som en øyesykdom.

– De som driver med mye nærarbeid kan utvikle nærsynthet, det er derfor en del utvikler det når de studerer. Det er spesielt mange asiatere som er nærsynte – de bor tett innpå hverandre, er lite ute og leser masse.

I Øst-Asia er bortimot 70 prosent nærsynte. I Norge er 30-35 prosent nærsynte.

Nærarbeid: Mye nærarbeid og lite tid ute kan føre til nærsynthet. Foto: NTB Scanpix
Nærarbeid: Mye nærarbeid og lite tid ute kan føre til nærsynthet. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Nærsynthet kan føre til øyesykdommer

Det er ikke farlig å være nærsynt, men man kan bli mer disponert for å utvikle andre øyesykdommer, slik som grå stær og grønn stær, og netthinneløsning. Men ifølge Birkeland er ikke noe som skjer ofte, og således ikke noe å bekymre seg for.

Behandling for nærsynthet er først og fremst briller eller kontaktlinser, men noen ønsker kirurgisk behandling for å slippe briller/kontaktlinser.

– Det kan være en ulempe å ha briller i jobbsammenheng for eksempel. Det utføres laserbehandling og ICL-operasjoner (Intracocular Contact Lens) ved de fleste større byer i Norge. En slik operasjon innebærer at en kunstig linse legges inn i øyet. På denne måten kan man behandle brytningsfeil som ikke lar seg korrigere med laserbehandling, sier Birkeland.

Les også: Symptomer fra øynene – skal jeg gå til lege eller optiker?

Nærsynthet oppdages ofte ved 10-11-årsalderen

Styrkeområdet til flertallet av brillebrukere ligger i intervaller fra cirka +4,00 til -6,00. Nærsynthet oppdages vanligvis i 10-11-årsalderen. Da vil styrken normalt ligge på -1,00 til -1,50.

– Nærsyntheten har da oppstått tidligere, men først når man når en viss styrke vil man selv, eller omgivelsene, begynne å reagere på at synet er dårlig. Det er vesentlig flere nærsynte unge enn det er langsynte unge, men når man ser på voksen befolkning over 45 år vil dette jevne seg noe, sier Karin Lund, fagsjef i Brilleland.

Fagsjef i Brilleland: Karin Lund Foto: Privat
Fagsjef i Brilleland: Karin Lund Foto: Privat Vis mer

Ettersom det er så mange asiatere som er nærsynte, snakkes det om en epidemi av nærsynthet. Spesielt i Kina, men også i Europa og USA har det vært en økning de siste 20-30 årene.

Les også: Ser du prikker, lysglimt eller stjerner i synsfeltet?

Hvordan forhindre nærsynthet

I tillegg til mye nærarbeid, kan også for eksempel fargen på lyset man utsettes for (mer blått lys utendørs og mer rødt lys innendørs) påvirke synet. Forskere prøver nå å finne ut av hvordan man kan forhindre nærsynthet, og hvordan bremse progresjon av styrke når nærsyntheten har kommet.

– Det vi vet til nå, er at det har en preventiv virkning å oppholde seg mye ute. Man vet ikke med sikkerhet hvorfor, men det kan ha sammenheng med at man utsettes for andre farger av lysspektret, eller fordi man fokuserer mer på forskjellige lengre avstander og mindre på kort avstand, sier Lund.

Det kan også være fordi man får et større innhold av vitamin D i kroppen, men dette er ikke bekreftet.

– Forskere har funnet ut at man kan bremse utviklingen av nærsynthet når den først har oppstått, ved bruk av spesielle kontaktlinser.

Har du et spørsmål? Send inn spørsmålet ditt til en av våre leger.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring