Alle vil utvikle langsynthet

Langsynthet er noe alle får når vi kommer i en viss alder. Det starter som regel rundt 45-årsalder. Lesebriller vil ofte være tilstrekkelig, og noen kan ha god effekt av en operasjon.

LANGSYNT ETTER 45-ÅRSALDER: Alle vil etter hvert bli langsynte  Foto: Foto: NTB Scanpix / Bengt Olof Olsson / Bildhuset
LANGSYNT ETTER 45-ÅRSALDER: Alle vil etter hvert bli langsynte Foto: Foto: NTB Scanpix / Bengt Olof Olsson / Bildhuset Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Ved langsynthet vil brennpunktet for objekter man ser på, være bak netthinnen i stedet for i netthinnen. De fleste øyne er lett langsynte. I motsetning til nærsynthet, kan man ikke lese på seg langsynthet, men det er ofte arvelig. Den medisinske betegnelsen for langsynthet er hypermetropi.

– Alle vil etter hvert utvikle alderslangsynthet – det starter gjerne rundt 45-årsalder. Da begynner man å få vansker med å se klart på nært hold, særlig det å lese liten skrift. Det er typisk at man må ha bedre lys enn tidligere for å se klart på nært hold. Ved langvarig lesing føles en tretthet i øynene. Behandling er lesebriller eller kontaktlinser, sier Vibeke Birkeland, øyelege ved Bergen øyelegesenter.

LES OGSÅ: Tørre øyne - den nye folkesykdommen

Langsynthet kan opereres

Skal netthinnebildet bli skarpt, må brennpunktet flyttes frem til netthinnen. Det kan gjøres ved å øke øyets brytende kraft (akkomodasjon), slik at linsen må bryte lysstrålene mer, eller ved å plassere en passende plusslinse foran øyet.

– Langsynthet er ingen sykdom, og i likhet med nærsynthet, kan det utføres laserbehandling eller ICL-operasjoner for å korrigere denne brytningsfeilen. Resultatet avhenger av operasjonsmetode og grad av brytningsfeil. Det er ikke alle øyne som er egnet for operasjon. Det er derfor nødvendig med en grundig forundersøkelse for å kunne avgjøre om kirurgi er et behandlingsalternativ, sier Birkeland.

Langsynt eller nærsynt - pluss eller minus?

PLUSS: Sphere (Sph) forteller graden av langsynthet (hypermetropi - du ser dårligere på nært hold)

MINUS: Ved nærsynthet (myopi - du ser dårligere på langt hold ).

Eksempel:

NærsyntLangsynt
- 1+ 1
- 2+ 2
- 3 osv+ 3 osv

10-15 prosent av de yngre er langsynte

Prevalensen for langsynthet avhenger av alder og etnisitet, og forskjellige studier gir forskjellige svar, men det antas at omkring 10-15 prosent blant den yngre hvite befolkning er langsynte. Dette antallet øker med alder.

Fagsjef i Brilleland: Karin Lund Foto: Privat
Fagsjef i Brilleland: Karin Lund Foto: Privat Vis mer

– De fleste langsynte ligger i styrkeområder fra +1,00 til rundt +4,00. Synet kan enkelt korrigeres med plussglass, sier Karin Lund, fagsjef i Brilleland.

Les også: Symptomer fra øynene – hvem burde undersøke hva?

Barn som er langsynte kan begynne å skjele

Den mest vanlige skjeling i barnealder er innover-skjeling, som har en tett sammenheng med ukorrigert langsynthet.

– Når et barn er langsynt vil øyet forsøke å korrigere dette ved å spenne de indre øyemusklene, slik at øynene presses innover. Når dette presset blir for stort vil det ene øyet dreie innover og det oppstår skjeling, forklarer Lund.

Store skjelevinkler er forholdsvis enkle å få øye på, men mindre skjelevinkler synes ikke alltid så lett, og kan derfor være vanskelig å oppdage.

– En uoppdaget skjeling kan føre til at øyets skarpsyn ikke utvikles korrekt, og at man ikke utvikler samsyn og dybdesyn.

Skjeling fører til dobbeltsyn

Når man skjeler vil det oppstå dobbeltsyn fordi synsaksene i de to øynene ikke peker mot samme punkt. For å unngå dette, supprimerer man på det svakeste øyet (undertrykker dette øyet).

– Dette fører til at øyet ikke stimuleres, og dermed ikke utvikler seg. I disse tilfellene vil det ofte være nødvendig å behandle ved å sette en lapp på det «friske» og sterke øyet, for å tvinge barnet til å bruke og stimulere det svake øyet, sier Lund.

Les også: Øyekatarr hos barn

Skjeling: Langsynthet kan føre til skjeling Foto: NTB Scanpix
Skjeling: Langsynthet kan føre til skjeling Foto: NTB Scanpix Vis mer

Det er viktig å være obs på dette med skjeling hos barnet. Dersom det oppdages tidlig, vil det være enklere å behandle.

– Briller og lappebehandling vil ofte behandle skjeling, men for å få et godt resultat av en slik behandling er det veldig viktig at langsynthet og skjeling oppdages tidlig – helst før skolealder, sier Lund.

Har du et spørsmål? Send inn spørsmålet ditt til en av våre leger.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring